Suzana Belak Pungartnik: Po njeno ukrojeni svet

Okvir postavimo, kadar hočemo poudariti vsebino. V njem so navdihujoče modne risbe in izdelki Suzane Belak Pungartnik, osebe, ki je četrt stoletja sodelovala s številnimi slovenskimi revijami tako, da je zanje kreirala, krojila, šivala, pletla, fotografirala, risala in pisala. Z največjim veseljem pa je še poučevala.

Dekor, 29. 9. 2014
Suzana Belak Pungartnik: Po njeno ukrojeni svet

"Hotela sem biti učiteljica. Želela sem poučevati likovno vzgojo in matematiko. Rada sem risala. Šla sem na oblikovno šolo in postala modna oblikovalka. Bila sem ena od boljših risark v razredu. Še po uspehu sem bila enkrat najboljša na šoli. To mi je bilo všeč. To je bil moj prvi osebni dosežek," rada pove Suzana.

Njene risbe na zaključni razstavi v srednji šoli so opazili pri znani reviji in jo povabili k sodelovanju, ki je trajalo 25 let.

"Vmes sem študirala, delala v tovarni in, končno, poučevala. Za revijo sem delala z ljubeznijo, ki ni minila. Pozneje sem začela sodelovati še z drugimi revijami in časopisi. Zame je to način življenja in res uživam v tem. Nisem si upala sanjati, da bom kdaj lahko delala za revije. A zgodilo se je."

Zelo jo zanimajo nove tehnologije, predvsem tiste za domačo rabo. "Zdaj jih prvič čutim blizu, saj so uporabne in smiselne. V grafičnem programu narišeš risbo, to povežeš s CNC-strojem in izdelaš produkt po svojih željah. Kaj ni to fantastično? Takšen postopek sem podrobno opisala v svoji knjigi Ustvarjam in recikliram z gusarko Elo. Zanimajo me tudi 3D-print, grafično oblikovanje knjig in revij, samostojna izdelava spletnega mesta. Nove tehnologije so zelo pomembne za ljudi, ki prodajajo ročno narejene izdelke. Tehnološka dovršenost oplemeniti te izdelke."

Javnosti je najbolj znana kot avtorica člankov o ročnih delih, piše pa tudi priročnike za ustvarjanje.

Priročnik

"Priročniki so logično nadaljevanje mojih člankov v revijah. S priročnikom lahko dam še več sebe naenkrat. Želela sem izdajati svoje knjige, a nisem vedela, kako naj to prodam. Hotela sem vedeti, zato sem se tega naučila. Nekaj let sem se ukvarjala s prodajo reklam. Prodaja je veščina. Pomemben je način, kako to narediš. Običajno sem uspešna, če sem urejena in prijazna. Pomembno je, kaj mislim. Ponujam to, kar se meni zdi pomembno."

Več o Suzani in njenem delu si preberite na njeni spletni strani www.suzana.si, kjer boste našli tudi vse informacije o vpisu v najrazličnejše ustvarjalne tečaje.

Najbolj brano