Vse prednosti kamiličnega in janeževega zeliščnega čaja. Odlična alternativa kavi po jedi. Še posebej, če je ne morete piti grenke.
Zakaj piti zeliščni čaj ob koncu obroka
Nutricionistka Laura Parada poudarja, da pitje poparka po kosilu ali večerji pomaga zmanjšati porabo kalorij. "Zeliščni čaji ne pomagajo le pri prebavi, ampak nam dajejo tudi tisto majhno zadovoljstvo, ki ga iščemo ob koncu obroka, ko nam ostane občutek, da si želimo več, in to željo običajno potešimo s sladko hrano," pojasnjuje. "So dober način za zaključek obroka, ne da bi mu dodali več kalorij, v zameno pa pridobili koristi za prebavo.
Preberite še:
- Mesec rojstva razkriva značaj ženske: Februar je znamenje žrtvovanja, en datum pa nakazuje, da nimate sreče v ljubezni
- 5 pravil za raven in napet trebuh: Upoštevajte te nasvete in dosegli boste želeni videz
Koristi kamilice
Med vsemi zeliščnimi čaji so posebej zdravi tisti iz kamilice. Ta zelo pogosta rastlina se namreč ponaša z dolgim seznamom koristnih lastnosti:
- je antioksidant, deluje protivnetno, protibakterijsko, protiglivično (tj. preprečuje mikozo, okužbo, ki jo povzročajo patogene glive in lahko prizadene kožo, lase, nohte in sluznice), deluje proti krčem, proti vnetju in protivirusno;
- pomaga pri prebavi;
- deluje nasitno;
- spodbuja sprostitev in pomaga pri boljšem počitku;
- pomaga vzdrževati stabilno raven sladkorja v krvi.
Kamilica in viški glukoze v krvi
Zadnja lastnost kamilice je še posebej pomembna, saj viški glukoze v krvi neposredno vplivajo na sitost in utrujenost (če se tem viškom izognemo, se počutimo bolj spočiti). Kot je leta 2015 objavila študija, ima kratkotrajno uživanje tega napitka ugodne učinke na nadzor vrhov glukoze v krvi pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2.
Nedavno je ugotovitve teh študij na splošno potrdila tudi Jessica Inchauspé, biokemičarka, specializirana za težave z glukozo, ki je poudarila, da kamilica zmanjša hitrost prebave ogljikovih hidratov in količino glukoze, ki se absorbira iz črevesja. Pravzaprav lahko trdimo, da vsakič, ko po obroku zamenjamo kavo z napitkom iz kamilice in zelenega janeža, doživimo občutek sitosti in daljšo popoldansko umirjenost, oboje pa lahko pripišemo stabilnosti ravni glukoze.
Protistrup za vnos saharina
Čeprav sladila, kot je saharin, ne vsebujejo kalorij, ima njihov sladek okus na naše možgane podoben učinek kot sladkor, zaradi česar si želimo prigrizniti ali pojesti kaj nezdravega.
Zdravnika Francisco Gómez Delgado in Pablo Pérez Martínez, člana združenja Sociedad Española de Arteriosclerosis (SEA) in Sociedad Española de Medicina Interna (SEMI), sta pred kratkim objavila pregled glavnih znanstvenih dokazov o umetnih sladilih in pozvala ljudi, naj omejijo njihovo uživanje ali se jim celo izogibajo. Razlog? Njihove negativne učinke še vedno preučujejo, vendar vemo, da povzročajo spremembe v uravnavanju mehanizmov sitosti, pa tudi neravnovesje v črevesni mikrobioti in povečano izločanje inzulina.
"Obstaja dovolj dokazov, da uživanje umetnih sladil negativno vpliva na našo presnovo, zlasti na presnovo glukoze, kar povečuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2," pravi Gómez Delgado.
Če se ne moremo navaditi na okus grenke kave, je učinkovita rešitev za omejitev uživanja sladkorja in sladil, da obroke zaključimo z naravno sladkim napitkom. In ta iz kamilice in zelenega janeža je možnost, ki jo toplo priporočamo.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?