Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Vsestranski zaklad narave

7. 11. 2016
Vsestranski zaklad narave (foto: profimedia)
profimedia

Nekoč je veljala za sveto, saj je bila darilo bogov. Z njo so zapečatili obljube in sklepali kupčije. Seveda govorimo o soli, vsestranskem zakladu narave, ki je skozi stoletja oblikoval našo družbo in naše prehranske navade. Prav posebno, unikatno morsko sol pa je s posebnimi dodatki, večinoma lokalnega porekla, ustvaril Davor Podbevšek. Med drugim je podjetnik eden izmed 12 izbranih oddaje Štartaj, Slovenija!

Dežele, kjer se nahaja sol, so skozi zgodovino bile bogato nagrajene s cvetočo trgovino in prometom. Njihova mesta so tako postala bogata in mogočna središča trgovine in trgovskih poti. Prvi, ki so odkrili kako sol uporabljati, pa naj bi bili Egipčani. Med drugim so s soljo mumificirali mrtve, utrjevali barve oblačil ter z njo na nek način konzervirali ribe in oljke. Soli v čast so zgradili tudi prvo mogočno rimsko cesto Via Salaria. V imperiju Mali v Sahari, pa je sol določeno obdobje imela enako vrednost, kot zlato.

Drugačne rabe soli

Ljudje, tako kot tudi živali, od nekdaj nekako nagonsko vemo, da je sol za nas življenjskega pomena. V bistvu je za naše telo prav tako pomembna kot voda. Ravnovesje njene uporabe v prehrani pa je nekje na sredini: ne preveč, a hkrati ne premalo. Če jedem sol dodamo v pravih količinah lahko ta poudari arome in izpostavi druge okuse, v prevelikih količinah pa se zgodi nasprotno, saj sol prekrije vse.

Veliko ljudi, želi od soli dobiti več kot le natrijev klorid (navadna kuhinjska sol) in uporablja neprečiščeno morsko ali kameno sol ter solni cvet. Slednjega pridobijo iz »skorje«, ki nastaja na površini med kristalizacijo morske soli.

SLANICA: Že naše babice pa so namesto soli uporabljale nasičeno slanico, ki so jo pripravile tako, da so v vodi raztopile kar največje količine soli. Nasičeno slanico so hranile v zaprtih steklenih posodah in jo obnavljale tako, da so ji dodajale sol.

JOGA: Slanica je priljubljen pripomoček tudi pri jogi, saj jo uporabljajo za izvajanja ´Jala neti kriye´, ene od šestih tehnik čiščenja telesa, ki so pomembne iz vidika fizičnega in psihičnega zdravja. Pri ´Jala neti kriyi´ gre za prečiščevanja nosne votline in sinusov.

NAPITEK: Veliko ljudi dan začne s posebnim, poživljajočim napitkom s soljo. Pripravijo ga tako, da v treh decilitrih vode raztopijo eno četrtino čajne žličke soli, ji dodajo sok ene limone, žličko ali dve jabolčnega kisa ter eno čajno žličko medu. Napitek, pijejo na tešče, saj prisegajo na njegove blagodejne učinke kot so dvig telesne energije, pospešitev presnove in ter krepitev imunskega sistema.

Barba sol

Tudi, ko gre za sol velja, da je nuja mati izuma. Davor Podbevšek se je z ženo nekega nedeljskega popoldneva znašel pred praznim hladilnikom, ki ju je prisilil v improvizacijo. Pripravila sta si mešanice soli in domačih zelišč ter navadne testenine spremenila v nepozabno kosilo. Poskusila sta še nekajkrat in kmalu zagnala lastno linijo ročno delane soli z začimbami in drugimi sestavinami lokalne pridelave. Barba sol se konstantno spreminja in dopolnjuje, pripoveduje Davor Podbevšek:

»Igramo se prav z vsemi mešanicami, pa tudi sol ni vedno lokalna, prav zaradi določenih spcifik. Barba sol je edinstvena že zaradi energije, ki jo vlagam vanjo. Vse ure v laboratoriju so bile in so še zmeraj naporne, ampak vedno vesele in polne pozitivne energije. Čas je relativen. Ker imam rad design, se rad poigram tudi z njim, tako da naredimo kak update tudi pri samem designu. Barba sol je tako vedno ´v movingu´, jaz pa se rad prepuščam njenemu toku.«

To je Barba sol:

Med ustvarjanjem pa se sevda pripeti marsikateri smešen dogodek, iz katerega nastane simpatična anekdota.

»Eden takšnih je na primer trenutek, ko je sedanja prijateljica, takrat stranka ugotovila, da sol z vinom ni za piling (smeh). Dobila jo je za darilo in bila prepricana da je kozmeticni produkt.«

»Brco sta mi dala moja dva otroka, dvojčka.«

»Ob njuninem rojstvu stvari niso potekale tako, kot smo si jih zanislili in želeli. Ne pri zdravju otrok, ne v sluzbi. Kar je takrat funkcioniralo, je bil najin odnos in podpora družine. Začutil sem, da moram sam poskrbet za mojo druzino. Enostavno sem začel verjet vase, v svojo družino, v svoj produkt. Čeprav so bili časi, ki se jih ne rad spominjam težki, sem vseeno prvič v življenju videl stvari jasne in čiste. Videl sem pot, svojo pot in hotel sem začeti stopati po njej.«

»Če ne bi bilo projekta Štartaj Slovenija, bi verjetno se danes imel določene stvari neurejene.«

»Vesel sem, da se je ta pomembna plat mojega poslovanja uredila. Čeprav je bilo veliko preprek in še vesno so, povsod srečujem ljudi, ki so mi vedno pripravljeni pomagati. Še sam ne vem kako, a veliko srečo imam, da me obkrožajo tako srčni ljudje. Vedno pa se moramo zanest sami nase, kot mi pravi moja žena. Kdor naredi sam, naredi za tri.«

Barba sol je testiral tudi Aleš Novak:

Barba sol z okusom sestavljajo nejodirana nerafinirana morska sol ter mleta zelišča in druge sestavine lokalne pridelave. Domiselne kombinacije, ki jih lahko v nove mešate tudi sami, prinašajo pravo eksplozijo okusov, izbirate pa lahko med okusi BBQ Pink, Zelišča in Vino s solnim cvetom.

Podprimo podjetniško energijo!

Podprimo odlične zamisli naših 12 podjetnikov ter, ki so se znašli pred svojim največjim podjetniškim izzivom doslej: realnostjo prodaje v trgovski verigi, natančneje, v megamarketih Interspar. Kako so prestali ognjeni krst in kakšne so pravzaprav njihove zgodbe, pa smo spoznali v novi oddaji Štartaj, Slovenija!, ki jo lahko spremljate vsako nedeljo na POP TV.

Kateri bo Hit produkt 2016?

Med vsemi izdelki na polici Štartaj Slovenija bo ob koncu projekta izbran Hit produkt 2016, njegovega avtorja pa čaka izjemna nagrada: 6-mesečna ekskluzivna pogodba s Spar Slovenija ter medijska podpora POP TV. Izbrani izdelki so od 26. septembra na voljo na posebej označeni polici v vseh 13 megmarketih Interspar.

elle style awards 2016-stream