Elle SOS: Kako obesiti sliko v stanovanju?

Potrebovali boste: meter, vodno tehtnico, svinčnik, kladivo, izvijač, žebljiček ali kljukico za sliko (za lahke umetnine), vrtalnik s svedrom, vijak in zidni vložek (če gre za težje slike).

Dekor, 4. 6. 2016
Kako obesiti sliko? - Foto: quotelife.si

Središče vaše umetnine naj bo 160 centimetrov nad tlemi (povprečna višina oči ter standardna višina v muzejih in galerijah). Sliko obrnite in izmerite dolžino, sredino označite s svinčnikom. Raztegnite meter po hrbtu slike vse do vrha, da dobite razdaljo med sredino in najvišjo točko. To številko dodajte 160 centimetrom in dobili boste točko, na kateri morate v zid pričvrstiti žebljiček ali vijak. Dobljeno višino izmerite na zidu in jo označite s svinčnikom.

Če umetnina, ki ko želite obesiti, tehta manj kot tri kilograme in jo želite obesiti na mavčne stene, žebelj preprosto zabijte v steno in sliko obesite, za poravnavo pa si pomagajte z vodno tehtnico.

Če umetnina tehta več kot tri kilograme in jo želite obesiti na steno iz mavca, boste potrebovali vrtalnik, vijak in zidni vložek. Na označenem mestu izvrtajte luknjo in s kladivom v steno zabijte zidni vložek, ki bo poskrbel za več oprijema in varnost slike. V zidni vložek nato privijte še vijak, pri čemer ga približno tretjino pustite zunaj stene.

Če želite obesiti skupino slik, boste potrebovali prostorski načrt. Pomagate si lahko tako, da slike položite na tla in jih razporedite; lahko pa na zid nalepite lepilne trakove, ki se uporabljajo kot zaščita pri beljenju, in jih nalepite tako, kot ste si zamislili za slike.

Nina Pretnar

Preberite še: Zakaj nisem tako kul, da bi kupovala v vitidž trgovinah?

Najbolj brano