Pogosto nosite spete lase? Ohlapna koža na obrazu, bolečine v hrbtu in še 5 drugih posledic, zaradi katerih boste nosili le še spuščene lase

29. 1. 2024
To so posledice, ki jih na vaših laseh in lasišču pušča pogosto spenjanje las. (foto: Profimedia)
Profimedia

Na srečo, če spremenite navado pogostega nošenja čopa, si bodo lasje čez čas opomogli.

Čop je včasih najlažja in najbolj praktična pričeska, še posebej, če vaši lasje niso v najbolj čistem stanju. Nosite jo lahko doma, na kavi s prijateljicami, na sprehodu ali celo na svečanih dogodkih z lepo obleko in visokimi petami — kot so to že večkrat naredile zvezdnice.

Ne spreglejte: 

Pomembno je, da ste pozorni na to, kako pogosto nosite spete lase. Če imate navado, da si preveč vlečete lase in jih tako držite ves dan, se lahko soočite z neprijetnimi težavami ...

Migrene

Glavobol ob nočenju tesnega čopa je normalna stvar, ki povzroča bolečino. Vaši lasje niso občutljivi na bolečino, vendar so pod lasnim mešičkom živci, ki se lahko sprožijo z močnim potegom in lahko občutite bolečino.

Lahko vas začne boleti lasišče

Tako kot pri glavobolu s čopom bodo živci, ki jih sproži pretesen čop, vplivali na vaše lasišče. Torej so dejansko prizadeti živčni končiči. Verjetno boste opazili bolečino takoj po tem, ko boste spustili lase.

Lahko se pojavi tudi bolečina v hrbtu

Vaše lasišče je lahko pod velikim stresom, še posebej, če imate goste lase. Pojavi se bolečina, ki se lahko razširi vse do vratu in hrbta. To se zgodi zato, ker še bolj aktivirate senzorične živce, medtem ko so lasje dvignjeni. In pogosto zelo močno zategnemo.

Koža na obrazu se lahko raztegne

Pretirano spenjanje in vlečenje las zagotovo ni dobro za vašo kožo, saj izgublja prožnost. Sčasoma boste videti starejši. Če vsak dan poskrbite za tako napete lase, lahko vaša koža ostane raztegnjena dolgo časa.

Lasje se vam lahko zapletajo

Dolgotrajno nošenje čopa lahko povzroči trenje in napetost v laseh. Bodite pripravljeni porabiti veliko časa za razčesavanje las.

Vaši lasje se bodo lažje lomili

Lasje so precej krhki, zato jih nenehno vlečenje in spenjanje z elastikami ne bo utrdilo. Napetost lahko povzroči zlom las. Še huje bo, če se odločite spati z lasmi, spetimi v čop.

Lahko dobite alopecijo

Trakcijska alopecija je specifična vrsta izpadanja las vzdolž lasne meje, ki se pojavi pri stalni napetosti las. Preverite, ali so na glavi majhne izbokline. Morda boste opazili tudi občutek skorje na lasišču.

Če ste že občutili katerega od simptomov, je čas za spremembo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Dramatična "boho" preobrazba pevke Jennifer Lopez: To je videz, ki se ga v letu 2024 ne bomo naveličali

Priporočamo tudi: Fermentirani napitki: zavezniki za hujšanje ali lažne ideje? To o njih pravi znanost

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan