Tehnike pomlajevanja

Lifting in drugi posegi nas pomladijo. A za koliko časa? Ko se odločamo za estetsko operacijo, nas zanima, kakšen rezultat lahko pričakujemo in koliko časa bomo z njim zadovoljni. Pet let? Deset let?

Tehnike pomlajevanja

Čeprav pri francoskem združenju za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo (Sofcpre) na spletni strani www.plasticiens.org pravijo, da ima oseba po liftingu približno takšne obrazne poteze, kot jih je imela pred osmimi do dvanajstimi leti, obenem opozarjajo, da si staranje še naprej utira svojo pot in da lahko postopek ponovimo čez približno deset let.

Kljub vsemu pa to ne pomeni, da bodo rezultati liftinga teh deset let ostali zadovoljivi. Čeprav je pri nekaterih rezultat po petih letih še vedno dober, pa je trajnost korekcije odvisna od različnih parametrov: oblike skeleta, količine podkožne maščobe, elastičnosti in debeline kože ...

Napenjanje kože bo trajnejše na obrazu z višjimi ličnicami in ostro brado, nasprotno pa se bo polnejši obraz prej povesil, tako kot tudi zelo zgubana koža. Pri povešanju odigra svojo vlogo tudi mimika, pomembna dejavnika pa sta seveda tudi tehnika in kakovost izvedbe. Če je bil lifting kakovosten ter je kirurg izvedel globinski in rekonstrukcijski poseg z ustreznim dvigom kože in napenjanjem, bomo še nekaj let po operaciji videti mlajši. Zakaj torej nekateri liftingi popustijo že po štirih letih?

Morda kirurg svojega dela ni dobro opravil ali pa je imela oseba že zelo degenerirano elastično tkivo kože (elastoza). Seveda je lahko razlog tudi, če je oseba zelo shujšala ali se je izpostavljala dvema največjima sovražnikoma liftinga: soncu in cigaretam. Zelo pomembno je torej, da nam kirurg natančno razloži, kakšne rezultate lahko pričakujemo glede na stanje našega epidermisa, in pove, kako naj ravnamo, da ne bo prezgodaj prišlo do vnovičnega povešanja.

Kako naj se kirurškemu nožu izognemo za čim dlje časa oziroma kako naj korekcijo vzdržujemo? Uravnotežena prehrana, skrb za zdravje, vsakodnevna uporaba ustrezne kozmetike. Pri tem ne pozabimo na estetsko medicino. Če se bomo zanjo odločili v pravi meri, bomo lahko potrebo po liftingu za nekaj let odložili oziroma se izpostavili posegu liftinga, ki bo blažji. Previdno, kajti zaradi pretiravanja z neustreznimi tretmaji je lifting pozneje morda težje izvesti.

Na čelu preventivnih tretmajev so botulinske injekcije, enkrat ali dvakrat na leto. Z liftingom namreč vplivamo na obliko obraza, ne na kakovost kože, zato bo rezultat trajnejši pri osebah, ki ga bodo vzdrževale. To še posebej velja za tiste, ki so imeli srečo in jih je operiral spreten kirurg. Veliko je razlogov, zakaj se moramo izogniti liftingu, ki se slabo stara – prevelika zategnjenost pred ušesi, premaknjeno lasišče, gube na licih, zategnjene ušesne mečice ...

Znaki, ki strokovnjakom povedo, da gre za posledice operacijskih tehnik, priljubljenih pred desetimi do petnajstimi leti. In danes? Nezadovoljivi rezultati se pogosto pokažejo takoj po posegu in so ponavadi izraz razkoraka med tem, kaj je oseba od liftinga pričakovala, in dejanskimi rezultati.

Treba si je vzeti čas in kirurgu razložiti, kaj pričakujemo, ter dopustiti, da ideja dozori. »Vsi menijo, da je bil moj lifting uspešen, a če bi ga morala popraviti, se zagotovo ne bi še enkrat odločila za to, « je povedala Katarina, 51, ki si je privoščila lifting obraza in vratu ter lasersko korekcijo pod očmi. »To ni majhna zadeva. Trpela sem leto in pol, pa mi oči še vedno niso všeč. Poleg tega te nihče ne tolaži, saj si po mnenju vseh kriv sam! «

Andreja, 34, ki je hotela zabrisati sledi raka, ki so se izražale v žalostnih očeh in povešeni koži, je bolj navdušena: »Z rezultatom sem zelo zadovoljna. Zdaj v ogledalu ponovno vidim sebe. Ko je kirurg odstranil šive, me je bolelo, vendar ni bilo prehudo. Menim, da veliko vlogo pri tem odigra psihološki dejavnik, saj ti trdna odločenost vlije moč.«

Občutek varnosti: ženske, ki so z rezultati posega zadovoljne, čutijo, da jih je kirurg (ki je pogosto tudi kirurg katere od njenih prijateljic) zares razumel, in mu popolnoma zaupajo. Če vedo, da rezultati liftinga ne bodo večni, ni nujno, da razmišljajo o novem posegu. »Pomladil me je za pet do šest let. Želela sem si le malce osvežitve, ne popolne preobrazbe, « nam pove Mirjam, 63, ki je bila operirana pred tremi leti in je z rezultati še vedno zadovoljna.

Bojana, 59, ki se je za lifting odločila pred desetimi leti, ne izključuje ponovnega posega: »Vesela sem, da sem to storila, še preden je bilo stanje kritično, saj sprememba ni bila tako drastična, da bi bila preveč opazna. Lifting se mi zdi bolj naraven kot injekcije, s katerimi ti napolnijo obraz.«

Ana, 60, si je ob rojstvu vnukinje podarila drugi lifting: »Navadiš se, da si videti mlad. Prvi poseg mi je pomagal premagati krizo ob prestopu v petdeseta leta. Tokrat sem si hotela dokazati, da sem več kot le babica. Toda tudi staranja se je treba naučiti. Ne vem, ali si bom čez deset let zaželela še tretjega liftinga! «

Dermalift

Center za naravni lifting

Ko sem prebrala 'ponudbo' Do pomlajenega obraza brez kirurškega noža in injekcij, sem vedela, da moram to preizkusiti. Invazivnih postopkov se namreč bojim, po drugi strani pa niti ne vem, ali je moja koža za tovrstne posege sploh primerna (obstaja možnost, da plastični kirurg operacije ne izvede, ker se koža prepočasi celi, nima pravega tonusa ...).

Neinvazivna terapija proti staranju vključuje najučinkovitejšo metodo krepitve vezivnega tkiva. Deluje na dve plasti kože – povrhnjico in usnjico – ter dosega rezultate, ki so primerljivi s kirurškim liftingom. Postopek, ki traja 6 ali 10 tednov (odvisno od starosti in stanja kože), se izvaja z inovativnim terapevtskim masažnim aparatom Lift6, francoskega proizvajalca LPG, ki je že 20 let na področju stimulacije in krepitve vezivnega tkiva vodilni v svetu.

Aparat z nastavljivimi glavami na obrazu izvaja konstantno in ritmično masažo (tip masaže je natančno določen s pregledom kože – število in lokacija gub, povešenost in ohlapnost kože, debelina kože ...). Vgrajena jezička z določeno smerjo in hitrostjo kožo mehansko stimulirata globlje – v vezivnem tkivu izvajata drenažo in ga krepita ter tako izboljšujeta tonus, elastičnost in napetost kože.

Masaža pospešuje nastajanje kalogena in ga ponovno enakomerno razporedi na vse dele obraza. Postopek je prijeten (občutimo ga kot prijetno masažo in nežno ‘likanje’ gub). Vsak teden vključuje 3 obis­ke. Od tega sta 2 dolga 30 minut (stimulacija z masažnim aparatom Lift6, 1 pa 90, saj stimulacijo nadgradijo še s sistemsko nego s kremo, masko in serumom blagovne znamke RVB.

Njihove učinkovine se s patentiranim električnim aparatom Dhermolift utirajo globlje (do celic, kjer poteka proces nastajanja novih). Postopek je tako prijeten, da prinaša tudi sproščanje in užitek. Rezultat (ponovno oblikovane obrazne poteze ter mladosten in svež videz) naj bi vzdržal 3 leta, nakar je treba terapijo ponoviti oziroma se doseženo stanje vzdržuje z 1 ali 2 obiskoma na mesec.

Do izida te številke Elle se moj tretma še ni zaključil, vendar je moja koža po vsakem obisku bolj napeta in elastična. Sodelavke v pisarni pa so enoglasno sklenile, da sem videti mlajša. P. W.

DERMALIFT Center za naravni lifting
Barjanska cesta 72, Ljubljana
Tel.: 01 283 2270
ESTETIKA Center za naravni lifting
Partizanska cesta 63, Sežana
Tel.: 05 730 5076

Prsni vsadki

Vse je odvisno od njihove kakovosti (kirurg se mora sklicevati na priznanega proizvajalca), sestave (tveganja, da se bo vsadek pretrgal, splahnel ali postal gubast, so številčnejša pri vsadkih, polnjenih s fiziološkim serumom) in konsistence (trdi ali mehki) ter oblike prsi (polne in težke se bodo povesile veliko prej kot majhne). Strokovnjaki pravijo, da tehnika sama nima velikega vpliva na to, kaj se bo z vsadki dogajalo.

Brazgotine, ki so zelo majhne, so z estetskega vidika le redkokdaj moteče, poleg tega sčasoma postanejo vedno manj vidne. Razen v primeru zapletov (na primer okužba rane), zaradi katerih je treba opraviti novo operacijo, ne more noben kirurg predvideti datuma, ko bo treba vsadek zamenjati. Niti silikonskih vsadkov ne menjajo več sistematično na vsakih 10 let ter jih ne povezujejo s pojavom avtoimunskih bolezni in raka, FDA pa bo zopet odobrila njihovo uporabo v Združenih državah. Seveda so redne kontrole obvezne, še posebej ker je včasih težko odkriti migracijo silikona kot posledico počenega vsadka. Ne glede na njegovo vrsto je treba, če se odločite za prsni vsadek, najmanj enkrat leči na operacijsko mizo . .

Najbolj obstojni vsadki so tisti, katerih velikost je skladna z našo postavo in zaradi katerih kože ni bilo treba pretirano napeti. Pozor: rezultat brez ustrezne mamoplastike ni vedno trajno zadovoljiv, če so bili vsadki, četudi je njihova velikost ustrezna, vsajeni v povešene prsi. Najslabše se starajo vsadki velikosti XL, saj zaradi teže prej pride do povešanja. Če jih pozneje želimo zamenjati z manjšimi, mora kirurg izvesti mamoplastiko, pri kateri odstrani odvečno kožo.


Polne ustnice

  • Korekcija po vbrizganju injekcije hialuronske kisline ali kolagena traja od 4 do 6 mesecev.
  • Staranje je slabše, če so bile ustnice zapolnjene s permanentno snovjo ali snovjo, ki se počasi vpija. Zakaj? Četudi je rezultat na začetku zadovoljiv, obstaja tveganje, da bodo ustnice čez nekaj let videti nenaravne, saj se bo obraz seveda staral. To velja še posebej, če so bile ustnice močno napolnjene in so se gubice na njih poglobile ali ugreznile.
  • Druga tveganja: zapoznela reakcija na tujek v telesu, do katere lahko pride tudi šele nekaj let po vbrizgavanju, izraža pa se v obliki neestetskih granulomov, ki so lahko izjemno težavni in jih je težko zdraviti (meseci zdravljenja proti vnetjem ali korekcijska kirurgija). Vsadki tipa goretex (ki niso več v komercialni rabi) pa se lahko prestavijo ali se s časom skrčijo. Rešitev: kirurški nož, s katerim nam bodo vsadek odstranili.


Preoblikovanje ličnic

Korekcija je:

  • Dobra, če je subtilna in izvedena z vbrizgavanjem izdelka za volumen ali z vsadkom iz maščobe (lipostrukturiranje).
  • Manj dobra, kadar gre za silikonske vsadke, pri katerih obstaja tveganje, da se bodo premaknili in/ali izstopali na obrazu, katerega preostali deli se seveda starajo.
  • Slaba, če je ne potrebujete (kratek in poln obraz), zlasti če je kirurg ličnice tudi napolnil.
  • Slaba, kadar gre za pretiravanje. Na žalost je rezultat, če je šlo za vbrizganje maščobe, trajen (včasih je zato potrebna liposukcija); kratkotrajen (od 6 do 24 mesecev) pa je, če se je vbrizgala hialuronska kislina.


Kirurgija vek

Blefaroplastika zgornjih vek je trajna, vendar se bo koža starala dalje, zato bo morda potrebna naknadna korekcija. Rezultati kirurgije spodnjih vek, s katero se odstranijo ‘vrečke’ pod očmi, so skoraj vedno dokončni.

  • Kdaj se slabo stara? Kadar je bila korektura izvedena s tehniko, ki so jo uporabljali pred desetimi leti. Takrat so kirurgi pogosto odstranili preveč kože in/ali maščobe. Rezultat: nekaj let pozneje so oči postale okrogle, vdrte (zgornje veke), pod njimi se je pojavil kolobar ali ektropion (spodnje veke).
  • Rešitev: korektura mora biti obvezno subtilna. Obstaja možnost vbrizgavanja hialuronske kisline ali maščobe, s katero se napolni vdrta veka ali kolobar. Težje se je spopasti z okroglim očesom in ektropionom, saj je treba izvesti delikaten korekturni kirurški poseg.

Najbolj brano