Ko se občutljiva koža upre

Spoznajte, kako se lahko izognete psihosomatskim reakcijam na stres.

Lepota, 5. 2. 2015
Ko se občutljiva koža upre - Foto: Imaxtree, promo

Psihodermatologija

Ko dermatologi izključijo vse običajne 'osumljence', odgovorne za burne reakcije na koži, in povsem brez pomoči skomignejo z rameni, stopijo na sceno 'psihiatri za kožo'.

Psihodermatologija je vse bolj popularna disciplina, ki – tako kot nakazuje njeno ime – kombinira najboljše iz dermatologije in psihiatrije. Ker število ljudi, ki se jim stres dobesedno zagrize pod kožo, narašča, so psihodermatologi vse bolj priljubljeni tako v Ameriki kot v Evropi.

»Vse dermatološke težave so povezane z našim čustvenim stanjem,« meni ameriška psihiatrinja in psihodermatologinja dr. Josie Howard, strokovnjakinja za kompleksen odnos med čustvenimi in telesnimi reakcijami. »Koža in živčni sistem so narejeni iz istih gradnikov, zato obstaja globoka biološka povezava med našimi možgani in kožo.«

Stres je kronično stanje, ki po raziskavah v Avstraliji in Ameriki prizadene do 90 odstotkov odraslih. Da bi bila stvar še bolj zanimiva, so nedavne študije na Finskem pokazale, da so ženske, podvržene stresu, manj privlačne, stres pa nič dobro ne vpliva niti na videz moških.

»Osebe, ki so zaradi stresa tesnobne, se redko zavedajo, da se 'izživljajo' na svoji koži, in sicer s pretiranim čiščenjem ter stalnim dotikanjem, s čimer izzovejo njeno razdraženost in rdečico,« meni dr. Howard. »Po drugi strani pa depresivne osebe povsem zanemarjajo svoj videz, se pravi, da ne skrbijo za nego, prehrano, vadbo in spanje. Vse to pa so ključni dejavniki, ki vplivajo na videz kože.«

Pomembno si je zapomniti, da ne obstaja čarobni eliksir, ki kar odplakne alergijsko reakcijo na stres, saj je ta samo posledica. Težavo boste rešili, če odkrijete vzrok stresa in se z njim resno spoprimete.

Zdravniki niso več edini, ki se zavedajo te povezave, vse več je farmacevtskih podjetij, ki vlagajo v raziskovanje in ustvarjanje (dermo)kozmetičnih izdelkov za odpravljanje kožnih težav, povzročenih s stresom. Formule takšnih izdelkov počivajo na kombinaciji aktivnih sestavin s protivnetnim delovanjem.

Kaj vas muči?

Akutni stres

Težava: Med kratkim obdobjem, ko smo izpostavljeni stresu, so nekatere od mogočih reakcij rdečica, zabuhlost in utrujen videz.

Rešitev: Redno čiščenje obraza v kombinaciji z umirjeno nego in zdravo količino spanja – približno sedem ur na noč.

Kronični stres

Težava: Daljša obdobja izpostavljanja večji količini stresa lahko pospešijo razvoj različnih stanj kože, kot sta dehidracija in prehitro staranje.

Rešitev: Izsuševanje kože preprečite z uravnoteženo prehrano, primerno količino spanja in vlažilnimi izdelki za nego kože.

Kronični povečani stres

Težava: Dolgotrajno izpostavljanje povečanemu stresu se navzven lahko izraža v obliki aken, ekcemov, luskavice, navznoter pa kot tesnoba in depresija.

Rešitev: Poiščite strokovno pomoč, da vaše dermatološke in psihološke težave ne uidejo nadzoru.

Prevedla in izbrala: Petra Windschnurer

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri