Tukaj so prednosti zgodovinskega napitka in kako pripraviti izvirni maroški recept.
Skodelica metinega čaja na dan izboljša prebavo, sproščenost, imunski sistem in preprečuje glavobole.
V Marakešu je za pitje metinega čaja primeren vsak čas. V severnoafriških državah, zlasti v Maroku, ga postrežejo z nežnimi srebrnimi čajniki v majhnih steklenih kozarčkih v koreografskem ritualu dobrodošlice, družabnosti in spoštovanja, ki je zakoreninjen v lokalni družbi in kulturi. V Evropi pa metin čaj velja za zeliščni čaj za prebavo, tipično babičino zdravilo, ki se pije po jedi. V vseh primerih navada rednega uživanja tega osvežilnega in žejo gasilnega napitka presega prijeten obred. Čaj iz poprove mete je namreč nepričakovana zakladnica hranilnih snovi s številnimi koristmi za telo. Idealno bi ga bilo uživati vse leto, vendar že ena skodelica na dan prinaša velike koristi za telo. Listi poprove mete vsebujejo več eteričnih olj, med drugim mentol, menton in limonen. Mentol daje pepermintu osvežilne lastnosti in prepoznaven metin vonj, ki se uporablja kot aroma v matah, bonbonih in drugih živilih.
Preberite še:
- 5 korakov do mladostnih rok in lepših dlani
- 5 športov, ki jih lahko izvajate v zaprtih prostorih in pri tem porabite največ kalorij: Pozabite na tek, ki ga poznate, to je vadba, ki vas bo ohranjala v formi
Čaj iz poprove mete je naravno sladek in ne vsebuje kofeina, zato ga veliko ljudi uživa kot osvežilni čaj brez kofeina. Čeprav čaj poprove mete pogosto pijemo zaradi njegovega okusa, ima lahko tudi več koristi za zdravje.
Od kod izvira metin čaj
Metin čaj, ki ga najdemo na trgu, v razsutem stanju ali v vrečkah, je narejen iz posušenih listov Mentha arvensis, trajne aromatične rastline iz družine Lamiaceae. Obstaja na stotine vrst in sort: citrusna meta, poprova meta, koprivna meta, poljska meta in sadna meta. Meta, bogata s tanini in flavonoidi, se goji za pridobivanje eteričnega olja mete za zeliščne namene, sveži ali posušeni listi pa se uporabljajo kot začimba v kulinariki ter za pripravo čajev in zeliščnih čajev. Maroški čajni obred, katerega tradicionalno ime je Atay Bi Naa Naa, velja za najbolj prefinjen izraz gostoljubja, pri katerem družina gostiteljica pripravi čaj, ki se popije v krogu in ponudi na srebrnem pladnju.
Za pripravo je običajno zadolžena glava družine: hkrati se uporabljata dva čajnika, „ščepec zelenega čaja in skodelica vrele vode, nato pa se vsebina prelije v kozarec. Temu se reče „duša čaja“ (v arabščini Errouh). Čajnik se na hitro splakne z vodo, lističi pa se odstranijo, da se odstrani nekaj grenkobe. V vsak čajnik se doda peščica metinih listov in velik kos hlebca sladkorja, „duša čaja“ in vrela voda. Po nekaj minutah luženja se čaj pretrese, nalije v kozarec in nato vrne v čajnik,“ je zapisano na spletni strani specializiranega podjetja La Via del Tè. Uporablja se čaj Special Gunpowder, kitajski zeleni čaj, ki je znan po svoji svežini in žeji, postreže pa se sladkan in aromatiziran s svežo maroško meto, posebno sladko sorto z izrazito aromo.
Zdravstvene lastnosti metinega čaja
- Deluje antibakterijsko in protivnetno ter ščiti pred sezonskimi obolenji, kot so prehladi in bolezni dihal.
- Srkanje metinega ali zeliščnega čaja lahko olajša bolečine v grlu in suh kašelj
- deluje dekongestivno: vdihavanje vonja mentola pomaga očistiti dihalne poti
- ugodno vpliva na prebavo: zaradi vsebnosti mentola deluje sproščujoče na črevesno steno in omogoča pravilno prebavo
- spodbuja nastajanje žolča in pomaga pri prebavi maščob, zato je še posebej primeren po jedi
- Študija iz leta 2023, objavljena v reviji Current Pharmaceutical Design, kaže, da lahko metin čaj ublaži simptome sindroma razdražljivega črevesja
- lajša vonj po slabem zadahu
- Mentol v listih mete lahko pomaga pri lajšanju glavobolov
- Študija, objavljena v reviji Journal of Pharmacy and Pharmacology, kaže, da ima lahko metin čaj pomirjujoč in protistresni učinek.
- morda spodbuja kognitivne funkcije in pomaga pri koncentraciji (študije še potekajo).
- Po predhodni študiji iz leta 2022, objavljeni v reviji BMC Biology, ima lahko protivirusne lastnosti in ščiti pred Covidom (vendar študije še niso dokončne)
- nima kalorij in zmanjšuje apetit, zato je uporaben pri shujševalnih dietah
Kontraindikacije
Prekomerno uživanje metinega čaja lahko povzroči alergijske reakcije in ni priporočljivo za tiste, ki trpijo za gastroezofagealnim refluksom, prekomerno kislostjo, hiatalno hernijo in razjedami, saj lahko poslabša težave, ker lahko metin sprostitveni učinek na stene požiralnika in sfinktrov poslabša simptome bolezni. Ni priporočljiva za osebe s favizmom zaradi pomanjkanja encima, ki presnavlja mentol, pa tudi med nosečnostjo in dojenjem.
Kako pripraviti metin čaj po maroško
Sestavine:
- 4 skodelice vode
- Obilna pest sveže mete, po možnosti sorte nanah z močnim okusom, ki se v maroški kuhinji uporablja tudi za aromatiziranje tabule, solat, sladoleda in sladic.
- žlica zelenega čaja in, če je na voljo, kitajski strelni prah, katerega listi so zvijeti v kroglice, ki so videti kot slive.
- 2-3 žlice sladkorja (po želji, maroški metin čaj je zelo sladek)
čajnik, po možnosti takšen, ki ga je mogoče postaviti na štedilnik
Priprava:
- V loncu zavrite vodo.
- Čajnik sperite z nekaj vrele vode.
- Zeleni čaj dajte v čajnik, dodajte nekaj žlic vrele vode, pustite, da se lističi nekaj minut namakajo, nato pa odstranite vodo. Postopek nekajkrat ponovite
- Dodajte preostalo vodo, ponovno postavite na ogenj in zavrite.
- Dodajte sveže metine liste in sladkor, če ga uporabljate, ter pustite v čajniku stati 3-5 minut.
- Če želite spoštovati maroško tradicijo, postrezite od zgoraj, v majhnih steklenih kozarcih.
Kako pripraviti metin zeliščni čaj
Čajno žličko posušenih metinih listov ali vrečko metinega čaja dajte v veliko skodelico in jo prelijte z vročo vodo. Počakajte približno 5 minut. Če ste uporabili nepakirane liste, tekočino precedite skozi sito. Po želji sladkajte z medom ali naravnim sladilom, kot je eritritol. Zeliščni čaj lahko pripravite tudi iz svežih metinih listov: v tem primeru uporabite približno 2-3 grame in jih s prsti zdrobite, da se sprosti aroma. Poleti zeliščni čaj prelijte v vrč in ga shranite v hladilniku, morda z nekaj kapljicami limone in nekaj rezinami breskve. Okusen je tudi ledeni.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem