Kaj jesti za zdrave in sijoče lase?

So vaši lasje tanki, krhki, brez leska? Rešitev je morda kar na krožniku. Odkrijte, katera so najboljša živila za lase in kako jih uživati, ter se pripravite na dieto za lepše lase.

Lepota, 26. 3. 2015
Kaj jesti za zdrave in sijoče lase? - Foto: profimedia

O ja, tudi lasje lahko veliko povedo o naši prehrani. Pravzaprav jih ni tako težko pripraviti do tega, da postanejo močnejši, bolj sijoči in polni čvrstega keratina, ki je njihov temeljni gradnik. Njihove potrebe so podobne potrebam telesa.

Tri sestavine so za njihovo zdravje neizogibne:

1. beljakovine, bogate z žveplovimi aminokislinami, kot sta cistein in metionin.

2. oligoelementi, kot so železo, cink in žveplo, ki nedvomno predstavljajo zmagovalni trio.

3. vitamini, predvsem tisti iz skupine B, med katerimi so na prvem mestu vitamini B3, B5, B6 in B8.

Dobra novica je, da nekatera živila vsebujejo ta hranila v izobilju, na primer rdeče meso (beljakovine, železo, žveplo), leča (beljakovine, železo, cink, vitamina B8 in B5), piščančje meso (beljakovine, žveplo, vitamina B8 in B3), morski sadeži (beljakovine, železo, cink, žveplo) in žitarice (železo, cink, vitamini skupine B).

Zavedati pa se morate, da rezultati niso tako hitri kot tisti, ki jih dosežemo z uporabo maske ali dobrega šampona.

Hranilne snovi namreč najprej vplivajo na lasne korenine, pozitiven učinek pa postane opazen šele z rastjo las. Treba se je torej opremiti z nekaj potrpežljivosti, saj bodo vse koristi novih prehranjevalnih navad vidne šele po treh do šestih mesecih. Če nenehno eksperimentirate z agresivnimi kemikalijami ali pretiravate z uporabo ravnalnika za lase, pa se nikar ne čudite, da vam kljub uravnoteženi prehrani ne uspe doseči boljšega videza las.

Kaj naj dam na krožnik?

Zajtrk

Žitni kosmiči + sojino mleko. Ali zmečkana banana + mandlji + jogurt. Ali pa umešano jajce + zelenjavni sok.

Dobra navada

V vsakem primeru si k zajtrku postrezite limonin sok ali svež sadež, bogat z vitaminom C (pomaranča, kivi), da spodbudite absorpcijo železa.

Kosilo in večerja

Toplotno obdelano rdeče meso ali pa tatarski biftek z jajcem (če želite še več železa) + zelena zelenjava (brokoli in špinača). Ali miso juha + maki z avokadom in lososom + šampinjonovi ražnjiči. Ali juha iz kreše + solata z lečo in lososom. Ali v ponvi popečen tofu z brokolijem in šampinjoni. Ali omaka gvakamole + piščanec z mandlji + rjavi riž. Ali špinačna solata + ostrige z limoninim sokom. Ali solata iz šampinjonov + špageti z morskimi sadeži.

Dobra navada

Katerikoli meni že izberete, posujte ga z nekaj pivskega kvasa, ki je bogat z vitamini B, in peteršilja, v katerem je veliko vitamina C in železa. Obrok končajte s svežim sadežem.

Podpora prehranskih dopolnil

Uporaba prehranskih dopolnil z blagodejnim učinkom na lase sega v 80. leta prejšnjega stoletja. Uspehe sicer tradicionalno priznanih učinkovin so dokazali že takrat, pred nedavnim pa so bile narejene še študije učinkovitosti prehranskih dopolnil v primerjavi s placebo učinkom.

In kaj kažejo izsledki? Odebelitev lasnih vlaken in manjše izpadanje las, kar ima za posledico bujnejši videz las. Za najbolj obetavni učinkovini sta se izkazala silicij in vitamin B8. Na prehodu letnih časov, ob povečanem izpadanju las, krhkih ali stanjšanih laseh je torej priporočljivo narediti kuro s prehranskimi dopolnili. Seveda pa to ne pomeni, da je potem vseeno, kaj se znajde na vašem krožniku.

Omenjene učinkovine namreč delujejo kot dopolnila in ne kot nadomestki. Po enem mesecu lahko že opazimo izboljšanje kakovosti las (debelina, sijaj), če želimo upočasniti proces izpadanja, pa je treba kapsule jemati vsaj tri mesece.

Prevedla in priredila Erika Švara

Najbolj brano