aleksandrabrlan in Nike na ljubljanskem tednu mode (LJFW)

Modna oblikovalka Aleksandra Brlan se v zadnjem letu po daljšem premoru posveča zaključku študija. Svojo diplomsko nalogo, kolekcijo Pleme prihodnosti, bo predstavila na prihajajočem tednu mode Ljubljana Fashion Week, in sicer v sklopu modnih revij študentov Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete, 15. aprila ob 16.30.

aleksandrabrlan in Nike na ljubljanskem tednu mode (LJFW) - Foto: aleksandrabrlan

KOLEKCIJA Z NASLOVOM PLEME 

Kolekcija Pleme prihodnosti govori o povezovanju arhetipskih oblik oblačil in tradicionalnih tehnik tekstilnega oblikovanja s sodobnimi pogledi na oblačila in modo. Z analitičnim pristopom do modne preteklosti, močnim zavedanjem o sodobnem dogajanju in pogledom, uprtim v prihodnost mode in oblačenja, oblikovalka ustvarja nove oblike in teksture, ki na sproščen in mestoma zabaven način sporočajo, da so bistvo mode oblačila in njihova uporabnost. V oblikovno-estetskem smislu je kolekcija precej dadaistična in minimalistična. Kroji so preprosti, a umetelno umeščeni v domišljena stiliranja, ki nas dražijo k razmišljanju o povsem novih načinih oblačenja. Nikakor ne moremo mimo velikopoteznih rezov, ki na prvi pogled delujejo slučajni, ob poznavanju kolekcij Aleksandre Brlan pa točno vemo, da gre za specifičen oblikovalkin pristop – za neke vrste zavestno intuitivno dejanje, ki oblačilu dodeli končno obliko, pri čemer sta blago in oblikovalec, ki ga ureže, v enakovrednem odnosu.

Trendne superge v konceptu s kolekcijo

Kot sodelujoči oblikovalski element oblikovalka v kolekcijo vključuje športne copate Nike Roshe Run, ki se z oblačili povežejo v konceptualno in estetsko domišljeno celoto. Nike Roshe Run so nastali kot plod intenzivnega razmišljanja o preprostem in učinkovitem dizajnu. Ko je bil Dylan Raasch, ki jih je oblikoval, postavljen pred izziv, naj oblikuje cenovno dostopne copate, je bilo logično razmišljanje v smeri preprostosti. Preprostost pa je za Raascha, ki se že dolgo ukvarja z meditacijo, zen in zenovski mojster se imenuje roši. Tako so nastale zenovsko navdihnjene copate, v katerih je združeno vse mojstrstvo minimalizma: preprostost oblike in tehnološka dovršenost, ki zmanjšata neželene vplive na okolje.

»Vse te karakteristike copat Nike Roshe Run so se popolnoma vklopile v moj koncept kolekcije Pleme prihodnosti, saj ta tudi temelji na premišljenem oblikovalskem minimalizmu, ki pa ne želi biti strog in uniformiran, ampak želi govoriti o vseh gubah in vijugah, drobnih nepravilnostih in urezninah - te le na podlagi dolgega in poglobljenega razmišljanja naredijo življenje polno in umerjeno, sproščeno in udobno,« o dizajnerskem sodelovanju pove modna oblikovalka, Aleksandra Brlan.

Najbolj brano