Kako izbrati dezodorant?

Bio, brez aluminijevih soli, takšen, ki ne pušča madežev ... na prodajnih policah jih je toliko, da ne vemo več, kateri je pravi.

Lepota, 20. 7. 2012
Kako izbrati dezodorant?

Antiperspirant je, če se močno potite, najbolj zanesljiv. Njegova učinkovitost se skriva v aluminijevih soleh, ki zožijo pore in tako omejijo količino znoja. Vendar, pozor, trajno preprečevanje znojenja je lahko zdravju škodljivo.

Dezodorant, ki ne pušča madežev, je priporočljiv, če nameravate na primer obleči črn top. V bistvu gre za antiperspirant, ki vsebuje aluminijeve soli manjše velikosti, zaradi česar so te neopazne. Njegova slabost pa je, da ob močnejšem potenju učinkuje krajši čas.

Klasični dezodorant zadostuje, če se potite zmerno. Učinkuje tako, da absorbira vonjave in zaradi vsebnosti cinka zmanjšuje razmnoževanje bakterij. Najnovejši vsebujejo še trenutno zelo priljubljene mineralne učinkovine, ki delujejo kot gobe in vpijajo vlago. Izvirajo lahko iz galuna ali perlita, ki je vulkanskega nastanka.

Bio dezodorant vam bo ustrezal, če zaupate le naravnim sestavinam, v tem primeru eteričnim oljem, ki nevtralizirajo delovanje bakterij in oddajajo prijeten naravni vonj. V nekaterih lahko najdemo tudi galun ali perlit. Toda, pozor, če se zelo potite, bo učinek bio dezodoranta verjetno prešibek za vas.

Parfumski dezodorant je prava izbira, če ne marate mešanja vonjev. Zanj je značilna alkoholna osnova. Ob nanosu deluje zelo osvežujoče, vendar ga na soncu ni priporočljivo nositi.

Kaj pa po depilaciji?

Laboratoriji priporočajo klasične dezodorante ali antiperspirante, obogatene s pomirjujočimi (alantoin) in obnovitvenimi (vitamin B5) učinkovinami, ki blagodejno delujejo na kožo.

Roll-on, v stiku, v spreju ... v čem je razlika?

Kar zadeva učinkovitost izdelka, razlike ni; gre predvsem za občutek ob nanosu. Dezodorant v stiku pusti za seboj takojšen občutek suhosti, medtem ko v spreju ali roll-onu zagotavlja bolj svež učinek.

Prevedla in priredila Erika Švara,
fotografije Tomo Brejc, Tadej Windschnurer in promocijsko gradivo

Najbolj brano