To naj bi bila najbolj zdrava riba

28. 9. 2024
Deli
To naj bi bila najbolj zdrava riba (foto: Profimedia)
Profimedia

Za tiste, ki jeste ribe... Ste vedeli, katera naj bi veljala za najbolj zdravo? 

Skušo prepoznamo po podolgovatem telesu v modrih, zelenkastih in srebrnih odtenkih, z značilnimi temnimi progami po hrbtu. Na trebuhu je brez lupine, zaradi česar je gladka na otip, tradicionalno pa se uporablja v jedeh po vsem Jadranu. Čeprav morda velja za visokokalorično, je v resnici polna hranil in zdravih maščob, ki pomagajo ohranjati vitalnost telesa.

Preberite še:

Skuša je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vključno z eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA). Uživanje skuše pomaga povečati raven HDL (dobrega) holesterola, ki pomaga odstraniti odvečni holesterol iz krvnih žil in ga vrniti v jetra, kjer se razgradi in izloči iz telesa.

Višja raven holesterola HDL je povezana z manjšim tveganjem za bolezni srca. Po drugi strani pa je visoka raven trigliceridov povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca, možgansko kap in druge kardiovaskularne težave – redno uživanje omega-3 maščobnih kislin lahko zniža raven trigliceridov za kar 15-30%.

Riba, skuša, zdrava riba
Profimedia

Omega-3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati raven LDL (slabega) holesterola. LDL holesterol je glavna sestavina, ki prispeva k nastanku oblog v arterijah, kar lahko povzroči aterosklerozo (otrdelost arterij) in povečano tveganje za srčni infarkt. 

Je vir visokokakovostnih beljakovin, ki so pomembne za rast, obnovo tkiva in vzdrževanje mišične mase. Bogata je tudi z vitamini, telesu pa nudi selen, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom. Vsebuje še jod, ki je v majhnih količinah koristen pri podpori ščitnice.

Skuša je okusna in jo je mogoče pripraviti na različne načine, vendar se je dobro izogibati globokemu cvrtju, saj lahko to izniči nekatere zdravstvene koristi. Uživanje skuše dvakrat do trikrat na teden lahko pomembno prispeva k zniževanju holesterola in zaščiti srca. 

Vir: Sensa.story.hr

Ta priljubljena in izjemno zdrava zelenjava vsebuje več kalcija kot mleko, več vitamina C kot pomaranče ter več folne kisline kot jajca (uživati bi jo morali vsak dan)

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec