Pokrovitelja projekta:

Menstrualni koledarček za beleženje modrosti ženskega telesa: Popolno darilo za žensko, ki je vzljubila svoje telo

Vsaka ženska bi morala poznati svoje telo in svoj menstrualni ciklus, saj ji ta omogoča, da zapleše na nekoliko drugačen način, se uskladi s svojim ritmom in poveže s svojim lastnim telesom in zdravjem. Če svojega cikla morda ne poznamo tako dobro in mu ne sledimo, se bomo na tej poti morda spotikale.

Menstrualni koledarček za beleženje modrosti ženskega telesa: Popolno darilo za žensko, ki je vzljubila svoje telo - Foto: Profimedia

Menopavza je lahko nadležna, vendar je lahko tudi osvobajajoča, krepčilna in neverjetna - če ji to dovolimo. Kako preiti od sovraštva do sprejemanja in celo ljubezni do menopavze?

Ne glede na to, ali jo vidimo kot najslabšo ali najboljšo stvar, ki se nam je zgodila. Vse je odvisno od načina razmišljanja in tega, kako dojemamo menopavzo. Na menopavzo je težko gledati kot na nekaj dobrega, zlasti ob simptomih, kot so vročinski valovi, povečanje telesne teže in napihnjenost, vendar lahko tudi to obdobje lažje sprejmemo, če le poznamo svoje telo. Povežite se z modrostjo svojega telesa in se opolnomočite.

Bi želeli tokrat sebi ali svoji bližnji ženski podariti nekaj, kar bi vam ali njej resnično pomagalo vstopiti v lastno telo, ga spoznati, slišati in mu prisluhniti?

ABili.si, ki se skriva pod avtorico Alison Kogoj, znano tudi kot licencirano svetovalko za naravno plodnost, RDT terapevtko in dipl.med.sestro, ima rešitev in nasvet. Izdelala je namreč ženski rokovnik, ki ženskam pomaga pri določanju najbolj produktivnih dni v letu 2023, obenem pa spodbuja in ponuja možnost, da svoje življenje planiramo v skladu s svojo cikličnostjo. Planer vsebuje navodila za spremljanje menstrualnega ciklusa in prostor za beleženje štirih kazalcev plodnosti; opazovanje vaginalnih izcedkov, merjenje bazalne temperature, tehnika tipanja materničnega vratu in uporaba ovulacijskih testov.

Ženski rokovnik pa ni namenjen le načrtovanju zanositve, je namreč odlično orodje tudi pri spremljanju ovolucije, spremljanju počutja in na sploh celotnega menstrualnega cikla. Lahko je odlično orodje tudi v času menopavze, ki je eno največjih in naravnih bioloških sprememb

Menopavza je opredeljena s popolno ustavitvijo ženskega menstrualnega cikla, diagnosticiramo jo, ko menstruacije ni bilo 12 mesecev. Hormona estrogen in progesteron sta odgovorna za ženski menstrualni cikel, ko jajčniki prenehajo proizvajati te hormone, nastopi menopavza. Naravna menopavza ima tri stopnje: Perimenopavza (prehod v menopavzo), menopavza in postmenopavza. V nekaterih primerih lahko pride do prezgodnje ali zgodnje menopavze zaradi nenaravnih dogodkov (npr. operacije) ali zaradi primarne insuficience jajčnikov.

Uporaba ženskega rokovnika za spremljanje menopavze lahko ženskam pomaga, da bolje razumejo svoje telo ter spremljajo spremembe svojega duševnega in telesnega zdravja pred, med in po menopavzi.

Menstrualni planer ABili vsebuje:

  • navodila za spremljanje menstrualnega ciklusa (skrivnosti, ki bi jih morala poznati vsaka ženska),
  • posebne razdelke za beleženje kazalcev plodnosti (zabeležke lahko pomagajo pri odkrivanju morebitnih resnih bolezenskih stanj),
  • 12 grafov za izris temperaturnega grafa (orodje za določanje plodnosti),
  • pregled nad preteklim menstrualnim ciklusom in prostor za planiranje novega (od sedaj naprej se noben dopust  ne bo začel s krvavitvijo),
  • QR kode do koristnih informacij o menstrualnem ciklusu in ženski plodnosti (ključ do znanja za katerega vam bodo hvaležne vaše hčerke),
  • letni, mesečni in tedenski koledar za beleženje poljubnih načrtov in idej za leto 2023 (nujnost vsake organizirane poslovne ženske).

Spremljanje menstrualnega cikla je še posebej pomembno za vprašanja, povezana z zdravjem. Ženske in mlada dekleta bi se morale navaditi spremljati svoj menstrualni cikel, saj jim to omogoča, da so bolj usklajene s svojim telesom. Ko boste poznali svoje telo, boste lahko vedeli, kdaj kaj ni v redu. V nekaterih primerih se lahko številne zdravstvene težave žensk odkrijejo ob spremembi menstrualnega cikla.

V spodnjem videu si lahko ogledate vse o menstrualnem ciklu z Alison Kogoj:

Pomembno je tudi, da ženske spremljajo svoj menstrualni cikel in simptome, ko se približujejo poznim 30. letom., saj jih ta lahko pripravi na perimenopavzo, in tako lahko lažje razumejo svoje simptome.

Čas je, da vzljubite svoje telo in mu z majhnimi koraki pomagate po poti do zdravja. Svoj ABili planer, kjer lahko najdete dodatne opise in fotografije rokovnika naročite tukaj.

Fotografije: Profimedia