Strokovnjaki svetujejo: "Če boste pred vsakim obrokom pojedli to, lahko stavite na trajno in hitro izgubo odvečnih kilogramov"

31. 3. 2024
Ko želite shujšati, ni čudežev, zdrava pamet pa je najbolj zdrav in priporočljiv vir za doseganje realističnih in dolgotrajnih ciljev. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko želite shujšati, ni čudežev, zdrava pamet pa je najbolj zdrav in priporočljiv vir za doseganje realističnih in dolgotrajnih ciljev.

Obstaja navada, ki jo strokovnjaki za prehrano pogosto priporočajo, ko želite shujšati in se bolje prehranjevati. Rekli smo že: stroge diete niso najboljša možnost za doseganje zdrave in trajne izgube telesne teže v daljšem časovnem obdobju. Najbolje je, kadar koli je to mogoče (zlasti kadar želite izgubiti 2 ali 3 kilograme), uporabiti zdravo pamet in ustvariti določene navade, ki vam omogočajo, da se prehranjujete zavestno, sproščeno in navsezadnje bolje. Navade, ki naj bi se ohranile sčasoma in ki zagotavljajo zdravo hujšanje.

Ne spreglejte:

V tem smislu strokovnjaki za prehrano vedno priporočajo, da se kosila in večerje začnejo z juho, juho, lahko zelenjavno juho ali gazpačo, ki hidrirajo, nasitijo in sprostijo, kar pomaga, da se pozneje prehranjujemo bolj zavestno in se tako izognemo prenajedanju ali sprejemanju napačnih odločitev, ki vodijo k povečanju vnosa kalorij.

Skratka, gre za vključitev zdrave tekoče možnosti priprave, saj "nasiti, hidrira, zagotavlja minerale in zelo malo kalorij", pojasnjujejo strokovnjaki. Strokovnjaki tudi svetujejo, da tej tekoči pripravi sledi hrana, bogata z beljakovinami, kot so ribe, jajca ali piščanec.

Tople juhe so tolažilne

Priporočilo, naj se obrok začne s tekočo jedjo, pomaga nasititi, v primeru juh (dobra izbira so kostne juhe) pa prinašajo dobro počutje in ugodje. Kot potrjujejo strokovnjaki, je pomembno, da to upoštevamo pri prehranjevanju. "Ko pomislimo na vročo juho, jo razumemo kot nekaj tolažilnega. Uživanje nečesa vročega ustvarja občutek dobrega počutja, poleg tega pa jo lahko pripravimo iz ostankov sestavin in je tako trajnostna."

Kar zadeva količino, strokovnjaki svetujejo, da pred obrokom spijete majhno skodelico, "da zaradi njenega nasitnega učinka nadzorujete količine". V primeru juh jih lahko pripravimo iz zelenjave, kvinoje ...

Hladne juhe ali gazpacho

Čeprav so vroče tekočine blagodejne, lahko to priporočilo izvajate tudi s hladnimi različicami. Strokovnjaki priporočajo hladne juhe, zlasti poleti, saj so osvežilne in manj kalorične, pripravite pa jih lahko iz melone, buče, pomaranče ... Druga možnost je gazpacho kot uvod v kosilo ali večerjo.

Ali je mogoče piti ustekleničene juhe?

Najbolj priporočljiva možnost je vedno domača, če pa je treba poseči po pakiranem izdelku, moramo izbrati dober predelan izdelek. "Ti so lahko zdravi, če so bili izdelani iz pravih sestavin," pojasnjujejo. Treba se je izogibati sumljivim sestavinam, ki imajo pogosto "čudna imena", o katerih se je treba spraševati. Za strokovnjake so ti osumljenci "sladkorji, glukozni sirupi, fruktoza, olja (sončnično, sojino, palmovo ali koruzno), necelovita pšenična moka ...

Na koncu so to sestavine, ki ne nosijo hranilnih snovi in povzročajo le viške glukoze, ki niso priporočljivi in povzročajo večjo lakoto," pojasnjuje. Prav tako je pomembno, da si ogledate količino teh dodatkov.

Pomen dihanja

Ta nasitna in pomirjujoča navada je lahko veliko bolj učinkovita, če upoštevate še eno priporočilo. To je, da obrok začnete z opazovanjem svojega dihanja. "Hitro dihanje, ki ga izvajamo v času stresa, tesnobe ali stiske, nas vodi k temu, da jemo na avtopilota. Zavedati se moramo, da dihanje pomaga pri presnovi hrane, zato je nujno za dobro prebavo in hujšanje." Zato strokovnjaki svetujejo, da pri vsakem obroku vadimo zavestno dihanje, in sicer trikrat globoko vdihnemo pred jedjo, enkrat globoko vdihnemo med polnimi usti in trikrat na koncu.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Michelle Pfeiffer prestižni klasičen pulover, ki uteleša dober stil, skombinirala z ležerno trenirko, razmršeno figo in Ugg škornji

Priporočamo tudi: Je grenivka resnično utimativen sadež za hujšanje? Da, vendar samo, če jo uživate v sklopu te priljubljene in zdrave diete