Moj zlati brlog

Dom je en sam, zato bi se v njem rada počutila najbolje na svetu.

Promocijsko sporočilo, 15. 2. 2013
Moj zlati brlog - Foto: Shutterstock

Pa se ne, to je kruta resnica. In to dejstvo me muči že nekaj časa.

Ko se iz službe vračam v svoje stanovanje v bloku, ne morem reči, da se počutim, kot da prihajam domov. Počutim se, kot da prihajam nekam, kjer lahko sicer v miru pojem svojo večerjo, preberem knjigo in prespim noč, nikoli pa mi ta prostor ne pomeni balzama za oči, dušo in telo.

Ali ni življenje prekratko, da bi ga kar tri četrtine preživela nekje, kjer se ne počutim najmanj nebeško?

Nekega tihega dne me udari kot strela z jasnega. Seveda, ne bom životarila, nimam časa za to, zase in za svojo naraščajočo družino si želim le najboljše, pa čeprav nisem bogata.

Pobrskala sem po sebi: v kakšnem domu bi se počutila, da življenja ne mečem stran, da ga živim tako kakovostno, kot je vredno?

Iz mene na dan privre dolgo zatirana želja: ekološka hiša!

Ker sta mi starša pripravljena odstopiti del parcele, ki bi ji sicer morala spremeniti namembnost, si jih že dolgo skrivaj ogledujem na spletnih straneh, kukam skozi njihova okna z nizkimi toplotnimi izgubami, vstopam skozi prav takšna vrata v njihovo notranjost, ki zaradi naravnih materialov vzbuja občutek prave domačnosti, in se zadržujem na njihovem vrtu, kjer predem na soncu s pogledom na svojo eko rezidenco.

A iz raja me je do zdaj v realnost vedno potegnilo dejstvo, da ne zaslužim dovolj, da bi si jo lahko privoščila.

Toda, če dobro razmislim, energetsko varčna hiša je naložba v prihodnost: dolgoročno bi z njo privarčevala pri porabi energije, z okolju prijaznimi materiali pa bi investirala tudi v naše zdravje in zdravje narave.

Misel postane tako privlačna, da se spet odpravim na splet, tokrat raziskujem možnosti, kako bi jo lahko dejansko kupila. In čeprav se sprva zdi, da se bom vanjo res vselila šele v nebesih, po nekajurnem raziskovanju odkrijem dostopno možnost, ki mi pomeni enkratno priložnost, da dosežem svoj bivalni užitek, vrhunsko ugodje bivanja.

Sem na spletni strani banke, ki ponuja eko stanovanjski kredit za vse, ki smo pripravljeni vložiti v večjo kakovost življenja in se zato odločamo za nakup doma z okolju prijaznimi in energetsko varčnimi materiali. Vznemirjena berem dalje. Sklenem ga lahko za obdobje do 15 let, s spremenljivo obrestno mero, ki je nižja od redne ponudbe stanovanjskih kreditov, dodatnih 20 odstotkov od zneska kredita lahko prejmem tudi v gotovini na svoj osebni račun ... Aha, presenečenje, v bistvu dobim najbolj ugoden kredit, če se odločim za okolju prijazno gradnjo! Eko stanovanjski kredit ima najugodnejšo obrestno mero!

Za boljšo predstavo, kaj bi to v prihodnosti pomenilo za mojo denarnico in da bom o odločitvi kar najbolj prepričana, na www.nkbm.si naredim še informativni izračun.

Torej, ne potrebujemo ogromne hiše, zagledana sem v enodružinsko montažno, veliko 120 kvadratnih metrov, za izdelano na ključ bi s partnerjem odštela približno 130 tisoč evrov. Najino (pre)majhno stanovanje bi bilo lahko polog, za preostanek pa bi morala najeti kredit, ki bi ga zavarovala s hipoteko na nepremičnino. Odplačevala bi 10 let, mesečni obrok pa bi bil slabih 500 evrov na mesec ...

Nebesa na zemlji postajajo dosegljiva in resnična, odločitev v meni zori in komaj čakam, da s partnerjem dorečeva vse podrobnosti, preden se odpraviva v najbližjo poslovalnico banke, ki mi bo pomagala na poti do zlatega brloga.

Mojca Zemljak

Najbolj brano