Dobro vpliva na kožo in lase, vrača lahkotnost nogam, odlična pa je tudi v kulinariki: To je rastlina, ki bi se morala večkat znajti v naših gospodinjstvih

10. 2. 2024
Kopriva ima dragocene lastnosti za zdravje, kožo in lase: čistilna, protivnetna in adstringentna, zato ne sme manjkati doma. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako izkoristiti njene številne prednosti?

Verjetno jo poznamo zaradi njene dražilne moči. Morda smo namreč že kot otroci na svoji koži izkusili, kako je, če se preveč približamo temu grmu, ki je pravzaprav zelo priljubljen tako v zeliščarstvu kot tudi kot kozmetični pripravek. Je zelo iskana zaradi proizvodnje klorofila, s katerim je bogata, vsebuje pa tudi vitamin C in železo, tako da jo priporočajo tistim, ki trpijo za slabokrvnostjo.

Ne spreglejte:

Zagotavlja tudi pomembno diuretično delovanje, zato je odlična za tiste, ki pogosto doživljajo občutek teže v spodnjih okončinah ali iščejo pomoč za izboljšanje videza kože s pomarančno lupino. Svežilno in čistilno sredstvo se uporablja tudi pri pripravi šamponov z učinkom proti prhljaju in uravnavanjem sebuma. To pa še ni vse, koprivo lahko z dodajanjem v juhe ali omlete prenesete tudi na mizo. Na začetku seveda zelo previdno pri ravnanju z njo, saj žgečkljiva moč izgine šele po nekaj urah, ko liste namočimo v čisti vodi. Kot lahko sklepamo, obstaja veliko načinov za uživanje, odvisno od individualnih potreb.

Lastnosti koprive za lase in lasišče

Kopriva se zaradi svojega luščilnega in čistilnega delovanja uporablja pri pripravi šamponov proti prhljaju. Tisti, ki trpijo za to manjšo napako, lahko brez strahu preizkusijo tretmaje na osnovi koprive, saj gre za naravno sredstvo brez stranskih učinkov. Kadar se koža lušči, je treba poseči po aktivnih sestavinah, ki lahko odstranijo odmrle celice, dajejo lahkotnost in poživijo mešičke. Se bojite, da bi zloglasni žgečkljivi učinek razdražil lasišče? Ne bojte se, saj je mravljinčenje značilno le za sveže nabrano rastlino. Če se uporablja v fitoterapevtskih sredstvih, ima, nasprotno, izrazito blagodejen in protivnetni učinek.

Zdravstvene lastnosti koprive: diuretik in depurativ

Najboljši način, da izkoristite njen odvajalni učinek, je, da si priskrbite zeliščni čaj s posušenimi listi, ki je pripravljen za uporabo, in ga čez dan zaužijete v obilju. Njegovo uživanje namreč pomaga telesu, da se očisti z odstranjevanjem odpadkov in odvajanjem nakopičenih tekočin.

Zato ga pogosto priporočajo tistim, ki pogosto čutijo otekanje in težo v nogah, pa tudi tistim, ki poskušajo shujšati, tako da ga pogosto povezujejo z drugimi rastlinami za čiščenje in prebavo, kot so meta, komarček in sladki koren.

Zdravstvene lastnosti: protivnetno delovanje

Suhi izvleček skupaj s sokom, pridobljenim iz sveže rastline, je najboljši način, da v celoti izkoristite terapevtske prednosti koprive. Ti dodatki namreč vsebujejo visoko koncentracijo rastline, ki se običajno uporablja proti bolečinam, ki jih povzročajo artritis, bolečine v spodnjem delu hrbta in vnetje išiasnega živca. Uporablja pa se tudi za zdravljenje okužb sečil ter za preprečevanje in zdravljenje renete, bolezni, ki vključuje pojav majhnih kristalov v ledvicah in lahko povzroči zelo boleče kolike. Kopriva se priporoča tudi za dobro počutje moških, zlasti za zdravljenje nekaterih težav, povezanih s prostato.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je edini stil škornjev, ki jih to zimsko sezono nosijo Parižanke, me pa smo jih oboževale v 90-ih

Priporočamo tudi: Najboljši orodji za podaljšanje pričakovane življenjske dobe po mnenju strokovnjakov? Post in optimizirana prehrana

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan