Ta okusna začimba je idealna pri zniževanju visoke ravni holesterola: Bogata je z antioksidanti in je pogosto del najboljših svetovnih diet

26. 5. 2024
Čeprav so nekatere začimbe in zelišča bolj priljubljena od drugih, se bodo mnogi strinjali, da je rožmarin prav na vrhu seznama. (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav so nekatere začimbe in zelišča bolj priljubljena od drugih, se bodo mnogi strinjali, da je rožmarin prav na vrhu seznama.

Uporaba rastlin in začimb v prehrani lahko pomembno vpliva na okus hrane, hkrati pa nam pomaga pri vnašanju različnih hranilnih snovi v telo. 

Ne spreglejte:

Dietetiki so to rastlino izpostavili kot najboljšo za uporabo v prehrani ljudi, ki imajo težave s povišanim holesterolom. Kot razlog izpostavljajo, da je rožmarin bogat z antioksidanti. Odličen je v kombinaciji z oljčnim oljem, pa tudi z drugimi živili, ki so del sredozemske prehrane.

Bogata z antioksidanti

Dietetiki poudarjajo, da je "rožmarin bogat z antioksidanti, ki se borijo proti vnetjem in oksidativnemu stresu v telesu, kar na koncu pomaga preprečiti škodljivo oksidacijo slabega ali LDL holesterola."

Starejša znanstvena raziskava je pokazala, da rožmarin vpliva na raven sladkorja in holesterola v krvi. Kot poroča "Eating Well", je v raziskavi sodelovalo 48 prostovoljcev, ki so štiri tedne jemali dva, pet ali deset gramov mletega rožmarina na dan. Udeležencem raziskave so pred in ob koncu raziskave opravili krvne preiskave, rezultati pa so pokazali, da so imeli prostovoljci, ki so jemali največji odmerek (deset gramov v štirih tednih), bistveno nižjo raven slabega holesterola.

Rožmarin se pogosto uporablja v najboljših svetovnih dietah

Mediteranska prehrana velja za najboljšo in najbolj zdravo na svetu, rožmarin pa je pogosta začimba. Ta vrsta prehrane je bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, oreščki, semeni, mastnimi ribami, ekstra deviškim olivnim oljem ter omejenimi količinami dodanih sladkorjev in nasičenih maščob.

Jedi v sredozemski prehrani obogatimo z začimbami, kot so rožmarin, origano, bazilika, cimet, ingver in druge začimbe, ki jih povezujemo z različnimi blagodejnimi učinki na zdravje. Kot poročajo, lahko uporaba rožmarina pri pripravi jedi jedi doda antioksidante in vlaknine ter izboljša okus.

Pomaga zmanjšati vnos nasičenih maščob

Ljudje z visokim holesterolom morajo paziti na vnos nasičenih maščob iz polnomastnega mleka, masla, smetane, ocvrte hrane, suhomesnatih izdelkov in rdečega mesa z visoko vsebnostjo maščob. Če pa se občasno odločite za uživanje rdečega mesa, lahko zmanjšate vnos nasičenih maščob tako, da meso marinirate z zelišči.

Zelišča, kot je rožmarin, ne vsebujejo maščob. S svojim zemeljskim in lesnim okusom ima rožmarin močan okus in se dobro ujema z drugimi zelišči, kot so timijan, majaron in origano.

Strokovnjaki poudarjajo, da je rožmarin še posebej dobro uporabiti pri mariniranju govedine. To je zato, ker spojine v rožmarinu pomagajo preprečiti nastanek heterocikličnih aminov (rakotvornih spojin), ki se lahko naberejo na mesu med pečenjem na žaru.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Odzivajte se na žejo in jejte hrano, ki je bogata z vodo: 9 preprostih načinov, kako svojemu telesu zagotoviti optimalno hidracijo

Priporočamo tudi: 5 fraz, ki jih uporabljajo samo pristni ljudje: Nevropsihologinja svetuje, kako prepoznati nekoga resnično edinstvenost

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač