Če imate tudi vi to nočno navado, se vam možgani vsakič postarajo za 2 leti

24. 5. 2024
Če imate tudi vi to nočno navado, se vam možgani vsakič postarajo za 2 leti (foto: Profimedia)
Profimedia

Navada s katastrofalnimi posledicami za zdravje...

Pogosto pravijo, da je za ohranjanje zdravja bistvenega pomena brezhiben življenjski slog. To pomeni uravnoteženo prehrano, redno gibanje in dober spanec. Dovolj spanja je bistvenega pomena ne le za ohranjanje kondicije, temveč tudi za čim daljše življenje. Številne znanstvene študije so namreč pokazale, da premalo mirne noči vplivajo na naše možgane in povzročajo njihovo prezgodnje staranje. Najslabše je, če prebedite vso noč in trpite zaradi nespečnosti.

Po podatkih študije, ki jo je opravila skupina raziskovalcev na Univerzi v Zürichu v Švici, lahko neprespana noč možgane postara za dve leti in je za telo še bolj škodljiva. Kot poroča Neon, so znanstveniki, da bi prišli do te ugotovitve, analizirali posnetke magnetne resonance 134 odraslih oseb, starih med 19 in 39 let, od tega 42 žensk in 92 moških. Opazovali so različne reakcije in spremembe v možganih po več obdobjih brez spanja, nato pa so te podatke vnesli v orodje, ki s pomočjo strojnega učenja ocenjuje starost možganov. Ugotovili so, da so možgani po noči brez spanja za eno do dve leti starejši od dejanske starosti osebe.

Kako lahko nadomestimo negativne posledice neprespane noči?

Kakšna pa je znanstvena razlaga tega prezgodnjega staranja? Po mnenju strokovnjakov moramo izhajati iz predpostavke, da pomanjkanje spanja moti pravilno kroženje cerebrospinalne tekočine, ki pomaga očistiti možgane vseh toksinov, ki bi lahko prodrli vanje. Težava je v tem, da možgani zaradi pomanjkanja spanja ne morejo več tvoriti novih možganskih povezav in se reorganizirati, kar vodi v kognitivne težave. Na srečo je mogoče ta trend obrniti in možgane vrniti v njihovo pravo starost preprosto tako, da več spimo in nadoknadimo pomanjkanje spanja. "Zanimivo je, da se po noči obnovitvenega spanja starost možganov ne razlikuje od začetne vrednosti," navaja študija, ki tudi poudarja, da je "te spremembe mogoče obrniti z obnovitvenim spanjem".

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To so Mangove kavbojke, ki ustvarjajo sanjsko postavo, za manj kot 40 evrov

Priporočamo tudi: Po "kolesarskih hlačah" se letos v modo vrača še en kontroverzni trend pajkic

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač