Priporočilo zdravnika za naravno upočasnitev staranja in sijočo kožo: "Uživajte to probiotično superživilo in stavite na dolgo in zdravo življenje"

1. 4. 2024
Po mnenju strokovnjaka za dolgoživost je najboljša superhrana probiotik (poleg tega nas nasiti in očisti). (foto: Profimedia)
Profimedia

Spregovorimo o prednostih misa in vseh možnostih, kako ga vključiti v svojo prehrano za zajtrk, kosilo in večerjo.

Po mnenju strokovnjaka za dolgoživost je najbolje raziskano superživilo miso. Tako pravi Dr. Vicente Mera, strokovnjak za medicino proti staranju na kliniki Sha Wellness Clinic. Zdravnik je ugledna osebnost na področju interne medicine in preprečevanja staranja, v iskanju navad, ki so povezane z dolgoživostjo, je potoval na Japonsko in podrobno preučil alternative za boljše življenje in upočasnitev procesa staranja. Strokovnjaki namreč trdijo, da so ti fermentirani sojini izdelki pomemben vir probiotikov s pozitivnim vplivom na zdravje. Ta pasta iz fermentirane soje, morske soli in gobe koji, pa je "poleg 20 % beljakovin tudi velik vir mineralov in vitaminov". Miso je "poceni, okusno živilo, ki se lahko kombinira z drugo zelenjavo in ni nezdružljivo z nobeno drugo vrsto hrane (razen mesa), ki jo želite jesti istočasno".

Ne spreglejte:

Poleg tega, da je probiotično živilo, nasiti in očisti

Probiotičnost spodbuja prebavo in ravnovesje črevesne flore (kar je nujno za splošno zdravje), strokovnjak pa dodaja še dve prednosti, zaradi katerih je miso tudi zaveznik pri hujšanju: miso nasiti in očisti. Poleg tega miso vsebuje ogljikove hidrate s počasno absorpcijo, ki skrbijo za zdravje naše trebušne slinavke in tako spodbujajo nasitni učinek.

Priporočilo zdravnika za naravno upočasnitev staranja

Strokovnjaki pravijo, da je eno od priporočil, ki jih dajejo vsem svojim pacientom, ki jih skrbi proces staranja, da vsak dan zjutraj jedo juho miso, ki se morda z vidika zahodnjaških navad in običajev ne sliši okusno. Takrat se najbolje izkoristijo učinki na apetit. Na Japonskem je to običajna in zelo koristna praksa. "Miso neposredno vpliva na staranje, zlasti na kožo in kognitivne funkcije," dodajajo strokovnjaki in priporočajo, da pasto miso poprašite z žlico vroče vode in ji dodate tofu, morske alge, spomladansko čebulo ali por. "To je jed, polna bakterij lactobacillus in bifidus," pojasnjujejo.

Probiotična živila spodbujajo tudi zdravje nožnice

Kot poudarjajo strokovnjaki, je miso kot probiotično živilo še ena dobra novica, saj je naravna okrepitev vaginalne flore. Strokovnjaki opozarjajo na pomen vključevanja teh živil za spodbujanje zdravja nožnice, tj. vaginalne flore.

Drugi načini vključevanja misa v prehrano

Poleg tradicionalne juhe miso, ki se pripravlja tudi iz tofuja in morskih alg, je miso mogoče vključiti v prehrano tudi ob drugih delih dneva, na primer pri kosilu ali večerji. Strokovnjaki celo predlagajo, da file rdeče tune obložite s pasto miso in nato s sezamovimi semeni, preden ga na obeh straneh popražite z malo olja. Tataki iz rdeče tune z zelenim fižolom, jabolčnim kisom, soljo in poprom je odlična večerja.

Druga možnost je priprava zdrave omake za solato Cezar s pasto miso. Za omako uporabite beli miso, indijske oreščke, česen, gorčico, kapre, limoni sok in prehranski kvas.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Strokovnjaki svetujejo: "Če boste pred vsakim obrokom pojedli to, lahko stavite na trajno in hitro izgubo odvečnih kilogramov"

Priporočamo tudi: Kraljica Letizia presenetila v neobičajni barvni kombinaciji, v kateri je pozornost mimoidočih zagotovljena: Pomladne bele hlače bodo zamenjale zimsko črnino