Kako balkon spremenite v zeleno oazo?

27. 7. 2017

To, da nimate vrta, še ne pomeni, da ne morete uživati v lastni zeleni oazi. Svoj balkon spremenite v intimen, zelen, uporaben in nadvse čudovit kotiček. Z nekaj preprostimi nasveti boste kmalu uživali v njem.

Kako balkon spremenite v zeleno oazo?

1| Izberite prave rastline

Da bodo vaše rastline uspešno uspevale v danih vremenskih pogojih, potrebujete le obisk lokalne vrtnarije, kjer ne prodajajo ničesar, kar ne bi preživelo na vašem balkonu. Seveda pazite, da kupite izključno rastline, ki so namenjene za rast zunaj. Pozorni bodite tudi na mikroklimo vašega balkona, predvsem na to, koliko dnevne svetlobe je na njem in ali je izpostavljen vetru ali ne. Z upoštevanjem teh dveh dejavnikov boste lažje izbrali rastline, ki bodo veselo rasle.

2| Oblikujte svoj prostor

Spremenite se v krajinskega arhitekta in si zamislite, kako bi želeli, da je vse leto videti vaš košček raja. Najbolje bo, da izberete mešanico trajnic in enoletnic, ki bodo cvetele v različnih obdobjih. V enoletnicah, kot so sveža zelišča, poletne rože in celo zelenjava, boste uživali predvsem v toplem delu leta. Dodajte še trajnice, kot so hermelike, ameriški slamnik, maslenice, avbrecije, narcise, bršljan, bergenija in okrasne trave, in balkon bo živel tudi v drugih letnih časih.

3| Poskrbite za uspešno rast

Izberite prave lončke ter zemljo in rastline vam bodo hvaležne. Ob videzu moramo biti pri izbiri lončkov pozorni tudi na materiale, iz katerih so narejeni, in drenažo. Lončki iz poroznih materialov, kot je terakota, bolje odvajajo vodo kot plastični materiali, ki jo pogosto zadržujejo in s tem povzročajo gnitje zemlje.

Kupite zemljo, namenjeno izključno rastlinam, ki jih boste gojili. Večnamenska zemlja je primerna za večino rastlin, razen za sočnice in nekatere druge posebne rastline.

4| Uporabite pohištvo

Vprašajte se, v kaj želite spremeniti svoj balkon. Bo to samo prostor za vzgojo začimb ali bi radi v družbi zelenih prijateljic uživali ob jutranji kavi? V prvem primeru verjetno sploh ne potrebujete pohištva, medtem ko lahko z le nekaj skrbno izbranimi kosi balkon spremenite v prostor užitka. Ljubke stole in kavarniško mizico lahko najdete na bolšjem sejmu, lahko pa se lotite izdelave pohištva kar iz odsluženih palet. Če imate na voljo večjo površino, najprej razmislite, kam boste postavili mizo, klopi ali stole, šele nato se lotite postavitve rastlin.

5| Umestite razgibano

Najbolj očitno mesto, kamor lahko postavite svoje rastline, so seveda tla. S postavitvijo na različnih višinah pa boste dobili dinamično okolje in občutek bujnega vrta. Uporabite okenske police in ograjo, lončnice naj visijo s stropa in se dvigajo iz stojal različnih višin, odlična izbira so tudi stenski žepki iz filca in drugih materialov. Z izbiro raznolikih dekorativnih elementov boste svoj balkonski vrt povzdignili na povsem drugo raven in ustvarili učinek prave urbane džungle.

Preberite še: Letos nosite okrogla sončna očala! (5 TOP modelov)

Priporočamo tudi: Urška Ahac iskreno spregovorila o tem, kako je, ko ti pri 21-ih diagnosticirajo neplodnost

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan