Endometrioza in spolnost: "Ni čarobnega recepta, samo poti, ki jih je treba raziskati in prehoditi, da se počutimo bolje"

Čeprav endometrioza že počasi stopa iz svoje sence in vanjo počasi pronica luč sveta, še vedno okoli nje zvesto ostaja kup predsodkov in tabujev, zlasti, ko se dotaknemo teme endometrioza in splonost. Marie-Rose Galès, je bila z diagnozo endometrioza diagnosticirana leta 2016, in je v želji po nasvetih in blagodejnih besedah, na katere bi morale naleteti vse ženske posameznice, ki se z boleznijo soočajo izdala "Endo & Sexo", dinamično, inteligentno in praktično knjigo, ki daje ženskam ključe do izpolnjujoče in svobodne spolnosti kljub bolezni.

Endometrioza in spolnost: "Ni čarobnega recepta, samo poti, ki jih je treba raziskati in prehoditi, da se počutimo bolje" - Foto: Anja Kralj

Ime ji je Marie-Rose Galès, stara je 30 let in ima endometriozo. Tri leta že avtorica bloga "Endometrioza moja ljubezen", zdaj pa se je ta mlada ženska odločila napisati praktično in nefiltrirano knjigo o endometriozi in spolnosti. "Zakaj boli med spolnostjo, kako olajšati bolečino?" Za to je preizkusila veliko nasvetov in vaj, ki so bistveno spremenile njeno spolno življenje. »Če ne bi šlo, ne bi napisala knjige, vzkline, samo verjeti je treba."

Zakaj ste se odločili napisati knjigo, ki bo premostila vrzel med spolnostjo in endometriozo?

"Danes že vemo, da ima ena do dve od desetih žensk endometriozo in da jih več kot polovica trpi med spolnim odnosom. Le da o tem ne govorimo, saj okoli spolnosti še vedno obstoji določena stigna in če je ta povezana še z boleznijo, se o spolnosti govori še težje! Pri diagnozi je spolnost vsekakor omejena, oz še predno se ženska sreča z diagnozo, saj je dispareunija (bolečina med seksom), eden prvih simptomov. In pogosto se zgodba za mnoge tu konča, spolnost pač boli. Veliko žensk morda celo zanemari vse intimne trenutke s svojim partnerjem, se jim izogiba, težko pa spregovori, kaj se zares dogaja. Druga zgodba pa je, če si ta ista ženska kjub diagnozi želi otroka. Zdravniki niso usposobljeni: poznajo delovanje reproduktivne spolnosti, vendar nikoli ne omenjajo, kaj se dogaja v telesu med spolnim odnosom ali med orgazmom. Vendar se organi premikajo in prav zato, ker se premikajo, lahko človek doživi bolečino. Razumevanje medsebojnega delovanja mojih organov in endometrioze mi je bilo izredno pomembno, saj sem le tako lahko našla prave rešitve. Prav tako sem želela narediti konec vsem, verjetno sicer "dobromernim" nasvetom v smislu,  "sprosti se" ali "dihaj skozi želodec", saj če je tvoja medenica prepletena z adhezijami, dihanje ne spremeni ničesar. Že od mladosti so me zanimale feministke 70. let, ki so si povrnile ginekološko znanje, zato sem si rekla: zakaj ne jaz? Preizkusila sem več metod za boljše počutje glede svoje spolnosti, opravila sem svojo preiskavo in ker moj blog ni bil več dovolj in mi ni omogočal podpore, sem se odločila napisati to knjigo."

V knjigi zelo malo poveste o svoji bolezni. Zakaj ste se postavili v ozadje?

"Brez mojih izkušenj te knjige seveda ne bi bilo. V trenutku pisanja pa sem začutila, da svojo lastno izkušnjo potisnem iz ospredja in ne govoriti o lastni zgodbi, saj je bil moj primarni cilj, da ženskam zagotovim znanje in praktičnem in uporaben vodnik, poln nasvetov, ki bi jim lahko pomagali.  Vsaka endometrioza je drugačna in tisto, kar je ustrezalo meni, ni nujno, da bi  ustrezalo tudi moji sosedi, zato sem želela vsaki bralki ponuditi čim več nasvetov, da vzpostavi svoj režim, kaj njej najbolj ustreza. Na svoji poti odkrivanja, sem veliko govorila tudi z lezbijkami, ki so pogosto še manj upoštevane. Nekateri zdravniki celo trdijo, da ker ni penisa, te ženske pravzaprav ne bi smele trpeti med seksom. Kako zelo narobe! Ko zdravniki rečejo: »Seveda te boli, ker se bojiš, da te bo bolelo », naj na tem mestu opomnim vse bralke, da se imamo pravico bati, da je normalno, da se bojimo in da se nismo dolžni ljubiti, saj je to realnost. Z zanikanjem se stvari ne izboljšajo, nasprotno."

Pojasnjujete, da je povezanost s svojim telesom ključ do izpolnjevanja spolnosti z endometriozo. Zakaj je pomembno?

"Pomembno je, da imate radi svoje telo, si znate prisluhniti, si dovoliti reči tudi "ne", če to takrat vašemu telesu ustreza. Zdravljenje in celjenje je veliko bolj zapleteno, če ste ločeni od svojega telesa. Veliko žensk pa je na žalost precej distanciranih os lastnega jaza, od lastnega telesa.  Zaradi vsakodnevnega trpljenja ne poznajo več »nič bolečine« in se s preživetjem naučijo ločiti telo in um, temu pravim »sindrom lebdeče glave«. Približati se svojemu telesu, se sprijazniti z njim in ga spoznati, se mi zdi bistveno za življenje izpolnjujočo spolnost. V primeru endometrioze vam v vsakem primeru razumevanje, od kod izvira užitek, razumevanje gibanja organov med seksom in izvora bolečine, omogoča, da se ponovno povežete s svojo spolnostjo. Tako razvijete lastne nasvete in trike za boljše počutje. Iz tega razloga govorim o samozadovoljevanju, saj omogoča, da bolje spoznaš samega sebe in ima celo analgetično funkcijo. Predlagam tudi vadbo avtoginekologije, iskanje sprožilnih točk bolečine, da bi se počutili bolj samozavestno in spoznali, na primer, da niso vsa področja boleča. Gre tudi za to, da si povrnemo svoje telo, da ga ne prepustimo več zdravnikom ali partnerjem, ampak tole vzamemo v svojo roke, saj je edino kar zares imamo, telo je naša hiša, naš dom, za katerega moramo poskrbeti."

Danes vse več govorimo o seksu brez penetracije, da bi pretresli vzorce, ki urejajo našo spolnost. Ali to ni odgovor na bolečino, ki jo povzroča endometrioza?

"Za nekatere ženske penetracija ni več mogoča. Včasih celo nejevoljno sklepajo, da je njihovo spolno življenje za njimi. Težava je v tem, da ponavadi menimo, da spolni odnos brez penetracije ne obstaja ali pa takšen odbos preprosto za nas ni dovolj dober. S spreminjanjem svoje perspektive in ponovnim izumljanjem spolnosti pa lahko ženske kljub vsemu najdejo užitek, sokrivdo in delitev s svojim partnerjem. Ne trdim, da je penetracija edini vir bolečine in da se ji moraš izogibati, ampak da se lahko ljubiš drugače.
Zakaj bi morali iti skozi penetracijsko škatlo? Ker nekateri moški ne zmorejo brez? V svoji knjigi obsojam zakonsko posilstvo. Res je, nekatere ženske imajo spolne odnose. Nočejo, a njihov partner ne sprašuje. Bolečina je huda, fizična in psihična. Poleg tega sem se med pisanjem te knjige bala, da bi postavila novo odredbo. Da, z endometriozo lahko spolno cvetite, vendar moja knjiga ničesar ne potrjuje, ničesar ne vsiljuje, podaja napotke,  želi biti pomirjujoča in neovirana. Nočem, da ženske pritiskajo nase. In v nobenem primeru ne želim dati orožja moškim, s katerim bi potem neovirano pritiskali na ženske: »Vidiš, da se z endometriozo da ljubiti, zato se ljubimo! »Resnično, ni čarobnega recepta, samo poti, ki jih je treba raziskati, da se počutite bolje."

Prevedeno in prirejeno po članku z ELLE FRANCE.

Preberite še: Vse, kar mora ženska vedeti o menstrualnem ciklu

Priporočamo tudi: Vse o ženski: Kaj je endometrioza, zakaj nastane, kakšno je zdravljenje?