To poceni živilo je najboljši vir vitamina D in omega 3: Pomaga pri hujšanju, varuje zdravje kosti, preprečuje izpadanje las ter krepi imunski sistem

28. 4. 2024
Občudovanja vredne prednosti sardine, ribe, bogate z vitaminom D, ki je koristna za vse, od možganov do las. In najboljši recepti za njeno pripravo (foto: Profimedia)
Profimedia

Občudovanja vredne prednosti sardine, ribe, bogate z vitaminom D, ki je koristna za vse, od možganov do las.

Koristi sardin, najboljšega vira vitamina D. Zakaj so dobre (za vse) in kako jih pripraviti na enostaven in okusen način?

Da so tako imenovane modre ribe superživilo, ni nič novega. To potrjuje tudi Vicente Mera, zdravnik in strokovnjak za medicino proti staranju, ki jih je uvrstil na svoj seznam živil, ki upočasnjujejo staranje: "Vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti, veliko vitamina D in B12 ter maščobne kisline omega-3 in bistvene minerale, kot so jod, selen, železo, kalcij in kalij," pravi strokovnjak. Med različnimi vrstami rib, ki se imenujejo "modre ribe", je ena, ki jo strokovnjaki za prehrano še posebej priporočajo: govorimo o skromni sardini, ki ima kljub temu, da tradicionalno velja za poceni ribo, visoko hranilno vrednost z nizko vsebnostjo maščob, poleg tega pa je okusna in enostavna za pripravo. Po mnenju strokovnjakov sardine pomagajo pri hujšanju, krepijo imunski sistem in varujejo kosti.

Ne spreglejte:

Hrana, ki je zaveznica možganov

Ena od glavnih lastnosti sardin je povezana z zdravjem možganov in razpoloženjem. Visoka vsebnost vitamina B12 podpira ravnovesje živčnega sistema. Strokovnjaki poudarjajo, da zdrave maščobe v živilih, kot so sardine, "prispevajo k prehrani možganov in vplivajo na sintezo nevrotransmiterjev, ki so bistveni za ohranjanje duševnega ravnovesja in intelektualnih funkcij". Strokovnjakinja še posebej poudarja prisotnost omega-3: "Pomanjkanje teh maščobnih kislin je povezano z motnjami razpoloženja, kognitivnimi primanjkljaji in pogostejšo depresijo," pravijo. Vitamin D, s katerim so sardine še posebej bogate, je potreben za preprečevanje staranja možganov.

Zdravilo za lase, kožo in nohte

In to še ni vse. Po besedah strokovnjakov so mastne ribe, kot so sardine, odlični zavezniki pri preprečevanju izpadanja las. Poudarjajo, da so mastne ribe zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vitamina B12 in kislin omega-3 "eno najučinkovitejših živil za upočasnitev staranja dolgih las". Iz istih razlogov modre ribe, kot so sardine, spodbujajo zdravo kožo, saj upočasnjujejo proces staranja, in so protistrup za šibke in dolgočasne nohte.

O pomenu vitamina D

Strokovnjaki pri opisovanju koristnih lastnosti sardine poudarjajo predvsem dejstvo, da je riba še posebej bogata z vitaminom D. Kot pojasnjujejo, ta vitamin sodeluje pri več kot dvesto reakcijah v našem telesu in vpliva na več področij: zdravje srca in ožilja, imunski sistem, uravnavanje tako imenovanih hormonov sreče in kožne bolezni. Njegovo pomanjkanje je med drugim povezano s pomanjkljivim imunskim odzivom in povečanim tveganjem za srčno-žilne težave in nekatere vnetne kožne bolezni.

Čeprav je pomanjkanje vitamina D pri velikem odstotku ljudi neposredno povezano s premajhno izpostavljenostjo soncu in daljšim časom, ki ga preživimo v zaprtih prostorih - strokovnjaki priporočajo vsaj dve uri na dan na prostem, kar pa je navada, ki jo le redki med nami upoštevajo. Opozoriti je treba, da lahko spremenjena mikrobiota vpliva tudi na absorpcijo potrebnih hranil, kot je vitamin D.

Ali so konzervirane sardine zdrave?

Čeprav je priporočljivo uživati svežo različico živila, so lahko sardine v pločevinki tudi ena od možnosti. Študija, ki jo je opravila Clínica Universidad de Navarra, je sardine v pločevinkah uvrstila na seznam živil, bogatih z vitaminom D, celo pred jajca. Pomembno pa je, da ne vsebujejo preveč soli in da so konzervirane v oljčnem olju. Strokovnjaki poudarjajo, da oljčno olje ohranja vsebnost nenasičenih maščobnih kislin učinkoviteje kot naravne konzerve. V vsakem primeru bi morali tovrstne izdelke obravnavati kot občasno alternativo in ne kot nadomestilo za sveže ribe.

Načini kuhanja sardin

Pri kuhanju sardin je edina ovira čiščenje. Če se vam ne ljubi preizkusiti v tem preprostem opravilu, lahko ribe kupite že očiščene in pripravljene za kuhanje. V nadaljevanju boste našli nekaj enostavnih in zdravih receptov, s katerimi boste uživali v vseh prednostih tega skromnega čudežnega živila, ne da bi pri tem žrtvovali okus.

Nekaj idej za zdrava kosila

Sardine lahko kombinirate z drugimi živili in tako pripravite popolna kosila. Tukaj je nekaj idej:

  1. Na žaru z zelenim fižolom in blitvo, dušeno s česnom
  2. Na žaru s kremo iz korenja, pora in česna.
  3. Pečene s porom in rdečo papriko.
  4. Pečene v cvrtniku na zrak s prelivom iz oljčnega olja, kisa, peteršilja, soli in česna

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To so Mangove kavbojke, ki ustvarjajo sanjsko postavo, za manj kot 40 evrov

Priporočamo tudi: Po "kolesarskih hlačah" se letos v modo vrača še en kontroverzni trend pajkic