5 vrst živil, ki zvišujejo holesterol: Vsak dan so na našem jedilniku, a ne bi smela biti, saj povzročajo tveganje za srčni infarkt

10. 9. 2024
5 vrst živil, ki zvišujejo holesterol: Vsak dan so na našem jedilniku, a ne bi smela biti, saj povzročajo tveganje za srčni infarkt (foto: Profimedia)
Profimedia

Holesterol je glavni dejavnik tveganja za srčni infarkt in tukaj so živila, ki se jim morate izogibati, če želite izboljšati svoje zdravje.

 

Holesterol velja za slabega, ker prispeva k kopičenju maščobnih oblog v arterijah, kar povečuje tveganje za bolezni srca, možgansko kap in druge žilne težave. Kadar je raven LDL holesterola v krvi previsoka, se lahko zgodi, da se ta presežek odloži na arterijah in nastanejo obloge, ki ovirajo pretok krvi. Ta proces, znan kot ateroskleroza, povzroči zoženje arterij in zmanjšan pretok krvi v srce in druge organe.

Preberite še:

Žal pa nezdrav življenjski slog z neustrezno prehrano pomembno prispeva k zvišanju ravni holesterola v krvi. Znano je, da nekatere vrste hrane, ki jo uživamo skoraj vsak dan, najbolj škodljivo vplivajo na zdravje srca, zato je treba njihovo uživanje čim bolj zmanjšati.

Po drugi strani pa je hrana, bogata z nenasičenimi maščobami, vlakninami, vitamini in minerali, primerna za uživanje, zato je vedno bolje izbrati sveže sadje in polnozrnata žita kot živila, bogata z nasičenimi kislinami.

To je 5 vrst živil, ki negativno vplivajo na raven holesterola in zdravje srca.

1. Predelani mesni izdelki

Predelani mesni izdelki so bogati z nasičenimi kislinami, ki so glavni krivec za zvišanje ravni holesterola. Poleg tega predelani izdelki vsebujejo visoko vsebnost natrija, ki se uporablja kot konzervans in ojačevalec okusa, prav natrij pa povečuje tveganje za bolezni srca. Pomembna sestavina predelanih izdelkov so tudi dodani sladkorji in aditivi, njihovo prekomerno uživanje prispeva k prekomerni telesni teži, kar lahko kasneje povzroči težave z zdravjem srca in ožilja.

2. Polnomastni mlečni izdelki

Polnomastni mlečni izdelki, kot so polnomastno mleko, sir in maslo, vsebujejo veliko nasičenih maščob, zaradi česar so lahko škodljivi za zdravje srca. Nasičene maščobe lahko povečajo raven slabega holesterola LDL v krvi, kar poveča tveganje za bolezni srca, če jih uživamo v prevelikih količinah.

Priporočljivo je le zmerno uživanje teh izdelkov, pa tudi iskanje bolj zdravih in manj maščobnih alternativ ali povsem drugačnih živil rastlinskega izvora, bogatih z beljakovinami.

5 vrst živil, ki zvišujejo holesterol: Vsak dan so na našem jedilniku, a ne bi smela biti, saj povzročajo tveganje za srčni infarkt
Profimedia

3. Kokosovo in palmovo olje

Kokosovo in palmovo olje sta primera olj z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in ju je treba nadomestiti z bolj primernimi možnostmi. Oljčno olje, avokadovo olje, olje iz orehov ali ribje olje so bolj zdrave različice, ki jih strokovnjaki priporočajo za vsakodnevno prehrano.

4. Izdelki, bogati s sladkorjem, in ocvrta hrana

Splošno znano je, da ocvrta hrana škodljivo vpliva na splošno zdravje, tudi na zdravje srca in ožilja. Pripravljena je v olju, ki med cvrtjem vpije velike količine maščobe, ki lahko kasneje ob prepogostem uživanju tovrstne hrane negativno vpliva na raven holesterola. Poleg tega so ocvrta hrana in predelani izdelki, bogati s sladkorjem, izjemno kalorični, kar prav tako negativno vpliva na zdravje srca in ožilja.

5. Jajca

Jajca so živilo, ki je bogato s hranili, beljakovinami, vitamini in minerali, znano pa je, da jajčni rumenjak vsebuje visoko raven holesterola. To dejstvo ne pomeni, da je treba jajca izključiti iz dnevnega uživanja, a za posameznike, ki morajo paziti na raven holesterola v krvi, je pomembno, da rumenjake uživajo zmerno in jih vključijo v uravnoteženo prehrano.

5 vrst živil, ki zvišujejo holesterol: Vsak dan so na našem jedilniku, a ne bi smela biti, saj povzročajo tveganje za srčni infarkt
Profimedia

Amal Clooney v Benetkah napovedala barvo jeseni? Ob boku soproga na rdeči preprogi zasenčila vse zvezdnice

Novo na Metroplay: "Po srcu sem rokerica." - Nina Strnad | Elle podkast