Inovativne pričeske z močno simboliko izpod rok slovenske umetnice oblikovanja las

Medtem ko slikarji svoje zgodbe izražajo skozi slike, pisatelji skozi literaturo, pa si je umetnica oblikovanja las Urška Mavsar za svoj medij izbrala pričeske. V svoji nedavni kolekciji poimenovani Lotus je namreč v pričeske na inovativen način ujela to mitično cvetlico.

Inovativne pričeske z močno simboliko izpod rok slovenske umetnice oblikovanja las - Foto: Osebni arhiv

Po kolekciji prepletajočih se pričesk poimenovani ČAS se je umetnica oblikovanja las Urška Mavsar usmerila nazaj k naravi. Pri tem pa se ni mogla izogniti obdobju, v katerem se nahajamo. Tako je nastala kolekcija poimenovana Lotos, ki v pričeskah uporablja skrivnost prekrasnih lotosovih cvetov. Ti imajo v številnih kulturah prav poseben pomen. "Kaj je pri njej tako zanimivega in drugačnega? V mnogih kulturah lotos velja za sveto rožo. Rožo, ki se vsak dan rodi in zvečer umre. Čeprav na površini prelepa se njene korenine nahajajo globoko pod gladino v umazanem blatu. Tako moja kolekcija govori o novem začetku. Zgodbi, ki se rojeva. Čeprav morda na prvo žogo ne iz neke popolnosti, bo nastalo nekaj lepega kar bo marsikoga pustilo odprtih ust," je prepričana Urška, ki s tem apelira tudi na negotovo obdobje, v katerem se nahajamo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KUTIKULA (@kutikula.si)

Proces ustvarjanja je rasel skupaj z njo. Že kot mala deklica je rada ustvarjala in risala, s svojim frizerskim delom pa si je zaželela tolikšno mero svobode, kakršno ponuja prav risanje. Že dlje časa je v njej rasla ideja o lasnem papirju, ob pomoči katerega je izdelala mojstrske pričeske. Tega je z nekaj inovativnosti izdelala kar sama, proces dela pa pri tem ostaja skrivnost. Kolekcija Lotos je plod več kot pol leta trajajočega procesa ustvarjanja in je v celoti izdelana iz las.

Z željo ustvariti prepoznavno obliko iz lasnega papirja, je nastala prva pričeska. Druga prikazuje svetove cikcakaste oblike, tretja pa odseva manjše cvetove, značilne za beli lotos. Skulpture je pritrdila na nosljivo podlago, kar je bil precejšen izziv, saj so bile skulpture zaradi velikega številna las precej težke.

"Tako kot se slikarji izražajo preko slik, se sama želim izražati preko las," pojasnjuje Urška, ki goji veliko željo, da bi nekoč svoje pričeske razstavila tudi v galeriji: "Želim pokazati, da je frizerstvo lahko več kot samo škarje in glavnik. Da se je frizer lahko umetnik, ki se izrazi preko las. Da lahko govori zgodbo tako kot to počnejo pisatelji in slikarji."

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še: Severina napoveduje nov trend kopalk za prihajajoče poletje

Priporočamo tudi: Kate Middleton včeraj namesto plašča ponovno oblekla ta kos in bila videti kot sodobna princesa

Najbolj brano