Fotostaranje: nevarnosti sevanja sonca, pospešeno staranje in resnica o seončenju

Vsakdo lahko z dobro ozaveščenostjo o nevarnosti sevanja sonca bistveno zmanjša tveganje za pretirano izpostavljenost in tako pozitivno prispeva k lastnemu zdravju in mladostnemu videzu.

NINA G. KRANJC, AIKON ACADEMY, strokovna vodja

Lepota, 5. 9. 2021
Fotostaranje: nevarnosti sevanja sonca, pospešeno staranje in resnica o seončenju - Foto: Profimedia

Notranje in zunanje staranje

Staranje kože opredeljujeta dva glavna procesa: notranje staranje ali staranje pod vplivom notranjih dejavnikov (imenovano tudi kronološko staranje) in zunanje staranje ali staranje pod vplivom zunanjih dejavnikov. Notranje staranje odraža gensko ozadje posameznika in časovno komponento, je neizogibno in nanj ne moremo vplivati. Zunanje staranje povzročajo zunanji dejavniki, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkohola, slabe prehranjevalne navade in izpostavljenost soncu. O prezgodnjem staranju pa govorimo, ko zunanji dejavniki močno pospešijo vidne znake staranja. Nanj lahko vplivamo s spremembo življenjskega sloga in izogibanjem škodljivim zunanjim vplivom. Dejstvo, da 80 odstotkov staranja obraza pripisujemo izpostavljenosti soncu, uvršča UV-sevanje med najmočnejše zunanje vplive. Prezgodnje staranje pod vplivom UV-sevanja imenujemo fotostaranje ali dermatohelioza.

Pospešeno staranje: fotostaranje

Izraz fotostaranje je skovanka, nastala leta 1986, in opisuje učinke kronične izpostavljenosti kože sevanju sonca (Kligman & Kligman, 1986). Klinični znaki fotostaranja vključujejo izsušeno kožo s poudarjenim mikroreliefom, koža je upadla, izražene so gube, povečana je pigmentiranost, prisotne so razširjene kapilare in premaligne lezije, koža je ohlapna in usnjatega videza. Drugi znaki vključujejo elastozo in nagnjenost k modricam zaradi vaskularne krhkosti.

Izpostavljenost soncu pospešuje staranje kože zaradi kombinacije več dejavnikov. Takoj ko kožo izpostavimo soncu, sevanje sonca ob stiku z njo tvori proste radikale, ki v nadaljnjih korakih poškodujejo celico in DNK v njenem jedru. Dolžina penetracije sevanja sonca je odvisna od valovne dolžine: daljša je valovna dolžina, globlja je penetracija. UVA takoj dosežejo drugo plast kože, dermis, kjer je prisoten tudi kolagen, kar povzroči njegovo razgradnjo.

UVB se absorbira v vrhnji plasti kože, epidermisu, in manjši del v dermisu, kar povzroči nastanek eritema oziroma rdečice in opeklin. Vidni del sevanja sonca skupaj z UVA-sevanjem povzroča hiperpigmentacije in alergijske odzive kože. Fotostaranje je tesno povezano tudi z zdravjem kože. Strokovnjaki menijo, da je mogoče preprečiti štiri od petih primerov raka kože s preventivnimi ukrepi, saj se lahko poškodbam zaradi sonca večinoma izognemo. Zgodnje znake fotostaranja lahko odkrijemo z ultra­zvočnim pregledom kože in polarizirano svetlobo.

Resnica o sončenju

Zdrava porjavitev kot posledica sevanja sonca ne obstaja. Koža z namenom zaščite pred sevanjem proizvaja pigment, imenovan melanin, in porjavitev je del vnetnega odgovora kože na izpostavljenost sevanju ter poskus zaščite pred njegovimi nadaljnjimi poškodbami. Potemnitev kože zagotavlja izjemno omejeno zaščito pred sončnimi opeklinami: temno rjavi odtenek na beli koži predstavlja zaščitni faktor pred soncem od dva do štiri (SPF). Učinkovita strategija za zaščito posameznika pred škodljivimi vplivi sevanja sonca je celostna in osebno prilagojena, upošteva vse specifike posameznika in zajema njegov celotni življenjski slog. Vendar lahko k zaščiti veliko pripomore že upoštevanje preprostih zaščitnih ukrepov, kot so zadrževanje v senci, oblačila in klobuki, ki zagotavljajo najboljšo zaščito, ter uporaba kozmetičnih izdelkov za zaščito pred soncem.

Idealen kozmetični izdelek za zaščito pred sevanjem sonca

Veliko se govori in problematizira o izdelkih za zaščito pred soncem, o SPF-faktorjih, količini nanosa in tem, kako ta ali oni UV-zaščitni izdelek maši pore. Tudi izbiro zaščitnega izdelka je treba prilagoditi tipu in stanju koži. Zadnje znanstvene smernice navajajo naslednje lastnosti idealnega izdelka za zaščito pred soncem: zagotavlja primarno (UV-filtri) in sekundarno zaščito (antioksidanti), ima nealergeno in nekomedogeno osnovo (ne maši por), vsebuje nealergene UV-filtre in vsaj en UV-filter širokega spektra; poleg UV- filtrov vsebuje še filtre, ki zastirajo preostali del sončnega vpliva na kožo (filtri za vidni del svetlobe in infrardeče sevanje A), širokospektralne antioksidante in sestavine, ki na koži odpravljajo že nastale poškodbe zaradi sevanja sonca.

Fotografija: Shutterstock

Preberite še: Sharon Stone v Benetkah čudovita v mali črni obleki

Priporočamo tudi: Penélope Cruz v Benetkah očarala v čudoviti obleki Chanel, ki je nastajala kar 300 ur

Najbolj brano