Tako jih uživajte na pozabite na nenadne skoke krvnega sladkorja.
Živila, bogata z ogljikovimi hidrati, kot so kruh, testenine, riž in krompir, so bila zaradi vsesplošnega vpliva kulture prehranjevanja neupravičeno demonizirana, vendar so vsa ta živila vključena v sredozemsko prehrano, ki znanstveno velja za enega najboljših in najbolj uravnoteženih načinov prehranjevanja.
Če nimate intolerance na gluten ali celiakijo, ni razloga, da bi jih imeli za sovražnike. Vendar pa njihovo prekomerno uživanje - zlasti rafiniranih, belih različic, kot sta bel kruh in testenine iz supermarketov - lahko povzroči porast sladkorja v krvi, kar lahko povzroči nihanje razpoloženja, nestabilno raven energije in napade lakote.
Preberite še:
- Zakaj je vedno več žensk izgorelih?
- Nova kolekcija H&M za jesen in zimo je tukaj. Priznamo, da je ta najlepša doslej!
Kuhajte, ohladite in segrejte
Emily English - na Instagramu znana tudi kot @EmTheNutritionist - je našla rešitev za preprečevanje drastičnih skokov sladkorja v krvi po uživanju teh živil, ki ne bi mogla biti lažja.
"Moj brezplačni nasvet dneva je, da škrobna živila skuhate, ohladite in ponovno segrejete," je pojasnila. "Ko zamrznete kruh, se škrob v njem pretvori v odporni škrob, ki upočasni skoke sladkorja v krvi." Ta proces se imenuje retrogradizacija.
Ko nastane odporen škrob, je težje prebavljiv. Zaradi tega se sladkor v krvi dviguje počasneje, to pa vpliva tudi na zdravje črevesja. Ko naši črevesni mikrobi začnejo fermentirati odporni škrob, tvorijo kratkoverižne maščobne kisline, ki imajo tudi širše koristi za naše zdravje, saj ena od raziskav kaže, da imajo potencialne protivnetne lastnosti.
To je pravzaprav tako preprosto, kot da skuhate škrobnata živila, kot so krompir ali testenine, jih pustite, da se ohladijo, nato pa jih ponovno pogrejete, kar je enostaven pripomoček, ki ga lahko preizkusijo vsi, ki si pripravljajo obroke pred tednom dela v pisarni.
Ko gre za kruh, strokovnjaki priporočajo, da se vedno zamrzne zaradi dodatne hranilne vrednosti, ki jo pridobite, ko ga nato opeče. Pazite le, da hrano varno shranite, da se izognete zastrupitvi s hrano.
Čeprav je ta tehnika enostavna zmaga na področju prehrane, če imate sindrom razdražljivega črevesja, bodite previdni - morda ste bolj občutljivi na odporni škrob.
Zakaj je vaš krvni sladkor pomemben
Razumevanje, kako različna živila vplivajo na raven sladkorja v krvi, je lahko zelo koristno za zdravje. Kadar uživamo sladka ali nerafinirana živila, se raven sladkorja v krvi zviša - od slabše odpornosti do nizke energije, tesnobe, težav s črevesjem in kožo - in kar se zviša, se mora tudi znižati. Ko ta pade, se lahko počutimo slabo, smo lačni in negotovi: Zmanjševanje skokov pomaga uravnavati raven energije in zmanjšuje odpornost na inzulinh. V ospredju obrokov so bi morala vedno biti živila, bogata z vlakninami, v kombinaciji z beljakovinami za ravnovesje sladkorja v krvi, izogibamo pa se predelanim sladkorjem in rafiniranim ogljikovim hidratom na prazen želodec - sladkor vedno zaužijte po vlakninah in beljakovinah.
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere