Televizijski oglasi nas prepričujejo, da je za zajtrk pojesti skledo kosmičev najbolj zdrava stvar, vendar resničnost ne bi mogla biti dlje od resnice.
"Pakirane aricarice so živila, za katera velja, da imajo majhno hranilno vrednost ali je sploh nimajo," pojasnjuje nutricionistka Mariana Pérez Trejo. "Na splošno ti izdelki vsebujejo pšenična, koruzna in riževa zrna ter veliko enostavnih sladkorjev, kot so trsni sladkor, koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze ali druga sladila in aditivi."
Preberite še:
- Jennifer Aniston zamenjala bob za najbolj priljubljeno pričesko letošnjega poletja, ki jo boste enostavno nosili tudi v zgodnji jeseni
- Kdaj je najboljši čas za zajtrk? Nutricionisti razkrili osnovno pravilo, ki ga je treba upoštevati
Skleda ricearic zjutraj, dobra ali slaba ideja?
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je prehrambena industrija vodila zelo močno kampanjo, v kateri je trdila, da je najbolj zdravo začeti dan s skledo žit. Nenavadno, saj že dve uri po zaužitju sklede žitaric pride do tako visokega porasta glukoze, da se spet pojavi občutek lakote. Tako se je rodila kultura prigrizkov.
Kdo še ni slišal, da je najboljši način za prigrizek med obroki ta, da ima v torbici vedno (žitno) ploščico? Rezultat je začaran krog. Vsebnost vlaknin v teh izdelkih je prenizka, da bi zagotovili sitost. Nasprotno, ker zaužijete le ogljikove hidrate in sladkorje, obstaja velika verjetnost, da boste 30 do 40 minut po zaužitju kosmičev začutili lakoto. Na žalost enako velja tudi za granolo ali musli, čeprav nam je ta zelo všeč.
Zjutraj tovrstna hrana povzroči precejšen porast glukoze, kar povzroči občutek utrujenosti, duševno meglo in glavobol. Za tiste, ki se še niste pripravljeni odreči svojim najljubšim kosmičem, vam predstavljamo, kako jih jesti, da se izognete skokom sladkorja v krvi.
Kako je treba uživati žitarice?
Najprej izberite žitarice, ki vsebujejo veliko vlaknin ali so narejena z oreščki. Mariana Pérez Trejo ima nekaj dobrih nasvetov: žitarice naj ne bodo glavni obrok. "S tem mislim, da morate v zajtrk vključiti več živil, da bo to popoln obrok," pojasnjuje. Najbolje je vedno začeti z zelenjavo in beljakovinami. "Najbolje je, da se odločite za špinačno omleto, tunino iz konzerve s sesekljano zelenjavo ali lososov toast z avokadom, žitarice pa pustite za konec. Tako boste dobili beljakovine, zelenjavo in ogljikove hidrate v obliki žitaric."
Strokovnjakinja za prehrano priporoča, da v prehrano vključite ogljikove hidrate brez dodanega sladkorja: "To so lahko koruzne tortilje, polnozrnati kruh, pečen toast, polnozrnata ovsena kaša."
Kakšen je priporočeni odmerek žitaric?
Porcije so bistvenega pomena. "Pri otrocih ne smete preseči 25 do 30 gramov žitaric, pri odraslih pa 30 do 45 gramov," pravi Mariana Pérez Trejo. Odsvetuje mešanje žit z ovsenim mlekom, saj je to ogljikov hidrat.
V idealnem primeru je bolje izbrati kravje mleko, če pa iščete rastlinsko mleko, je dobra izbira nesladkano mandljevo, sojino ali mleko iz indijskih oreščkov, ki zagotavlja maščobe.
Končna ugotovitev je, da je tako kot pri vseh drugih stvareh v življenju ključnega pomena zmernost. "Prekomerno uživanje izdelkov, bogatih s sladkorjem,lahko srednjeročno in dolgoročno povzroči bolezni," zaključuje strokovnjakinja za prehrano. Ne gre za to, da bi se pretirano omejevali, temveč za to, da bi vedeli, s katerimi živili spremljati žitarice, da njihov vpliv na kri (in zdravje na splošno) ne bi bil tako ekstremen.
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić