Cvetoča okna in balkoni

Kljub vse večjemu izboru rastlin, namenjenim vzgoji na oknih in balkonih, so nam še vedno najbolj pri srcu stare, uveljavljene vrste. Pelargonije, pokončne ali viseče, gomoljne begonije in surfinije, znane po bujnem cvetenju. Preden se odločimo za nakup, naredimo načrt zasaditve in določimo stroške.

Cvetoča okna in balkoni

Okenske in balkonske rastline na prosto prenesemo šele po ledenih možeh, ko ni več nevarnosti pozebe.

Kaj pa terasa?

Posodovke so rastline, ki jih vzgajamo v nekoliko večjih loncih. Od velikih in starih fuksij, spreminjavk in pelargonij do bambusa . . Zelo pogosti so hibiskusi, sobni javor in angelska trobenta, marsikdo pa v lonec posadi celo smreko. Rastline v posodah moramo le nekoliko bolj skrbno zalivati in gnojiti, da bujno rastejo in bogato cvetijo.

Pelargonije

so doma v Afriki. V okrasne namene se vzgajajo že dolgo, saj so poznane kot najbolj bogato cvetoče rastline. Navajene so na visoko temperaturo, zato jih vedno posadimo na južno stran, saj med okenskimi in balkonskimi rastlinami najbolje prenašajo južno sonce. Poznamo več vrst pelargonij, med njimi tudi dišeče, na okenski polici ali balkonu pa najpogosteje vzgajamo viseče pelargonije, ki jim pravimo tudi bršljanke. Poleg bršljank imamo radi tudi pokončne pelargonije in velikocvetne pelargonije. Jeseni, preden pride mraz, jih prenesemo v svetlo in hladno sobo, kjer jih prezimimo pri temperaturi od 8 do 12°C.

Fuksije

so že stare okrasne rastline, ki izvirajo iz Južne Amerike, kjer je znanih več kot sto vrst, žlahtnitelji pa so do danes vzgojili več tisoč sort. Tem lepim rastlinam, ki so lahko pokončne ali viseče, najbolj prija dopoldanska lega, kjer ni prevroče. Tudi fuksije prezimimo na svetlem in hladnem mestu.

Surfinija

je mnogo mlajša rastlina, ki izvira iz Japonske, v zadnjih desetih letih pa je najbolj priljub­ljena balkonska rastlina. Ker je njihova rast zelo bujna, cvetenje pa prav tako, jih moramo redno zalivati in dognojevati. Ob skrbni negi lahko v eni sezoni zrastejo do dveh metrov in več. Poznamo jih v številnih barvnih tonih in odtenkih. Surfinija je enoletnica, ki jo po končanem cvetenju pozno jeseni zavržemo.

Nageljni,

nekoč zelo priljubljeni, so se danes malce poskrili. V blokih jih je težko prezimiti; v domači hiši pa je prav tako vse manj možnosti za njihovo prezimovanje, kajti prostori so pretopli. Najbolje je, da jih imamo čim dlje na prostem, zaščitene pred dežjem in snegom, saj brez težav vzdržijo tudi do -7 oC. Spomladi jih prenesemo na vzhodno okno ali balkon, kjer naj bodo zaščiteni pred močnim opoldanskim soncem.

Gomoljne begonije

so že dolgo poznane balkonske rastline. Od rumene, oranžne, rdeče in rožnate do bele . . V tleh imajo gomoljček z rezervno hrano, kar jim omogoča, da jih jeseni prenesemo v toplo sobo in pustimo, da se nadzemni deli posušijo. Gomolje ponovno posadimo zgodaj spomladi. Najlepše uspevajo na vzhodni strani. Če jih imamo na vročem soncu, jih lahko napade pepelasta plesen.

Slavko Zgonec

Najbolj brano