Zakaj je selen tako potreben za naše telo: V katerih živilih ga je največ in kaj se zgodi, če ga imamo premalo

1. 1. 2024
Deli
Leta 1980 je Svetovna zdravstvena organizacija priznala selen kot prehranski element. (foto: Profimedia)
Profimedia

Selen je mikroelement, ki krepi imunski sistem in ugodno vpliva na rast zdravih celic, aktivira mehanizme zdravljenja in obnove v telesu.

Leta 1980 je Svetovna zdravstvena organizacija priznala selen kot prehranski element.

Ne spreglejte:

Selen je močan antioksidant in tukaj so živila, ki ga vsebujejo največ:

  • Brazilski oreščki – največja zastopanost.
  • Morski sadeži (lignji, alge, školjke, raki)
  • piščanec
  • Pistacije
  • tuna
  • Ostrigarji in jurčki
  • jajca
  • česen
  • surova maščoba
  • koruza na primer fižol
  • ovseni kosmiči
  • grah
  • ajda
Profimedia

Zakaj bi morali uživati ​​živila, ki so bogata s selenom?

Selen aktivira imunsko obrambo telesa, ima antioksidativne lastnosti. Če telesu primanjkuje selena, lahko pride do distrofije srčne mišice, trpijo krvne žile, jetra in trebušna slinavka.

Nemško ustavno sodišče zavrnilo McDonald’s: poseben davek ostaja

Odkrili so tudi vpliv selena na reproduktivno funkcijo. Z razumno uporabo selena so moški rešili problem neplodnosti, pri nežnejšem spolu pa zmanjšali tveganje za splav.

Testi, opravljeni na živalih, so pokazali, da višja kot je raven selena v telesu, manj je možnosti za razvoj tumorja.

Poleg bolnikov z rakom se pomanjkanje selena pojavlja pri bolnikih s cistično fibrozo, policistično boleznijo, bronhialno astmo, boleznimi ščitnice, avtoimunskimi boleznimi in alkoholizmom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Najstarejše sladilo, ki ga vsak dan zaužijejo najdlje živeči ljudje na svetu: Blaži tesnobo, izboljšuje vnetja in podaljšuje življenje

Priporočamo tudi: Zlato mini krilo Claudie Schiffer je idealen modni kos zime 2023 za praznični silvestrski večer

Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih