To so koristi paprike, živila, bogatega z vitaminom C, ki ga strokovnjaki za prehrano priporočajo vključiti v prehrano. Idealna je tudi za vašo postavo.
Ko govorimo o živilih, bogatih z vitaminom C, običajno pomislimo na agrume. V resnici pa obstaja živilo, ki je s tem vitaminom še bogatejše od pomaranč. Govorimo o papriki, zlasti rdeči, ki vsebuje tudi veliko vlaknin, kalcija in kalija. Znanstvene študije so pokazale, da je količina vitamina C v rdeči papriki tri- do petkrat večja kot v pomarančah in drugih agrumih. Prisotnost tega vitamina ima številne pozitivne učinke na kožo in lase, zaradi visoke vsebnosti vode in vlaknin, ki je značilna za papriko, pa je ta "sadež" (da, saj je paprika tehnično gledano sadež in ne zelenjava) nizkokalorično in hkrati nasitno živilo, ki pomaga nadzorovati telesno težo. Zato ni presenetljivo, da jo številni strokovnjaki za prehrano priporočajo vključiti v svojo prehrano, ko želite shujšati.
Ne spreglejte:
- Podaljšajte svoje zdravje: 10 strokovnih nasvetov za daljše (in bolj zdravo) življenje
- Kate Middleton je vedno videti elegantno zaradi tega enega modnega kosa
- Živalski vzorci bodo letos prepoznaven modni hit, kraljeval pa jim bo ta potisk
Več vitamina C = manj gub. Paprika in njene prednosti:
Znano je, da vitamin C krepi imunski sistem in ima močno antioksidativno moč, zaradi česar se učinkovito bori proti prostim radikalom, ki so glavni krivci staranja. Manj pa je govora o njegovih koristih za nego kože in las. Vitamin C je pomemben za tvorbo kolagena, ki je bistven za zdravo kožo in lase. Dr. Olivier Courtin-Clarins, avtor uspešnice Belle dans mon assiette, navaja študijo, objavljeno v reviji American Journal of Clinical Nutrition, po kateri imajo ženske z velikim vnosom vitamina C manj nagubano kožo. In ne pozabite, da z uživanjem vsaj petih porcij svežega sadja in zelenjave na dan telo dobi potrebno količino vitamina C.
Vključite papriko v svoje obroke
Prehranske lastnosti paprike se združujejo z različnimi načini vključevanja v prehrano, čeprav jo je bolje jesti surovo ali kuhano na zelo nizki temperaturi, saj toplota uničuje vitamin C.
V nadaljevanju je predstavljenih 5 receptov, ki jih za vključitev paprike v prehrano priporočajo strokovnjaki za prehrano.
- Poskusite jih z riževimi rezanci, fižolom, čebulo, korenčkom in šparglji - jed s protivnetnimi lastnostmi
- Polnjena paprika z zelenjava z omako iz jurčkov in rjavim rižem basmati.
- V sendviču iz polnozrnatega kruha in skušo
- surove v zelenjavni solati ali s testeninami ali kvinojo
- Uporabite jih za pripravo gazpacha.
Kot smo že omenili, je idealno, da se vedno odločimo za sveže sadje in zelenjavo ter ju uživamo surova, vendar pa strokovnjaki ne izključuje uporabe konzervirane paprike: "Ta je dobra izbira, če nimamo na voljo svežih izdelkov," pravi. "Vendar je treba upoštevati, da je treba v tem primeru papriko dobro oprati in očistiti tekočine, v kateri je shranjena. Poleg tega je treba čim bolj zmanjšati vsebnost soli, ki jih lahko vsebujejo".
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Kraljica Camilla menda pokazala hvaležnost Piersu Morganu za vzdevek Meghan Markle "princesa Pinocchio" leta 2021
Priporočamo tudi: "Poskušam se sprijazniti s procesom staranja": Skrivnost mladostnega videza Julie Roberts - kako se prehranjuje in kako je videti njena vadba
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?