Strokovnjaki razkrivajo številne prednosti tega super sadeža, zlasti za prebavo.
Kivi ima številne koristi, ne le za prebavni sistem, temveč tudi za kožo in čustveno počutje: to potrjujejo strokovnjaki za prehrano. Pravzaprav ekipa za prehrano na kliniki Mira + Cueto (v Španiji) to sadje močno priporoča po obdobju presežkov, kot so počitnice, saj "ima blagodejne učinke na ravni prebavil, saj zmanjšuje vnetje trebuha, povezano s prebavnimi težavami, zaprtjem in spremembo mikrobiote".
Razlog za toliko koristi? Visoka vsebnost topnih in netopnih vlaknin. "Zaradi tega zadržuje vodo in izboljšuje prenos hrane skozi prebavni sistem, preprečuje zaprtje in zmanjšuje vnetja". Ima tudi prebiotični učinek, ki krepi črevesno floro.
Preberite še:
- Ožijo postavo in vedno pustijo vtis: Hlače Cindy Crawford lahko nosite ne glede na leta in postavo
- Eva Herzigova, zagovornica naravnega staranja: Tako je videti top model 90-ih danes
Uživanje kivija je vedno dobra zamisel, še toliko bolj pa po obdobju prekomernega uživanja težke hrane. Zato strokovnjaki priporočajo, da v obdobju neredne, prekomerne ali pretežke prehrane pojeste celo dva na dan.
Preverite njegove ostale koristi:
- Zmanjšuje apetit zaradi visoke vsebnosti rastlinskih vlaknin, »ki pomagajo nadzorovati raven holesterola, ki je včasih visoka zaradi poletnih presežkov«.
- Preprečuje in lajša zaprtje.
- Je sadje, bogato z antioksidanti, ki pomaga v boju proti prostim radikalom. Med počitnicami smo bili veliko izpostavljeni soncu, kar ima za posledico povečanje prostih radikalov, ki jih moramo nevtralizirati, da nadzorujemo oksidativne procese in staranje.
- Visoka vsebnost vitamina C (višja kot v agrumih) in drugih vitaminov, ki krepijo njegove protiinfekcijske lastnosti, ga uvrščajo med sadeže, ki krepijo imunski sistem in pomagajo pri preprečevanju virusnih okužb.
Čustvene koristi kivija
Dokazano je, da lahko kivi izboljša tudi naše čustveno počutje, saj med drugim vsebuje melatonin. Strokovnjakinja za spanje Theresa Schnorbach je sestavila lestvico najboljših živil za boljši spanec in na drugo mesto postavila kivi, še posebej, če ga uživamo uro pred spanjem in redno vsak večer v mesecu dni.
Kot da to ne bi bilo dovolj, je več strokovnjakov pomanjkanje vitamina C povezalo z duševno in telesno utrujenostjo. Visoka vsebnost vitamina C v kiviju torej pomaga napolniti z energijo.
Rumeni ali zeleni kivi?
To je večno vprašanje o kiviju. Strokovnjaki za prehrano potrjujejo, da obe vrsti zagotavljata podobno količino energije (imata malo kalorij) in visoko vsebnost vode, zaradi česar sta visokokakovostna prehranska izdelka, zelo priporočljiva za vse starosti, pa tudi za diete za uravnavanje telesne teže. Glavna razlika je v količini vlaknin in vitamina C. Zeleni kivi je bogatejši z vlakninami, rumeni kivi pa z vitaminom C.
Kdaj ga lahko jeste?
Kadarkoli! Če pa se želite osredotočiti na njegove koristi za črevesje, ga je dobro pojesti za zajtrk. Še več, ob tem času dneva pomaga okrepiti imunski sistem in pokriti potrebe po antioksidantih čez dan. Uživate ga lahko tudi pred ali po obroku.
V primeru težke prebave ga je treba zaužiti pred ali po beljakovinskem obroku, saj pospešuje prebavo beljakovin, povečuje njihovo absorpcijo in zmanjšuje občutek teže, ki je lahko povezan z visokobeljakovinskimi dietami.
Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec