Je to lahko skrivnost njenih slavnih sijočih las in sijočega obraza? Jennifer Aniston zajtrkuje s tem starodavnim žitom, ki ga zlahka najdemo in ki lase oskrbi s keratinom ter poveča proizvodnjo kolagena v koži.
Proso za zajtrk je zdrava hrana, ki jo Jennifer Aniston uživa vsak dan.
Tukaj so vse prednosti prosa in njegove lastnosti za prehrano ter lepoto las in kože.
Če bi spletna kamera spremljala vsakdan Jennifer Aniston, bi bilo občinstvo resnično globalno: vse nas zanima, kako 55-letni Rachel iz Prijateljev uspeva ohranjati hipertonično postavo in sijočo kožo. Zato, ko v javnost pricurljajo kakšne informacije, jih požremo: na primer tisto, da kalifornijska igralka za zajtrk pogosto poje napihnjeno proso (in banano). Jennifer je še enkrat zadela žebljico na glavico: proso je res rudnik dragocenih hranilnih snovi, ki so koristne tudi za kožo in zlasti za lase. Ni čudno, da se Jennifer ponaša z ikonično sijočimi lasmi.
Preberite še:
- Nuša Derenda v neklasični elegantni obleki vse pustila odprtih ust
- Zahvaljujoč zvezdnicam vsi iščejo dolg zimski plašč v tej barvi
Kaj je proso
Proso je zelo staro žito (kitajski arheologi ga datirajo pred 4000 leti), razširjeno v Aziji in podsaharski Afriki, v Evropi pa ga je še vedno malo: vendar njegova poraba nenehno narašča, predvsem zaradi dejstva, da to žito ne vsebuje glutena in je zato idealno za bolnike s celiakijo in tiste, ki se raje prehranjujejo brez glutena. Proso je zelnata rastlina iz družine trav, katere majhna okrogla semena uživamo. Je del številnih vzhodnih in afriških kulinaričnih tradicij, pridelujejo ga predvsem v Indiji, Nigeriji in na Kitajskem, obstajajo pa različne vrste: v Evropi uživamo predvsem belo proso.
Za kaj je dobro proso?
- Zaradi prisotnosti salicilne kisline spodbuja nastajanje kolagena, ki učvrsti kožo, in keratina, ki krepi lase.
- bogato je s triptofanom, aminokislino, ki je predhodnik serotonina, hormona sreče, in zato izboljšuje razpoloženje ter se bori proti stresu, tesnobi in depresiji.
- bogata z minerali, kot sta železo in fosfor, ter vitamini skupine B, je učinkovit tonik in se bori proti slabokrvnosti, utrujenosti in asteniji
- vsebuje vlaknine in je lahko prebavljiv, zato pospešuje prebavo in razstrupljanje telesa
- Zaradi vsebnosti niacina (vitamina B3) in vlaknin se bori proti slabemu holesterolu (LDL)
- preprečuje bolezni srca in ožilja zaradi prisotnosti kalija in magnezija, ki znižujeta krvni tlak
- Bogata z antioksidanti, ki preprečujejo delovanje prostih radikalov in preprečujejo različne bolezni
Njegove hranilne lastnosti
- Bogata je z minerali, zlasti magnezijem, fosforjem, kalijem in železom.
- bogata je z vitamini skupine B, zlasti niacinom, tiaminom in folati, ter vitaminom A
- vsebuje precej beljakovin, bogatih z lahko asimiliranimi aminokislinami
- vsebuje veliko antioksidantov, kot so kvercetin, kurkumin in tanini, ter „dobrih“ maščob, kot so omega 3
- bogata je s topnimi in netopnimi vlakninami
Kontraindikacije
Kontraindikacije za uživanje prosa za mizo niso znane, razen če gre za posebno intoleranco na to žito.
Koliko kalorij ima 100 g prosa? Kakšen je priporočeni odmerek?
Sto gramov prosa vsebuje približno 1582 kJ (378 kcal). Priporočena velikost obroka je približno 70 gramov prosa, če ga zaužijete kuhanega, in 60 gramov, če ga pripravite kot rižoto.
Kako jesti proso: recepti
Teh majhnih zrn ni treba namakati. Samo dobro jih sperite, prelijte v vrelo vodo in kuhajte približno 15-20 minut. Če imate radi hrustljavo teksturo, jih pred kuhanjem rahlo popecite v ponvi. Kuhano proso je primerno za različne recepte: jejte ga hladno, v solatah, s surovo zelenjavo, sesekljanimi oreščki in praženimi semeni, kot so sezam, sončnična ali bučna semena; uživajte ga toplo, kot rižoto, na primer z bučo ali gobami, pa tudi z brokolijem ali šparglji, z izdatno količino peteršilja in naribanega parmezana (če ste vegan, uporabite pivski kvas v prahu). Iz kuhanega prosa pripravite kroketi, polnjene arancine ali zelenjavne burgerje.
Proso za zajtrk po receptu Jennifer Aniston
Sledite Jenniferinemu zgledu in zaužijte napihnjeno proso za zajtrk s sesekljanim sadjem in mlekom po lastni izbiri. Ali pa si pripravite kašo s prosenimi kosmiči, ki je brezglutenska alternativa ovsenim kašam, in ji dodajte sveže ali suho sadje, oreščke in semena.
Recept za kokosovo proseno kašo
Sestavine:
- Sestavine: Proseni kosmiči
- Kokosovo mleko (lahko tudi ovseno, mandljevo ali sojino)
- 3-4 datlji ali 2 suhi marelici
- Posušeni kokosovi kosmiči
- pest borovnic
- cimet v prahu
- Mandljevo (ali arašidovo) maslo
- Listi mete (po želji)
Priprava:
V loncu zavrite mleko, vlijte prosene kosmiče in jih med mešanjem kuhajte 5 minut, dokler kosmiči ne vpijejo mleka. Dodajte sesekljane datlje ali marelice, kokos in cimet ter vse skupaj premešajte. Počakajte, da se nekoliko ohladi, in okrasite z borovnicami, kapljico mandljevega masla in nekaj metinimi lističi.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču