S to sestavino v kombinaciji z jajci lahko stavite na rekordno izgubo kilogramov in obrok, poln antioksidantov

18. 5. 2023
S to sestavino v kombinaciji z jajci lahko stavite na rekordno izgubo kilogramov in obrok, poln antioksidantov (foto: Profimedia)
Profimedia

Če ste na poti hujšanja, veste, da je zelo pomembno, da so jajca del vaše vsakodnevne prehrane, saj so polna beljakovin in številnih drugih pomembnih hranil, ki so bistvenega pomena za hujšanje. S katero sestavimo pa jih lahko popolnoma oplemenitimo?

Ko gre za zdravo hrano za zajtrk, so jajca ena najbolj vsestranskih. Ne glede na to, ali imate radi umešana jajca, umešana jajca ali poširana jajca, lahko svoj obrok naredite še boljši, če je vaš cilj izgubiti nekaj kilogramov. In to samo z dodajanjem ene hranljive zelene listnate zelenjave – špinače.

Če bi jedli samo špinačo in jajca, bi vaša prehrana morda postala nekoliko dolgočasna, vendar bi bila še vedno hranljiva. Obe živili sta znani po svojih zdravilnih lastnostih, obilici hranilnih snovi in antioksidantov. Kar se sliši kot režim prehrane za bodybuilderje ali baletne plesalce, se lahko dejansko izkaže za koristno za vsakogar, ki išče poceni preprostost.

Ne spreglejte:

Špinača je namreč polna hranilnih snovi, ki pospešujejo hujšanje in jo zlahka dodajamo številnim receptom, še posebej jajčnim. Vsebnost vlaknin v špinači vam bo pomagala ostati siti dlje, kar lahko prepreči prenajedanje čez dan. Poleg tega špinača jajcem doda pomembne antioksidante, ki zmanjšajo vnetje v telesu, ki bi lahko preprečilo izgubo teže.

Špinača, bogata z železom, krepi vašo moč in presnovo. Špinača je bogata s hranilnimi snovmi, zato preprečuje lakoto in vas dlje časa nasiti. Medtem ko maslo in druga olja vaši okusni omleti dodajajo kalorije, kokosovo olje pomaga pri izgubi kilogramov, saj poveča presnovo do pet odstotkov.

Jajca pa so bogata z beljakovinami. Visok vnos beljakovin poveča sproščanje hormona sitosti (peptid YY), ki zmanjšuje apetit in spodbuja občutek sitosti. Beljakovine tudi povečajo vaš metabolizem in vam pomagajo ohranjati mišično maso med hujšanjem. Hrana, bogata z beljakovinami, kot so jajca, pa tudi ribe, pusto meso in fižol, je idealna, če želite izgubiti kakšen odvečni kilogram okoli pasu.

Kako lahko špinača v paru z jajci spodbuja zdravo hujšanje?

Strokovnjaki pravijo, da je špinača temno zeleno listje, ki je "polno hranilnih snovi, ki spodbujajo hujšanje, in jo je mogoče enostavno dodati številnim receptom, zlasti jajcem." Ko ta hranila segrejemo z vodo, postanejo aktivna tako, da jih telo lažje absorbira.

To posamezniku omogoča, da zaužije hranila, ki so prijazna do izgube teže, kot so vitamini K, E in vlaknine, medtem ko je obrok z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo hranil. Vsebnost vlaknin v špinači pomaga potrošniku, da se "dlje časa počuti sitega, kar lahko pomaga preprečiti prenajedanje čez dan". Tako pa navajajo, da lahko špinača pomaga tudi pri hujšanju, če jo dodate jajcem, saj "v ta obrok vključi antioksidante.

Antioksidanti imajo protivnetne spojine, ki pomagajo "zmanjšati vnetja v telesu", ki bi sicer "preprečevala hujšanje" in škodovala splošnemu zdravju.

Špinača se je izkazala tudi za najboljšo zelenjavo za odstranjevanje trebušne maščobe. Bogat je z vitamini, minerali in antioksidanti, ki so vsi povezani z zmanjšanjem trebušne maščobe.

Izguba trebušne maščobe je lahko frustrirajoč proces, vendar z njim ne gre hiteti. Izguba nevarne visceralne maščobe, ki se nahaja okoli trebušnih organov, zahteva spremembo življenjskega sloga in navad. Na primer, vključitev več vlaknin in beljakovin v vašo prehrano, omejitev uživanja trans maščob in dodanega sladkorja ter redna vadba so lahko odlične možnosti za začetek.

Pomen beljakovin in izguba teže

Še en razlog, zakaj bi se morda želeli odločiti za špinačo v svoji najljubši jajčni jedi, je po besedah strokovnjakov vsebnost beljakovin (ena skodelica špinače, če jo dodate jajcem, lahko zagotovi 0,7 grama več beljakovin). Kuhanje z jajčnimi beljaki je lahko "odličen način za zmanjšanje količine maščob v tradicionalnem jajčnem obroku, hkrati pa ohranite dober vir beljakovin". Če jeste samo beljake, lahko "zmanjšate število kalorij z 297 kJ (71 kcal) na 75 kJ (18 kcal), hkrati pa izgubite le 2 grama beljakovin,". Vsebnost maščob pa se zmanjša s "5 gramov v celotnem jajcu na nič, če jemo samo beljake.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je enostaven prehranjevalni trik, ki je Sarah Jessico Parker in Mariah Carey popeljal do sanjske postave: Jedli pa sta, kar in kolikor sta želeli

Priporočamo tudi: Mini obleka, ki je ta mesec obnorela modna dekleta, je kot nalašč za letošnje poletje