Martina Žilavec: S svojimi kreativnimi idejami je poletela do oblakov

Rada ima oblake, dež in črte. Črna barva jo pomirja. In če mora izbirati med knjigo in filmom bo izbrala knjigo. To je Martina Žilavec - Fino Fino.

Dekor, 13. 12. 2016
Martina Žilavec: S svojimi kreativnimi idejami je poletela do oblakov - Foto: Osebni arhiv

Kako bi se opisali?

Opisati samega sebe je vedno izziv, sploh ker se mi zdi, da se nenehno spreminjam. Na zunaj se sicer ne opazi, vendar kot vsi radovedni ljudje, sestavljeni iz tisoč različnih koščkov, od katerih bi vsak v svojo smer, poskušam tvoriti neko celoto, ki je včasih bolj mirna in premišljena, včasih bolj impulzivna. Čeprav v sebi veliko analiziram in iz vsega naredim dogodek, sem na koncu oseba, ki bo vedno poslušala intuicijo.

Kaj je v vas prebudilo ustvarjalnost?

Kreativnost je bila vedno del mene; odkar se spomnim, nekaj ustvarjam. Da sem temu dala konkretnejše ime in obliko, pa je v nekem obdobju botrovala služba, v kateri nisem bila zadovoljna in je sprožila hrepenenje po tem, da ustvarim nekaj 'svojega' iz nič, in to negujem.

In sem iskala ...

Kaj je bil navdih za nastanek projekta Fino Fino?

Fino Fino je nastal precej spontano spomladi 2013 in iz potrebe po toplini in ljubkosti. Sprva so bili to izdelki, namenjeni otrokom, šele nato tudi vsem tistim, ki se jim ne ljubi odrasti. To je projekt, ki se stalno spreminja in dopolnjuje, predvsem pa upam, da izboljšuje. Intuicija mi je govorila, da bo vse fino, nekaj zame ključnih ljudi me je opogumilo, da idejo uresničim, in ni mi žal.

Od kod črpate navdih za ustvarjanje?

Iz povsem slučajnih stvari, pogosto kakšen izdelek nastane zelo spontano, kakšen pa ima za seboj veliko eksperimentiranja in poskusov. Resnično poskušam izhajati iz tega, da izdelki delujejo lahkotno in nekoga razveselijo, proces nastajanja pa jemljem precej resno.

V katerih barvah najraje ustvarjate?

Zelo rada ustvarjam v črno-beli, od barv pa s pasteli. V iskanju idealne kombinacije tehtnica v meni upa, da mi bo nekega dne uspelo realizirati blago z lastnimi vzorci, to bi bilo res fino!

Že vse od začetka ustvarjanja vas spremljajo mehki oblaki. Od kod jih je prinesel veter?

Oblaki so svobodni in potujejo, kamor se jim ljubi, veter jih je prinesel, ker se fino ujamejo v idejo o blazini, ki privabi nasmeh in jo stisneš k sebi.

O čem pišete na svojem blogu Seeds of Creativity?

Blog je bil moj prvi poskus biti bolj v stiku s kreativnimi ljudmi in na neki drugi miselni frekvenci. S časom ugotoviš, da če hočeš biti v tem dober, potrebuješ veliko časa, in jaz sem ta čas namenila svojemu Fino Fino.

S čim vse se ukvarjate, ko ne izdelujete finih izdelkov?

Hodim v službo, ki jo z oblaki povezujejo letala. Po poklicu sem inženirka in delo v tehničnem okolju me je izoblikovalo v bolj taktno in organizirano osebo. Ob službi in vsem, kar ohranja Fino Fino pri življenju, mi prostega časa skoraj ne ostane.

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: "Pridite k meni v pisarno!" (iskrena izpoved novinarke Katje) in Eric Matyash: Oblikovalski tandem, ki v siv vsakdan vnaša teatralnost in netipične kontraste!

Priporočamo tudi: Vojvodinja Kate nosi čudovito tiaro princese Diane!

Najbolj brano