"Morilca holesterola": 2 živili, ki najhitreje znižujeta holesterol. Jejte ju vsak dan in očistite maščobo iz krvi

29. 3. 2024
Če imate visok holesterol, obstajajo živila, ki bi jih morali vključiti v svojo vsakodnevno prehrano, saj bodo pomagala naravno znižati holesterol. (foto: Profimedia)
Profimedia

Katero sadje znižuje holesterol? Vaš prvi zaveznik na tej poti so jabolka, drugi pa vas morda preseneti.

Če imate visok holesterol, obstajajo živila, ki bi jih morali vključiti v svojo vsakodnevno prehrano, saj bodo pomagala naravno znižati holesterol.

Zdrava prehrana je prvi korak k ohranjanju normalne ravni holesterola, dve vrsti sadja pa sta najboljša zaveznika na tej poti!

Ne spreglejte:

Prva so jabolka, eno najboljših živil za zniževanje holesterola. Jabolka vsebujejo vlaknine, zlasti topno vlaknino pektin, ki znižuje LDL ali "slab" holesterol.

Kako deluje pektin? Preprečuje, da bi telo absorbiralo preveč holesterola in ga preneslo v krvni obtok, kjer se bo nadalje odlagal na stene krvnih žil. In to še ni vse – med vsemi živili, ki vsebujejo pektin, so jabolka 'zmagovalca', saj telo pektin iz njih najbolje izkoristi.

Obstaja pa še en sadež, za katerega nikoli ne bi rekli, da naravno pomaga zniževati holesterol. Fitosteroli so hranilne snovi, ki zmanjšujejo holesterol in jih najdemo v rastlinah, avokado pa je najbogatejši znani sadni vir.

Avokado je odličen vir zdravih maščob in če nezdrave maščobe v svoji prehrani nadomestite z zdravimi, se bo raven holesterola znižala.

Katere so še druge prednosti uživanja avokada?

Kaj še lahko dobimo od avokada poleg tega, da je bogat s fitosteroli?

Zmanjšanje vnetja, ki ga povzroči obrok

V nekaj urah po zaužitju hamburgerja s polovico avokada se raven vnetnega biomarkerja v krvi zviša, vendar ne tako zelo, kot če bi zaužili hamburger brez avokada. To je morda zato, ker avokado in vsa druga polnovredna rastlinska živila vsebujejo antioksidante, ki zmanjšujejo vnetja.

Bogat s hranili za zdravje oči

Avokado vsebuje hranili lutein in zeaksantin, dva pomembna karotenoida, ki sta pomembna za zaščito naših oči.

Povečanje absorpcije karotenoidov

Avokado lahko poveča absorpcijo karotenoidnih fitonutrientov, ki jih najdemo v drugi zelenjavi. Zakaj? Karotenoidi, kot je betakaroten, so topni v maščobi.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na strogo črno, to je njena alternativa in šik trendna barva za leto 2024

Priporočamo tudi: To je eden najpomembnejših vitaminov za naše telo, še posebej za nosečnice in vegane: Kako zagotoviti zadosten vnos in kaj se zgodi, če nam ga primanjkuje?