Mladoletne petdesetletnice

18. 4. 2012
Mladoletne petdesetletnice

Pred menoj sedi dekle. Njeni lasje so gladko počesani in speti v figo, nosi drobne biserne uhane in biserno ogrlico, puli in kostim, ki očitno spominja na Chanelovo klasiko, obute ima salonarje, v rokah pestuje drobno torbico, medtem ko njen nasmeh krasi živo rdeča šminka.

Ko jo med pogovorom povprašam po letih, najbrž nalašč preslišim, da jih ima samo dvajset, saj kar ne morem verjeti, da si nekdo pri tej starosti želi videza (pri tem mislim izključno na stiliranje, saj na brezhibni koži o gubicah ni bilo niti sledu), ki mu navrže vsaj še enkrat toliko let.

Dekle ni osamljen primer, ne doma ne v tujini. Če sem pred leti vila roke nad zastrašujočo vsesplošno Newyorker - Bershka estetiko, se zdaj čudim Seeofshoes sindromu: moj videz je odrasel, zato o življenju vem veliko več kot moji vrstniki. Razumem, da se jih letos polovica sklicuje na Rafa Simonsa, ki je prej vedno minimalistično opremljenim modelkam tokrat na glave poveznil kape iz trikotaže s pajčolanom in jih spremenil v ameriške gospodinje s stilom. Raf že ve in, kar je še bolj pomembno, Raf ni prost.

Razumem tudi, da so te mladenke očarane nad stilom Diane von Furstenberg, Margaret Thatcher, Zelde Kaplan in Mimi Weddelle, vendar menim, da so celotno zgodbo zastavile veliko preresno. Biserna ogrlica pri dvajsetih? Lepo vas prosim, za nizanje spominov bo še veliko časa, in s čim vraga bodo skrivale gube, če njihov obraz že zdaj krasi pajčolan? Predvsem pa menim, da stilu svojim vzornicam sledijo preveč dobesedno.

Da ne bo nesporazuma, z biseri ni nič narobe, težavo vidim v tem, da si jih mladoletne petdesetletnice omislijo v še bolj konzervativni obliki kot njihove vzornice. Manjka tisti 'twist', ki bi ogrlici iz biserov dodal neko dodano vrednost v stiliranju. Poglejte samo, kaj je s pajčolanom naredil Raf, pripel ga je na kapo. Nikoli ne bom pozabila besed, ki mi jih na izobraževanju v Parizu namenila urednica mode francoske Elle: »Če želiš, da bo stajling, ki navdih črpa iz preteklosti, videti dobro, in ne kostumografsko, ga nikoli ne povzemi v celoti. Prilagodi ga času in letom.«

Si predstavljate Diane von Furstenberg v hlačah iz džinsa v neonski barvi, v oprijeti majici in supergah? Kaj pa v teh istih hlačah v  kombinaciji z ležernim bež puloverjem in črnimi salonarji? Nihče se ne bi spraševal, koliko je stara in kaj za vraga hoče s svojim stajlingom sporočiti oziroma skriti. Bila bi samo dobro oblečena šestdesetletnica.