Kaj so gube in kako se proti njim boriti

Vsak od nas prej ali slej spozna posledice staranja. Ena izmed njih so tudi gube. Če želimo vedeti, kako se boriti proti njihovemu nastanku, moramo najprej vedeti, zakaj nastanejo.

Kaj so gube in kako se proti njim boriti - Foto: Fotografija Shutterstock

Zakaj nastanejo?

Bolj kot se staramo, manj kolagena proizvede naše telo. Zato se z leti kožne celice zožijo in izgubljajo elastičnost. Prav tako se celice počasneje delijo, zato se koža počasneje obnavlja. Maščobne celice, zaradi katerih je koža videti prožna, se z leti zmanjšajo. Zato se sčasoma koža povesi, 'posuši' in naguba.

Gube nastanejo tudi, ko je koža poškodovana, še posebej zaradi sonca. Kadar se sončimo, se izpostavljamo nevarnim ultravijoličnim žarkom. Ti povzročajo tanjšanje povrhnjice in prekomernega izločanja melanina, ki lahko povzroči raka. Sončenje prav tako spodbuja hitrejšo razgradnjo kolagena v koži.

Prosti radikali, ki se naberejo v koži prav tako povzročajo gube, saj pospešujejo razpadanje kolagena. Prosti radikali so nestabilne molekule kisika v telesu, ki so brez enega elektrona. Potrebujejo namreč dva. Prosti radikali v koži nastanejo, ko smo izpostavljeni soncu, onesnaženemu zraku in cigaretnemu dimu.

Kako čim dlje preprečevati njihov nastanek?

Nastanek gub je popolnoma naraven proces, kateremu se ne moremo izogniti. Lahko uporabljamo kreme prosti gubam, si privoščimo botoks ali lifting.

Obstajajo pa tudi drugi načini za preprečevanje nastajanja gub:

  • Vedno moramo poskrbeti, da je naša koža zaščitena pred UV žarki.
  • Na zdravo in prožno kožo vpliva tudi naša prehrana, ki naj vsebuje veliko sadja, zelenjave in rib. Ta hrana je polna vitaminov, ki so preprečujejo nastanek prostih radikalov.
  • Pijte veliko vode, vsaj 2 litra na dan. Izogibajte se črnemu čaju in kavi.
  • Privoščite si čim več spanca, vsaj osem ur na dan. Tako bo vaše telo spočito.
  • Če ste strastna kadilka, se odpovejte tej razvadi, saj cigarete pospešujejo izsušenost kože.

Kaj še lahko storimo doma?

Za nahranitev in navlažitev kože pa vam priporočamo sledečo, doma narejeno masko, ki vsebuje banano – naravno sestavino proti gubam. ? banane zmečkajte, da bo postala kremasta. Nanesite na obraz in pustite delovati 15 do 20 minut. Najprej sperite z mlačno vodo, nato pa še z hladno.

Najbolj brano