Ivan Rocco: Barve, vzorci in glasba

Koprčan Ivan Rocco je eden izmed nominirancev za Elle Style Awards, ki bodo podeljene po zadnji modni reviji na Fashion Weeku Aquafresh. Ta bo med 14. in 16. oktobrom v Kinu Šiška.

Ivan Rocco

Rocco je svoje delo pokazal že na beograjskem tednu mode, v Zagrebu na Dove Fashion Weeku in v Avstriji na Lake Fashion dnevih ter na razstavi Sens(n)ation v okviru Projekta27.

S kolekcijo Tropicália, ki jo je predstavil na drugem ljubljanskem tednu mode, pa se je zapisal med najbolj obetavne mlade oblikovalce. Ivan je že med študijem na naravoslovnotehniški fakulteti odpotoval na izmenjavo v Milano, kjer je nadgrajeval svoje znanje.

Lani je na mesecu oblikovanja prejel nagrado perspektivni 2012 za modno oblikovanje. V svoje kreacije, ki jih odlikujejo dovršeni kroji in kakovostni materiali, poskuša vpeljati ležernost, spontanost in sproščenost; najpogosteje pa ga navdihujeta umetnost in glasba.

Na prihajajočem Fashion Weeku Aquafresh, ki bo med 14. in 16. oktobrom v Kinu Šiška, boste predstavili kolekcijo pomladpoletje 2014. Lahko namignete, kaj bomo videli?

Spet boste videli veliko barv, vzorcev in sproščene silhuete. Bom pa predstavil tudi moške kose.

Od kod navdih zanjo?

Navdih za kolekcijo je nekako kombinacija različnih idej, več rdečih niti, ki se prepletajo v celoto. Navdihnili so me liki slikarjev YUE MINJUN in FENG ZHENGIJE ter CHOLO/A subkultura. Razmišljal sem o tem, kaj bi se zgodilo, če bi ti liki prepotovali ves svet in pristali v Mehiki, kjer bi ustvarili samosvojo kitajsko/CHOLO subkulturo v prepletu barv in vzorcev.

Glasba je pomemben del vašega ustvarjanja, kajne?

Seveda, je pa tudi pomemben del mojega vsakdana.

Kaj pride najprej: glasba, okoli katere potem nastane kolekcija, ali si najprej zamislite kolekcijo, ki jo potem dopolnite in nadgradite z ustrezno glasbo?

Nekako oboje, ampak pogosto glasba, ki me navdihuje oziroma ki navdihuje nadaljnje raziskovanje, ni glasba, ki na koncu dopolni in nadgradi kolekcijo.

Imate že izbrano glasbo za tokratno revijo?

Imam, ja. Upam samo, da se ne bom vmes še premislil.

Je že nastala kakšna kolekcija, ki ni bila tesno povezana z glasbo?

Seveda. (nasmeh)

Kakšne zvrsti glasbe se vas najbolj dotaknejo?

Težko opredelim zvrst. Dotakne se me glasba, ki najbolj odseva moje čustveno stanje, zbuja spomine, odzive, dobre ali slabe.

Pogosto pa je navdih za vaše kolekcije tudi umetnost. Je moda po vašem mnenju in izkušnjah tudi ena izmed zvrsti umetnosti?

Mislim, da je moda lahko tudi umetnost.

Med študijem ste odpotovali na izmenjavo v Milano. Je ta izkušnja močno vplivala na vas kot oblikovalca in posledično vaše kreacije?

Ne vem, ali močno, ampak je vplivala kot izkušnja. Spoznati njihovo delo in pogled na modo mi je gotovo pomagalo pri širjenju obzorij in boljšem razumevanju mode.

Kakšen je bil občutek, ko ste izvedeli, da ste nominirani za nagrado najboljši mladi oblikovalec (Elle Style Awards)?

Bil sem predvsem presenečen pa tudi počaščen in vesel.

Nominirana sta tudi vaša kolega Anđela Lukanović in Peter Movirn, s katerima tudi ustvarjate v skupni platformi Young@ Squat. Se pri ustvarjanju in oblikovanju pogosto posvetujete in izmenjujete ideje s kolegi iz SQUATA//Young@Squata?

Sam smisel Squata je povezovanje, tako da - ja, pogosto se posvetujemo in si izmenjujemo ideje.

Meta Kač za revijo Story

Najbolj brano