'Nevronska nostalgija': Zakaj lahko glasba iz najstniških let znanstveno pomiri vaše strahove in vas naredi srečnejše

25. 5. 2024
Poslušanje Hannah Montane, Natashe Bedingfield ali Avril Lavigne s polno glasnostjo ima lahko resnične koristi za dobro počutje... (foto: Profimedia)
Profimedia

Poslušanje Hannah Montane, Natashe Bedingfield ali Avril Lavigne s polno glasnostjo ima lahko resnične koristi za dobro počutje...

Vse, kar morate vedeti o nevronski nostalgiji in njenih prednostih:

Dua Lipa je napovedala: svet je vstopil v dobo „nostalgije prihodnosti'. Nostalgija še nikoli ni bila tako moderna, in to na vseh področjih: moda kot večni ponovni zagon, glasba in njenih tisoč in en vzorec, vrnitev kultnih oddaj iz 00-ih let. Nostalgija je priljubljena in to zanimanje za preteklost ni naključje. Znanstveno je bila dokazana povezava med nostalgijo in udobjem ali celo psihološkim pomirjanjem, pojavom, ki se imenuje 'nevronska nostalgija'. Še več, novejša študija je pokazala, da ima lahko glasba iz otroštva in mladostništva zdravilni učinek na duševno zdravje.

Ne spreglejte:

Nevronska nostalgija“ v središču znanstvenih raziskav

Preden si ogledamo prednosti poslušanja zvočnih posnetkov iz preteklosti, se je treba zavedati, da ima nostalgija tudi sama po sebi resnične prednosti. Profesor Ziyan Yang, raziskovalec na Inštitutu za psihologijo Kitajske akademije znanosti, je poudaril učinke 'nostalgije' z opazovanjem odzivov desetih udeležencev na fotografije iz njihovega otroštva. Po rezultatih njene študije ima nostalgija naslednje učinke: analgetični učinek, uravnavanje čustev, povečana aktivnost v možganskih predelih, povezanih z nagrajevanjem, spodbujanje proizvodnje citokinov (snovi, ki jo izločajo celice imunskega sistema), ki pomagajo aktivirati obrambne mehanizme telesa, zmanjšanje stresa itd. Razmišljanje o preteklosti ima torej lahko resnično pomirjujoč in zdravilen učinek, saj razbremeni um vsakdanjih skrbi.

Kako lahko 'nevronska nostalgija' z glasbo okrepi moralo

Na podlagi te več kot obetavne stalnice bi morala glasba iz otroštva in mladostništva zdraviti tudi številne bolezni. To je hipoteza, ki sta jo leta 2016 hitro potrdila dva znanstvenika. Frederick S. Barrett in Petr Janata, raziskovalca z oddelka za psihologijo na Univerzi Kalifornija v Združenih državah Amerike, sta odkrila, da so možgani še posebej dovzetni za tako imenovane 'nostalgične' zvoke, tj. zvoke, ki smo jih poslušali v prejšnjem obdobju in ki obujali spomine na otroštvo in mladostništvo.

Njihova študija je izpostavila visoko raven nevronske aktivnosti, s padcem srčnega utripa in sproščanjem endorfinov (hormonov v nagradnem vezju). Toda kljub tem spodbudnim rezultatom so se za izsledke njunih raziskav takrat zanimali le redki, zato je ostala nepoznana moč nostalgije pozabljena.

Dokler se ni vključil TikTok! Že nekaj mesecev se na platformi ponovno pojavlja '#neuralnostalgija', ki vključuje poslušanje glasbe iz otroštva/adolescence, in zdaj privablja na tisoče ogledov in komentarjev. Na podlagi rezultatov omenjenih študij so wellness navdušenci na TikToku popularizirali znanstveni koncept s preprostim, pronicljivim sporočilom: poslušanje najljubše nostalgične glasbe vas odreže od okoliškega stresa in vam omogoči, da se prek lepih spominov ponovno povežete s seboj, zaradi česar se ob koncu dneva počutite bolj žive in uravnovešene. Gre za preprosto, znanstveno dokazano dejstvo, ki ga številni ljudje vsakodnevno uporabljajo v praksi.

Ne glede na to, ali gre za glasbo iz obdobja Disneyjevega kanala, energične punk/rock zvoke ali največje pop uspešnice 00-ih let, poslušanje glasbe, ki nas je zibala v mladosti, se še nikoli ni zdelo tako koristno za lajšanje stresa in preprosto bolj srečno počutje!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SIMS Foundation (@simsfoundation)

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Napaka, ki jo delajo mnogi: Ne zvečer, za največje rezultate bi morali telovati v tem delu dneva

Priporočamo tudi: Ta osvežujoč napitek je ključ do vašega dobrega počutja: Preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, ima malo kalorij in je poln hranilnih snovi

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač