To skromno živilo vsebuje več vitamina C kot vsi agrumi: Ugodno vpliva na kožo in lase ter pomaga uravnavati telesno težo

20. 1. 2024
Deli
To so koristi paprike, živila, bogatega z vitaminom C, ki ga strokovnjaki za prehrano priporočajo vključiti v prehrano. (foto: Profimedia)
Profimedia

To so koristi paprike, živila, bogatega z vitaminom C, ki ga strokovnjaki za prehrano priporočajo vključiti v prehrano. Idealna je tudi za vašo postavo.

Ko govorimo o živilih, bogatih z vitaminom C, običajno pomislimo na agrume. V resnici pa obstaja živilo, ki je s tem vitaminom še bogatejše od pomaranč. Govorimo o papriki, zlasti rdeči, ki vsebuje tudi veliko vlaknin, kalcija in kalija. Znanstvene študije so pokazale, da je količina vitamina C v rdeči papriki tri- do petkrat večja kot v pomarančah in drugih agrumih. Prisotnost tega vitamina ima številne pozitivne učinke na kožo in lase, zaradi visoke vsebnosti vode in vlaknin, ki je značilna za papriko, pa je ta "sadež" (da, saj je paprika tehnično gledano sadež in ne zelenjava) nizkokalorično in hkrati nasitno živilo, ki pomaga nadzorovati telesno težo. Zato ni presenetljivo, da jo številni strokovnjaki za prehrano priporočajo vključiti v svojo prehrano, ko želite shujšati.

Ne spreglejte:

Več vitamina C = manj gub. Paprika in njene prednosti:

Znano je, da vitamin C krepi imunski sistem in ima močno antioksidativno moč, zaradi česar se učinkovito bori proti prostim radikalom, ki so glavni krivci staranja. Manj pa je govora o njegovih koristih za nego kože in las. Vitamin C je pomemben za tvorbo kolagena, ki je bistven za zdravo kožo in lase. Dr. Olivier Courtin-Clarins, avtor uspešnice Belle dans mon assiette, navaja študijo, objavljeno v reviji American Journal of Clinical Nutrition, po kateri imajo ženske z velikim vnosom vitamina C manj nagubano kožo. In ne pozabite, da z uživanjem vsaj petih porcij svežega sadja in zelenjave na dan telo dobi potrebno količino vitamina C.

Vključite papriko v svoje obroke

Prehranske lastnosti paprike se združujejo z različnimi načini vključevanja v prehrano, čeprav jo je bolje jesti surovo ali kuhano na zelo nizki temperaturi, saj toplota uničuje vitamin C.

V nadaljevanju je predstavljenih 5 receptov, ki jih za vključitev paprike v prehrano priporočajo strokovnjaki za prehrano.

  • Poskusite jih z riževimi rezanci, fižolom, čebulo, korenčkom in šparglji - jed s protivnetnimi lastnostmi
  • Polnjena paprika z zelenjava z omako iz jurčkov in rjavim rižem basmati.
  • V sendviču iz polnozrnatega kruha in skušo
  • surove v zelenjavni solati ali s testeninami ali kvinojo
  • Uporabite jih za pripravo gazpacha.

Kot smo že omenili, je idealno, da se vedno odločimo za sveže sadje in zelenjavo ter ju uživamo surova, vendar pa strokovnjaki ne izključuje uporabe konzervirane paprike: "Ta je dobra izbira, če nimamo na voljo svežih izdelkov," pravi. "Vendar je treba upoštevati, da je treba v tem primeru papriko dobro oprati in očistiti tekočine, v kateri je shranjena. Poleg tega je treba čim bolj zmanjšati vsebnost soli, ki jih lahko vsebujejo".

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kraljica Camilla menda pokazala hvaležnost Piersu Morganu za vzdevek Meghan Markle "princesa Pinocchio" leta 2021

Priporočamo tudi: "Poskušam se sprijazniti s procesom staranja": Skrivnost mladostnega videza Julie Roberts - kako se prehranjuje in kako je videti njena vadba

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?