Zakaj je dobro jesti kostanj? Poln je vitaminov in mineralov, a ta skupina ljudi naj bo previdna

19. 11. 2023
Kostanj je eno izmed najbolj zdravih živil, saj je poln vlaknin in pommebnih mineralov. To pa so skupine ljudi, ki bi se mu morale izogibati. (foto: Profimedia)
Profimedia

So dober vir kalija in vlaknin, nas naredijo bolj site, podpirajo dobro prebavo.

Ni pomembno, kateri datum je - jesen je uradno prišla, ko ulice zadišijo po pečenem kostanju!

Ste vedeli, da kostanj spada med orehe? Je pa povsem drugačen od ostalih, saj vsebuje malo maščobe in veliko vode.

Ne spreglejte:

Poleg edinstvenega okusa je kostanj fenomenalen tudi zaradi svojih močnih lastnosti, ki jih zagotavljajo vitamini in minerali, ki jih je v izobilju. Kostanj je odlična izbira antioksidantov, predvsem vitamina C in polifenolov, za katere je znano, da blagodejno vplivajo na zdravje srca.

So dober vir kalija in vlaknin, poskrbijo za občutek sitosti, podpirajo dobro prebavo, hkrati pa blažijo posledice oksidativnega stresa in pomagajo ohranjati dobro raven sladkorja v krvi.

Nekatere študije kažejo, da kostanj pomaga pri nadzoru apetita in izgubi maščobe na trebuhu.

Kontraindikacije: Ker vsebuje veliko taninov, lahko kostanj povzroči slabost in prebavne težave, zlasti pri ljudeh z boleznimi ledvic in jeter.

Kot vsi drugi oreščki je tudi kostanj alergen, zato, če ste nagnjeni k alergijam, še posebej na nekatere oreščke, bodite še posebej pozorni ali se posvetujte z zdravnikom, preden ta sočni jesenski plod vključite v svojo prehrano.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 7 stilskih napak, ki se jim morate izogniti, da bi se dobro oblekli za v pisarno (glede na nove trende)

Priporočamo tudi: Pijača, ki jo zjutraj vsi obožujemo, v resnici grozno redi: To je število kalorij, ki jih zaužijete, ko se prepuščate "sladkim" užitkom

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.