Zakaj strokovnjak za prehrano odsvetuje to večerjo in svetuje, kaj bi morali jesti namesto nje.
Solata za večerjo: zakaj je bolje pojesti kaj drugega, pravi strokovnjak za prehrano
Za večerjo radi izberemo nekaj lahkega in preprostega in pogosto je to solata. Razlog je preprost: hitro jo pripraviš in vsebuje malo kalorij - če je seveda ne utopite v morju preliva. Težava je v tem, da ni lahko prebavljiva, strokovnjaki celo odsvetujejo uživanje surove hrane v večernih urah.
"Surova hrana, kot je solata, vsebuje veliko vlaknin, zato je še posebej zdrava za mikrobiom," pojasnjuje Dr. Maximilian Schubert, medicinski direktor zdravilišča MAYRLIFE Medical Health Resort v Altausseeju v Avstriji, enega najboljših zdravilišč na svetu. "Če jih zaužijemo zvečer, lahko preobremenimo prebavni sistem, kar povzroči napihnjenost in nelagodje. To pa lahko negativno vpliva na kakovost spanja."
Preberite še:
- 5 pravil Italijank za eleganten stil: S temi stilskimi smernicami bodite kot elegante dame iz Milana
- Lahkotna, ženstvena in tako romantična! Zimska obleka Claudie Schiffer je popolna za božični dan z družino
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje, zlasti ko gre za spanje. In prav zato, da ne bi imeli težav s spanjem, priporočam, da se za večerjo izogibate solati, pa ne le njej, ampak tudi vsem oblikam surove hrane, od zelenjave do mesa, rib in celo sadja.
V tem primeru govorimo o živilu, ki se ne uživa samo surovo, ampak je tudi bogato s sladkorjem, kar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči prebavne težave, kot sta napenjanje in bolečine v trebuhu. Visoka vsebnost sladkorja lahko vpliva tudi na raven glukoze v krvi in zato moti spanje.
Seveda ne zanikamo, da sta surova zelenjava in sadje zdrava živila.
Po 16.00 uri ne smemo več uživati surove hrane.
"Surove hrane ne smemo uživati po 16.00 ali najpozneje po 17.00 uri," pravi strokovnjak za prehrano. To velja ne glede na to, ob kateri uri greste spat, saj od poznega popoldneva dalje telo preprosto nima moči, da bi ta živila pravilno prebavilo.
Učinki surove hrane ponoči na spanje so znanstveno dokazani
Kot poudarja Schubert, je več raziskav pokazalo, da solata in surova hrana na splošno nista najboljša izbira za uživanje ponoči. "Raziskave, objavljene v reviji Food & Function, potrjujejo, da lahko surova hrana zaradi visoke vsebnosti vlaknin povzroči prebavne težave in napihnjenost," pravi strokovnjak. "Druga študija, ki je bila leta 2017 objavljena v mednarodni reviji Gut, specializirani za raziskave na področju gastroenteroloških in hepatoloških vprašanj, je pokazala, da lahko prehrana s surovo hrano spremeni črevesno floro in povzroči velike prebavne težave." nadaljuje Schubert. Tudi revija Sleep Medicine Reviews je preučevala povezavo med uživanjem hrane in kakovostjo spanja ter ugotovila, da lahko težko prebavljiva hrana ponoči moti spanec.
Alternative solati zvečer
Na splošno je kuhana ali dušena zelenjava lažje prebavljiva in zato primernejša za večerjo. Strokovnjaki predlagajo zlasti naslednja živila:
- Zelenjava na pari
- Lahke juhe
- Kuhani polnozrnati izdelki (npr. polnozrnate testenine)
- lahko prebavljive beljakovine, kot so ribe ali piščanec.
Recept za večerjo, ki spodbuja miren spanec:
Jajce s špinačo in pire krompirjem
Sestavine:
- 4 jajca
- Krompir (pire, 300 g)
- Špinača: 500 g
- Ghee
- kamena sol
- Laneno olje
- Olje iz
- Muškatni orešček: po okusu
- Ledene kocke: 2
- Tartuf: po okusu (neobvezno)
Priprava:
- Jajca kuhajte v vakuumu ali parnem loncu pri 62° približno 60 minut. Medtem pripravite druge sestavine.
- Krompir za pire krompir olupite, ga narežite na približno enake kose in ga dajte v lonec s toliko vode, da ga pokrije. Zavrite in kuhajte približno 25 minut. Odstavite lonec z ognja in odcedite vodo. Krompir zmečkajte in dodajte malo ghee, da dobite kremast in homogen pire. Po okusu dodajte sol.
- Na srednji temperaturi segrejte veliko ponev in dve do tri minute na kratko podušite polovico mlade špinače z malo gheeja.
- Preostalo špinačo nekaj minut blanširajte v vreli osoljeni vodi. Odcedite in z ročnim mešalnikom zmešajte v fin pire ter dodajte ledene kocke. Začinite s soljo, muškatnim oreščkom in oljem.
- Špinačno kremo enakomerno razporedite po krožnikih. S krožnim modelčkom nanesite plast pire krompirja, nato sotirano špinačo in na koncu olupite kuhano jajce ter ga položite na vrh. Po želji na vrh naribajte malo tartufov.
Novo na Metroplay: “Za navdih si nadanem Balladerovo obleko” | DOMINIK BAGOLA, ELLE MOŠKI 2024