Razkrivamo, kako pogosto bi si morali v resnici umivati lase. Odgovor vas bo presenetil

Poznate svoj tip las?

Razkrivamo, kako pogosto bi si morali v resnici umivati lase. Odgovor vas bo presenetil - Foto: Profimedia

To je razprava, dolga že desetletja, odgovori pa segajo od vsak dan do največ enkrat na teden.

Seveda imata tekstura in stanje las pomembno vlogo, toda s pogovori o izboljšanju zdravja lasišča in skušnjavi, da bi preskočili dan ali dva zaradi naših trenutnih (precej edinstvenih) delovnih pogojev, želimo ponovno oceniti svoje navade umivanja las.

Kako preveriti svoj tip las

Najprej, preden se odločite, kateri režim pranja las je najboljši za vas, morate poznati svoj tip las. Spodnji triki vam lahko pomagajo, da ga odkrijete, in jih je vredno narediti, tudi če menite, da poznate teksturo las, saj boste morda presenečeni.

1. Test pramenov (za debelino)

Med prsta vzemite en las. Če ga:

- Ne čutite: imate tanke lase

- Lahko čutite: imate srednje debele lase

- Čutite in se zdi debel in grob: imate debele lase

Pomembno je pogledati posamezne pramene, saj lahko dejansko imate "veliko" las, vendar so ti lahko vseeno tanki, ali pa imate zelo debele lase, ki so v resnici precej redki.

2. Test raztegljivosti (za stanje)

Med prsta vzemite en sam las in ga iztegnite. Če se:

- Prelomi takoj: imate nizko elastičnost, kar pomeni, da lasje niso tako zdravi, kot bi lahko bili.

- Razteza do 50 odstotkov prvotne dolžine: imate visoko elastičnost in bolj zdrave lase.

Če so vaši lasje "šibki", boste morda želeli okrepiti tretmaje in razmislili, ali je pogosto umivanje ali krtačenje po pranju glavni vzrok za vaše težave.

Zavedajte se, da tip las nikoli ni stalnica. Občutljivi so tudi na podnebne spremembe, zdravje in čustvene motnje in lahko postanejo lepši, bolj grobi, voljnejši, suhi, mastni in bolj gladki v različnih fazah našega življenja. Če sumite na spremembo, boste morda morali te preizkuse ponoviti.

Nasvet za tanke lase

Priporočamo, da si lase umivate dnevno, saj imajo ljudje s tanjšimi lasmi več oljnih žlez na lasišču, zato lasje hitreje postanejo mastni.

Mnogi ljudje mislijo, da je slabo vsak dan umivati lase, saj jih to izsuši, vendar to ni res, če uporabljate visoko kakovostne šampone in balzame ter lase nato nežno sušite. Toda pogostejša uporaba vročih orodij za oblikovanje bo imela vpliv na stanje, zato si jih poskusite sušiti na zraku, če je le mogoče.

Nasvet za srednje debele lase

Če vaši lasje niso čisto tanki, se vam bo zdelo, da lahko zdržite dlje, ne da bi posegli po šamponu, čeprav morda to ni vedno najboljša ideja.

Tako kot vaša koža se umažejo tudi vaši lasje in skalp. Tudi na koži ne bi vel dni pustili stati umazanije - zakaj bi to storili na lasišču? Če imate srednje debele lase, si jih poskusite umiti vsaj vsak drugi dan.

Nasvet za skodrane lase

Za razliko od drugih vrst las, grobi lasje ne postanejo tako mastni, kar pomeni, da pod težo olj ne postanejo čisto pritisnjeni ob skalp. Prav tako lahko postanejo bolj suhi in težji za oblikovanje, če jih prevečkrat umivate.

Neumivanje lahko dolgoročno škoduje lasem. Redno si umivajte lase, da odstranite nečistoče in nabiranje izdelkov. In ne pozabite, da je vaše lasišče koža, in tako kot pore lahko tudi nasičenost izdelkov zamaši lasne mešičke. Umijte si lase vsaj nekajkrat na teden.

Nasvet za občutljivo lasišče

Če je vaša glavna skrb vneto ali luskasto lasišče, je znanstveno dokazano, da pogostejše pranje dobra stvar. Pogosto šamponiranje bo pomagalo ohranjati zdravo lasišče (kar je resnično pomembno za zdravje las), čeprav izberite formulo, ki je nežna in ne povzroča draženja.

Veliko ljudi, zlasti tistih z daljšimi lasmi, bo imelo suhost ali poškodbe las le proti konicam in dobro stanje pri koreninah. Zato je na splošno najbolje, da izberete šampon posebej za nego lasišča in korenin. Nato izberite balzam glede na stanje sredine las in konic.

Kaj se zgodi, če:

Si premalo umivate lase

Na vašem lasišču se lahko zgodijo podobne težave kot na obrazu, če ga ne umivate dovolj. Na primer, če lasišča ne umivate pogosto, se lahko naberejo odvečna olja, umazanija in odmrle kožne celice. Kopičenje odmrlih kožnih celic lahko povzroči srbenje in draženje - in vidne luske.

Nekateri tipi las, kot so tanki naravni lasje, izgubijo ves volumen in razvijejo masten sijaj, če jih ne umivate pogosto. Drugi tipi las razvijejo kombiniran tip las - mastne na vrhu, suhe na dnu, kar lahko predstavlja svojevrsten izziv.

Si preveč umivate lase

Umivanje las več kot enkrat na dan ni potrebno, čeprav sam postopek umivanja las dejansko ne bo poškodoval las.

Največje tveganje za zdravje las je tisto, kar se zgodi z lasmi, ko so mokri, in oblikovanje, ki se opravi po vsakem pranju. Lasje so najšibkejši, kadar so mokri, zato lahko vsak gib (vlečenje, česanje itd.) lase poškoduje. Za tiste, ki uporabljajo toploto za sušenje in oblikovanje las po umivanju, več pranja pomeni več izpostavljenosti toploti in več izpostavljenosti toploti pomeni več škode. Odločite se za šampone, ki lahko napolnijo vaše lase glede na odstranjevanje njihovih hranilnih snovi in jih pri vsakem pranju temeljito premažite z balzamom, da preprečite poškodbe, povezane z oblikovanjem.  

Ali pravilno šamponirate svoje lase?

Če se lasje zdijo nenehno mastni ali suhi, je to morda bolj odvisno od izdelkov za pranje las kot od genske zasnove.

Cilj je predvsem, da očistite lasišče, ki je živo tkivo. Lase le nežno namilite in sperite, nikar preveč ne vtirajte in drgnite las, saj to povzroča škodo, vozle in lomljenje las.

Nekaj praktičnih nasvetov:

1. Pred uporabo šampona poskrbite, da so lasje popolnoma mokri.

2. Šampona za čajno žličko razporedite po lase.

3. Začnite masirati po lasišču, pri čemer bodite posebno pozorni na zadnji del in linijo las, ki sta bolj umazana.

4. S prsti počešite lase in nikar ne uporabljajte nohtov za praskanje lasišča.

5. Nikar ne drgnite skupaj konic in ne uporabljajte preveč krožnih gibov, ker se bodo lasje tako le zapletli.

6. Masirajte vsaj 30 sekund. Nato temeljito sperite.

7. Če si vsak dan umivate lase, je dovolj le eno šamponiranje, vendar ga ponovite, če menite, da lasje to potrebujejo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Adele je na 32. rojstni dan oblekla črno mini krilo in pokazala svoje suhe noge

Priporočamo tudi: Ljudje trdijo, da je Princesa Charlotte na tej fotografiji izrezana kopija princa Williama
 

Najbolj brano