Prelisičite možgane, da pojeste manj: Zdrave navade, ki jih strokovnjaki za prehrano priporočajo za hujšanje

28. 9. 2024
Deli
Prelisičite možgane, da pojeste manj: Zdrave navade, ki jih strokovnjaki za prehrano priporočajo za hujšanje (foto: Profimedia)
Profimedia

Takoj začnite izvajati te preproste nasvete in videli boste hitre in dolgoročne rezultate.

Katere navade naj prevzamemo, da bi shujšali in se bolje prehranjevali? Vemo že, da stroge diete niso najboljša možnost za doseganje zdrave in dolgotrajne izgube telesne teže. Uporabiti morate zdravo pamet in v svojo rutino vključiti določene zavestne, sproščene prehranjevalne navade, da jih boste lahko sčasoma ohranili za zdravo hujšanje.

Preberite še:

S čim začeti obroke?

Strokovnjaki za prehrano vedno priporočajo, da kosila in večerje začnete z bistro juho, rahlo kremno zelenjavno juho ali gazpačem. Tekoča jed vam pomaga pri hidraciji, občutku sitosti in sproščenosti; poleg tega vam pomaga, da pozneje jeste bolj zavestno in se izognete požiranju prevelikih količin hrane ali sprejemanju napačnih odločitev, ki vodijo k večjemu vnosu kalorij. Skratka, gre za to, da vključite zdravo možnost tekoče priprave jedi, ki "nasiti, hidrira, zagotavlja minerale in ima zelo malo kalorij", pojasnjujejo strokovnjaki. Svetujejo pa tudi, da tej tekoči pripravi sledi hrana, bogata z beljakovinami, kot so ribe, jajca ali piščanec.

Tople, tolažilne juhe

Če obrok začnete s tekočo jedjo, se napolnite ter si zagotovite ugodje in dobro počutje. To je pomemben vidik prehranjevanja. Misel na toplo juho je pomirjujoča. Uživanje nečesa vročega ustvarja občutek dobrega počutja, poleg tega pa lahko juho pripravimo iz ostankov ali hrane, ki leži v hladilniku, kar je zelo praktično, saj se tako izognemo odpadkom. Kar zadeva količino, Dr. Mar Mira svetuje, da pred obrokom spijemo majhno skodelico, "da zaradi njenega nasitnega učinka nadzorujemo količino". Kar zadeva juhe, jih lahko pripravimo iz zelenjave (možnosti so neskončne), ki jim dodamo ovsene kosmiče, ječmen, kvinojo itd.

Prelisičite možgane, da pojeste manj: Zdrave navade, ki jih strokovnjaki za prehrano priporočajo za hujšanje
Profimedia

Hladne juhe ali gazpačo

Čeprav so vroče tekočine blagodejne, ta nasvet velja tudi za hladne različice. Itziar Digón priporoča hladne juhe, zlasti poleti, saj so osvežilne, manj kalorične in jih lahko pripravite z melono, bučo, pomarančo itd. Druga možnost je gazpačo kot uvod v kosilo ali večerjo. Ima tudi druge prednosti, kot pravi dermatolog Ricardo Ruiz, je najboljši nutrikozmetični izdelek kozarec gazpača.

Kaj pa ustekleničene juhe?

Najboljša možnost je vedno domača, če pa morate uporabiti pakiran izdelek, Carlos Ríos pravi, da so predelani izdelki "lahko zdravi in pripravljeni za uživanje, če so juhe narejene iz pravih sestavin". To pomeni, da se je treba izogibati sestavinam s "čudnimi imeni", ki so v resnici "sladkorji, glukozni sirupi, fruktoza, neolucijska olja (sončnično, sojino, palmovo ali koruzno) in nepolnovredna moka", pojasnjuje. Na koncu te sestavine ne vsebujejo nobenih hranilnih snovi in povzročajo le viške glukoze, ki niso priporočljivi in zaradi katerih ste lačni. Zato je pomembno, da preverite količino teh dodatkov in se jim izognete, če jih je preveč.

Pomen dihanja

Siti in pomirjujoči učinek uživanja juhe na začetku obroka bo verjetno še bolj učinkovit, če boste upoštevali še eno priporočilo, ki ga je tokrat razložila Vani Hari s svojo metodo Food Babe. Priporoča, da obrok začnete tako, da opazujete svoje dihanje. Hitro dihanje, kakršno imamo v času stresa, tesnobe ali stiske, nas prisili, da jemo na avtopilota. Zato strokovnjakinja svetuje, da pri vsakem obroku vadite zavestno dihanje, tako da pred jedjo trikrat globoko vdihnete, enkrat globoko vdihnete med grižljaji in nato trikrat globoko vdihnete ob koncu obroka. Takojšen učinek je zagotovljen.

Pozabite na vodo z limono, vsako jutro bi z vodo morali piti to: Na prazen želodec je podpornik vašega zdravja in vam lahko pomaga shujšati

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković