Naprej k naravi

»Lepota je večnost, ki sama sebe gleda v ogledalu.« Citat Kahlila Gibrana je na recikliranem ovitku kremnega senčila napisan z rastlin­skim črnilom, jasno. Ker se ne moremo upreti povezavi lepote in večnosti z ekodržo, smo mesec dni po preizkušanju naravne kozmetike Suki poklicali ustanoviteljico Suki Kramer, da nam je med drugim zaupala, kaj ima ves čas v svoji torbici – koncentrirani tonik v razpršilu, obogaten z izvlečki bele vrbe, aloe, kamilice in čajevca.

Naprej k naravi - Foto: Fotografija promocijsko gradivo

Kaj je pri Sukiju 100-odstotno?

Je 100-odstotno naravna, brez sintetičnih sestavin, užitna, miroljubna, in kadar je to mogoče, organska kozmetika. Nekaterih esencialnih olj na primer ni mogoče dobiti organskih, vendar se tudi to spreminja in takrat jih integriramo v linijo. Naš vitamin E je v primerjavi z večino na trgu 100-odstotno naraven in ni gensko modificiran. Vse skupaj je precej zapleteno.

Velik poudarek dajete aktivnim sestavinam.

Res sem hotela narediti nekaj resnično aktivnega. Če bi živeli v okolju brez toksinov in stresa in bi lahko uporabljali samo oljčno olje ter karitejevo maslo, bi bilo to krasno, ampak na žalost živimo v mestih, ne prehranjujemo se pravilno, ne spimo dovolj, zato potrebu­j­emo aktivne, žive sestavine, da delajo za nas. Uporabljam liposome, kolagen, polipeptide.

V novi ekskluzivni liniji, ki bo na trgu jeseni, bo zelo učinkovit ekstrakt grozdja, skratka vrhunske aktivne sestavine, a na čisti osnovi, zaradi česar ne le da nimajo stranskih učinkov, ampak imajo tudi takojšnji učinek na koži. Dobimo najbolje iz obeh svetov – kozmecevtskega in 100-odstotno naravnega.

Moramo imeti do takšne kozmetike drugačna pričakovanja?

Moj cilj je pokazati ljudem, da ni treba uporabljati sintetičnih sestavin, da bi dosegli rezultate. Kolagen na primer pridobivamo iz kvasa, salicilno kislino iz bele vrbe, zato ne povzroča draženja, a še vedno neverjetno učinkovito deluje proti vnetju in zdravi ekceme, kuperozo, akne. Po drugi strani se je na maskaro treba navaditi, saj ne vsebuje silikonov. Če preideš s sintetične na naravno, moraš razumeti, da to ni vodoodporna maskara, da bo potreben kakšen popravek.

Katera linija je bila večji izziv, negovalna Suki ali Sukicolor?

Oboje je bilo izziv. Potrebovala sem dve leti, da sem naredila prvo emulzijo, zmešati olje in vodo ter ju stabilizirati ni preprosto. Razumeti, kako minerale vnesti v kremasto teksturo, ki bi se zlila z vsemi barvami polti, tudi ne. Poskusila sem zbrati vse najbolj priljubljene in meni ljube odtenke na trgu ter jih združiti z različnimi odtenki kože. Obe liniji pa se ves čas širita.

Kaj je glavna napaka, ki jo delamo pri negi kože?

Preveč groba nega in prepogosta uporaba pilingov. Tisti s cističnimi aknami jih sploh ne bi smeli uporabljati, ker s tem razširijo bakterije. Dokler se koža ne pomiri, naj za čiščenje raje uporabljajo Transformative Facial Clay, posebno obrazno glino, ki bo poskrbela za vnetja.

Predvsem pa menim, da ljudje uporabljajo preveč zaščitnega faktorja. Morali bi si privoščiti vsaj deset minut sonca na dan brez zaščite, ne ravno sredi dneva, ampak recimo zjutraj, saj je pomanjkanje vitamina D krivo za marsikatero bolezen. V Ameriki končno spet govorimo o pomembnosti sonca. Če boste izpostavljeni sončnim žarkom, se raje kot s faktorjem zaščitite z obleko, pokrivali. In nehajte misliti, da so olja za obraz slaba za vas, še posebej če imate bolj mastno kožo.

Liniji Suki in Sukicolor najdete v spletni trgovini www.bbnatura.si in trgovini Organique v Ljubljani, Ciril-Metodov trg 10, poleg tega negovalno linijo Suki ponujajo tudi v nekaterih lekarnah (preverite na www.suki.si).

Urša Jerkič

Fotografija promocijsko gradivo

ELLE sepmteber 2008

Najbolj brano