Pozor, manekenke!

Delo modelov se nikoli ne konča, iz vsakega pločnika naredijo modno stezo, iz skoka do trafike pa dogodek, vreden fotografiranja. Prave trendsetterke. Kar so nosile na pistah tednov mode pomlad-poletje 2008, je ena zgodba. Druga pa se nadaljuje mimo njih, na ulici. Lekcija iz njihovega nikoli prostega časa.

Pozor, manekenke!

T-majice

Dekle nikoli ne more imeti preveč bombažnih majic s kratkimi rokavi. So hvaležno platno za vsemogoče pripetljaje. Naj bo navadna z nenavadnim potiskom, ki bi jo lahko zvlekli iz omare mlajšega brata, ali pa velika, prevelika in razvlečena v slogu dua House of Holland, ki je zaslovel prav z napisi o Naomi, Cindy in Lindi – Hej, Linda, a se greš goli twister? ! Smisel za humor je tudi pri lepoticah vsekakor zaželen. Navijamo za Jessico Stam, ki ji je uspela nič kaj hipijevska vrnitev peace znaka – louboutinke pri tem vedno priskočijo na pomoč.

Rute in šali

Niso samo modni dodatek, so tudi rešitelji, ko se začne obdobje klimatskih naprav, ki nam lahko kmalu pustijo tisti neprijetni občutek v grlu. Obvezno za pisarne in letala. Še vedno so nezamenljive svilene rute Alexandra McQueena s potiski lobanj, ki dodajo ostrino in drznost še tako varnemu kostimu. Za premagovanje asfaltnih sahar priporočamo šal, ki spominja na palestinski. Individualnost si zagotovite s svojstvenim nošenjem – nonšalantno vržen čez ramo, razvezan ali zavezan kot pionirska rutica.

Klobuček

Ko hočete le en kos, ki vas bo v trenutku spremenil v modelko. Da, obožujemo jih! Imate dve možnosti: Pete Doherty ali Boy George. Ne, ne za ljubimca, zgolj za klobuk. Boste rokerski pobalin ali kameleon iz osemdesetih? Okolico zmedite s predrzno visokimi petami.

V popolni opravi

Iz postelje vstanejo za manj kot legendarnih 10 tisoč do­larjev Linde Evangelista, a najverjetneje bolj proti poldnevu. Kreatorji jih zbirajo vsaj toliko kot one njih. Niso samo njihova leta, centimetri in konfekcijska številka tisti, ki zagotovijo sprehod na tednu mode. Imeti lasten slog je odločilnega pomena. Ne prodajajo samo oblek, ampak predvsem same sebe in s tem posledično spet obleke. Kaj naj oblečemo, da v mesto prinesemo malo tistega pizzazz kot Audrey Hepburn v filmu Funny Face?

Gazele

Dokaz, da svoje delo odlično opravljajo, je tudi to, da se z nekaj triki iz frčafele spremenijo v damo. Zlato pravilo: manj je več. Še vedno ne sme delovati, da je bilo potrebno veliko časa za končni videz, le lasje so lahko strogo gladki. Ne pozabite se pripeti – investirajte v luksuzni pas, saj vse kaže, da se epicenter telesa še nekaj časa ne namerava premakniti.

Nova nova romantika

To sezono se selimo v višje sfere, hočemo eterične Nezemljanke, za katere se zdi, da lebdijo centimeter nad tlemi. Frfotave obleke, nedolžni volančki in ljubki dodatki jih naredijo še malo bolj ne s tega planeta. Na modni reviji Sonie Rykiel so manekenke po pisti bose skakljale v puhastih oblekicah, ki so spominjale na razkošne spalne srajčke. Kot nalašč za bitja, ki so pol iz mleka in pol iz meda.

Naj živi rokenrol

Slabe punce pravzaprav nikoli ne gredo iz mode. Vespe so še vedno bolj kul kot motorji, toda motorističen videz je zakon, tudi na kolesu ali peš. Vsakdo potrebuje usnjeno jakno, hvaležna je za muhasto vreme, na katerega naletimo na poti Milano–Pariz–London–New York, oblečemo jo lahko resnično kamorkoli in čez karkoli. Ko oblačite malo črno jakno, razmišljajte v smeri Marlona Branda v The Wild One, a s krvoločno rdečo šminko. Telovnik čez T-majico je še ena zmagovalna kombinacija, ki jo z lahkoto usvojite. Tudi kariraste srajce v slogu Guns N’ Roses se počasi vračajo. Dajmo vsi skupaj: Take me back to the paradise city!

Pripravljeni, pozor . . daj!

Med tednom mode imajo manekenke peklenski urnik in morajo zaradi večnega spremljevalca takšnih dogodkov, zamujanja, biti občasno tako rekoč na dveh mestih hkrati. ŠŠ, športni šik, jih tako reši iz marsika­terega zastoja, saj lahko svoje dolge noge izkoristijo za hojo v športnih copatih. Ker nočete, da bi mislili, da greste namesto na modno revijo na telovadbo, si privoščite eksces v obliki resnično šminkerskih dodatkov ali hollywoodskih frizur.

'It' punce

Če so se kaj naučile od Kate Moss, ženske, ki je v vsej svoji karieri dala le nekaj intervjujev, potem so se to, da morajo okrog sebe narediti famo. Agyness Deyn molči o tem, koliko je resnično stara, 18, 21 ali 24, je didžejka in igra v bendu Lucky Knitwear, Srečne pletenine. Je poosebljeni kul. Z glasbo je povezana tudi njena prijateljica, obraz njene linije za Topshop, Irina Lazareanu, ki naj bi bila muza Peta Dohertyja (kratek čas tudi zaročenka) in zasedbe Babyshambles. V tem letu načrtuje album s svojim fantom Seanom Lennonom. Coco Rocha je profesionalna plesalka, ki se rada zavrti tudi na pisti. Vintidž kraljica aka Iekeliene Stange nase nameče vse, kar ji pride pod roko, z njo se zdi vse tako zabavno. Ali pa neverjetna Natalia Vodianova, ki je rodila že tri otroke. Superženske? Ne, samo super in ženske.

Urša Jerkič

Fotografije Imaxtree in Aleksander Štokelj

Najbolj brano