4 kozmetične kombinacije, ki se jim raje izognite

Obstajajo določene sestavine, ki nikakor nočejo sodelovati v paru, pravzaprav se celo sovražijo. Predstavljamo vam 4 kombinacije, ki se jim je bolje izogniti.

Lepota, 22. 1. 2017
4 kozmetične kombinacije, ki se jim raje izognite - Foto: Profimedia

To so ta nevarna razmerja!

Piling kisline + rastni faktorji ali vitamin C

Alfa hidroksi kisline, beta hidroksi kisline in retionid lahko izboljšajo učinek številnim učinkovinam, a ko govorimo o vitaminu C in rastnih faktorjih, njihova uporaba ni zaželena. Vitamin C v njihovi družbi postane nestabilen, rastni faktorji pa 'razpadejo' (peptidne verige). Najboljše pravilo, ki ga je dobro upoštevati, je: ne uporabljajte izdelkov s kislinami, ki so shranjeni v temnih stekleničkah, saj to pomeni, da so učinkovine zelo občutljive za svetlobo, temperaturo in pH. Ljubiteljicam kislin, ki želijo preizkusiti še druge učinkovine, priporočamo, da jih za ta čas umaknejo tako iz jutranje kot tudi večerne lepotne rutine.

Benzoil peroksid + antioksidanti

Če stari dobri benzol peroksid – oksidant, ki ustvarja proste fenil radikale, ki 'ubijajo' bakterije na aknasti koži – zmešamo z antioksidanti, vsi izgubijo svojo učinkovitost. Nove raziskave pa so pokazale, da resveratrol in benzol peroksid v kombinaciji še bolje učinkujeta proti aknam. Benzol peroksid poskrbi za protibakterijske proste radikale in je zaradi resveratrola le delno omejen (njegov protibakterijski učinek ostane), medtem ko protivnetni učinek resveratrola ne izgubi moči.

Antimikrobi + probiotiki

Probiotiki so mikrobi, ki jih tudi v kozmetiki uporabljamo protivnetno. Na koži vzpostavijo ravnotežje med slabimi in dobrimi bakterijami, zato moramo biti pazljivi, da jih ne združimo s protimikrobnimi učinkovinami, kot so olje čajevca, benzol peroksid in žveplo, saj bodo probiotike z obličja kože preprosto zbrisali.

Alfa hidroksi kisline + voda

Ko združite to kislino in vodo, pride do kemične reakcije, ki spremeni strukturo kisline in jo tako inaktivira. Glikolno kislino zato na obrazu pustite delovati vsaj minuto, preden jo sperete, da bo imela dovolj časa dokončati svojo nalogo kot kemični piling.

Preberite še: "Letošnje leto sem začela z novimi navadami - organsko!"

Priporočamo tudi: Kaj je skrivnost za srečno življenje? (vprašali smo Dance)

Najbolj brano