Pozabite turško kavo, to je edina kava, ki si jo vsako jutro privošči Meghan Markle: Na naraven način uravnava hormone in preprečuje utrujenost

2. 4. 2024
Deli
Čeprav ideja o pitju kave iz zdravilnih gob ni najbolj privlačna, je ta pijača z zdravilnimi lastnostmi res okusna in zdravilna. (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav ideja o pitju kave iz zdravilnih gob ni najbolj privlačna, je ta pijača z zdravilnimi lastnostmi res okusna. Predstavljamo vam, kako jo pripraviti in zakaj je tako dobra za telo in duha.

Kava iz gob je zdrava pijača s številnimi lastnostmi za krepitev telesa, ki jo obožujejo zvezdniki.

Čeprav Meghan Markle ni več aktivna članica kraljeve družine, je še vedno vplivna določevalka trendov, in to ne le na področju mode in lepote. Ko se je vojvodinja sussekška na Instagramu pojavila v videoposnetku (ženske ustanovljene) blagovne znamke Clevr Blends, je bil posnetek viralen. Podjetje Clevr, katerega Meghan ni le oboževalka, temveč tudi vlagateljica, ponuja "superživilna mleka", sestavljena iz kave ali čaja matcha, pomešanega s kokosovim mlekom in ovsom, ter obogatena z adaptogenimi in probiotičnimi sestavinami, ki so všeč celo Oprah Winfrey.

Ne spreglejte:

Med njimi je tudi Coffee Superlatte, latte, obogaten s tako nenavadno kot koristno sestavino, adaptogenimi zdravilnimi gobami. Meghan se je res podala v pravi trend: navdušenje nad dodajanjem zdravih aktivnih sestavin vsakodnevni jutranji skodelici espressa ali latteja, ki trenutno divja po družbenih medijih. Tako se zdaj po priljubljeni kolageni kavi Jennifer Aniston tudi gobova kava (ali gobov latte) pojavlja na kanalih zvezdnikov in vplivnežev ter na jedilnikih nekaterih najbolj iskanih kavarn. Toda kaj v resnici je kava iz gob in čemu je namenjena? In ali je res tako zdrava?

Kaj je kava iz gob?

Kava iz gob je mešanica, ki jo dobimo z mešanjem običajne kave v prahu s posušenim, zmletim izvlečkom gob, ki ima zelo koristne lastnosti za zdravje. Mešanico lahko kupite že pripravljeno ali pa jo pripravite doma iz 50 % kave in 50 % pripravljenega dodatka iz gob v prahu. Na voljo so tudi komercialno dostopni pripravki z dodanim rastlinskim mlekom v prahu, ki so oblikovani tako, da dobimo gobje mleko, pogosto pa so obogateni z drugimi zdravimi učinkovinami, kot so antioksidanti in probiotiki, kot v primeru Meghaninega najljubšega latteja.

Koristi in lastnosti gobje kave

Kava iz gob nam omogoča, da uživamo terapevtske in prehranske koristi gob, ki se že stoletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, ne da bi pri tem kupovali dodaten izdelek. Vsebuje tudi manj kofeina kot espresso ali latte, saj polovico njene prostornine sestavlja gobji prah, in je idealna za tiste, ki želijo uživati v svoji običajni skodelici (ali veliki skodelici) brez tveganja, da bi spili preveč kave, ki ima zaradi kofeina lahko stranske učinke, kot so razbijanje srca, tesnoba in nespečnost. Lastnosti in koristi gobje kave se razlikujejo glede na gobe, ki so vključene v mešanico. Najpogosteje uporabljene gobe so:

  • Leva griva (Lion's Mane), znanstveno ime Hericium Erinaceus, so užitne gobe s protivnetnimi, antioksidativnimi, antibiotičnimi, imunostimulativnimi, proti utrujenosti in antidepresivnimi lastnostmi: pomagajo vam pridobiti več energije, izostriti koncentracijo in jasnost misli, izboljšati razpoloženje ter se ob sezonskih spremembah zaščititi pred boleznimi, kot so prehladi.
  • Gobe Reishi ali Ganoderma so adaptogene gobe, ki delujejo kot naravni tonik in pomagajo telesu pri odzivanju na stresne situacije (in uravnavajo nastajanje kortizola, stresnega hormona) z umirjajočim, protistresnim učinkom, ki odtehta vznemirljiv učinek kofeina.
  • Čaga je bogata z antioksidanti, ki preprečujejo oksidativni stres: nedavne študije so pokazale, da se lahko ta goba aktivno bori proti vnetjem in virusom, kot je gripa.
  • Cordyceps so protivnetne gobe, bogate z antioksidanti, ki izboljšujejo pretok krvi v možgane in lahko pomagajo ustvarjati energijo ter zmanjšujejo utrujenost.

Kako pripraviti kavo iz zdravilnih gob?

Če uporabite pripravljeno mešanico, raztopite navedeno količino v skodelici vroče vode, po možnosti ne vrele, da ne spremenite lastnosti gob. Če pa imate raje mlečno kavo, mešanici dodajte gobovo kavo, potem ko ste v malo vroče vode raztopili nekaj kravjega, kozjega ali rastlinskega mleka, kot je mandljevo, sojino, kokosovo ali ovseno mleko. Lahko pa izberete pripravljen izdelek za latte z dodanim mlekom v prahu in samo dodate vročo vodo. Če namesto tega uporabljate mleto kavo, jo pripravite kot običajni espresso v moka ali drugih aparatih za kavo, nato pa v njej raztopite kavo v prahu. Skratka, moč in intenzivnost napitka lahko prilagodite svojim potrebam. Po potrebi jo lahko sladkate s sladili, ki ne zvišujejo glikemičnega indeksa, kot sta agavin sirup ali eritritol.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Priporočilo zdravnika za naravno upočasnitev staranja in sijočo kožo: "Uživajte to probiotično superživilo in stavite na dolgo in zdravo življenje"

Priporočamo tudi: Zbogom, dolgi lasje! Igralka Nicole Kidman se je odločila za drzno potezo in povsem spremenila svojo pričesko (tako kratkih las še ni imela!)