Ali doma in v službi pijete kavo iz kapsul? Potem morate vedeti to...

11. 1. 2025
Deli
Ali doma in v službi pijete kavo iz kapsul? Potem morate vedeti to... (foto: Profimedia)
Profimedia

Aluminij, iz katerega so izdelane te kapsule, je lahko škodljiv za naše zdravje in okolje. Rešitev? Po mnenju strokovnjakov je rešitev v reševanju tradicionalnih metod.

Je kava v kapsulah škodljiva za naše zdravje?

Kavne kapsule so od leta 2000 postopoma izpodrivale tradicionalne načine priprave kave, kot so italijanski kavni avtomati, filtrirni kavni avtomati ali avtomatski mlinčki. Kljub višji ceni so se v večini domov namestile predvsem zaradi priročnosti priprave, prednosti kapsul z enim odmerkom in enostavnega shranjevanja, vendar ... Ali je njihovo uživanje res zdravo? Čeprav večina kavnih kapsul vsebuje le mleto kavo, nekatere blagovne znamke dodajajo tudi arome, sladkorje in druge nezdrave dodatke. Kot poudarja Evropska agencija za varnost hrane, je težava lahko tudi v aluminiju, iz katerega so kapsule izdelane.

Ta snov je povezana z nevrotoksičnimi težavami in čeprav pri zmernem uživanju te vrste kave - kot je navedeno v priporočilu dveh skodelic na dan - količina, ki smo ji izpostavljeni, po mnenju nekaterih zdravstvenih organov ne bi bila dovolj, da bi bila rakotvorna snov, je pomembno vedeti, da lahko po njeni pripravi pride do prenosa aluminija, ki za telo ni povsem neškodlji.

Preberite še:

Prihajajo nove cene goriv: dizel ni bil tako drag že več kot leto dni

Pražena kava, kaj je in kako se ji izogniti v supermarketu

Še en nedavni konflikt, povezan z jutranjim napitkom par excellence, je vse večje zavedanje o uživanju pražene kave. Njeno ime nam lahko več kot namigne: gre za kavo, ki ji je med praženjem dodan sladkor - za razliko od pražene kave, ki ji med praženjem ni dodan sladkor in ima običajno bolj kakovostna zrna. Kaj se s tem doseže? Kava se stopi, karamelizira in sčasoma zažge, pri čemer se grenak okus prenese na končno pijačo. To se stori zato, da izdelek daje več od sebe in se dlje časa pokvari, vendar so zdravstvene koristi veliko slabše kot pri naravni, sveže mleti kavi.

Poleg tega bomo morali v primeru pražene kave pozneje dodati več sladkorja, da bi zakrili grenkobo, ki jo tradicionalno (in tudi napačno) povezujemo z dobro kavo, ki je prav tako grenka, vendar bolj gladka in niansirana. Še en razlog, da se odločimo za naravno kavo, je vsebnost kofeina, ki je pri naravni kavi višja.

Če smo se naučili teorijo in zdaj preidemo na praktični del, bomo pri izbiri najboljše kave preverili, ali je na etiketi navedeno, da gre za naravno kavo (ne praženo ali mešano), in če jo kupujemo po teži, ali zrna niso pretemna in ne oddajajo vonja po karameli z rahlo pekočim pridihom pražene kave. To je odločitev, ki jo bomo lažje sprejeli, če se bomo odločili za tradicionalno kavo in ne za kavo v kapsuli. V slednjem primeru bo prehranska razlika odvisna od tega, katero kapsulo izberemo. Medtem ko nekatere vsebujejo le mleto kavo in nič drugega, druge komercialne blagovne znamke dodajajo mleko, sladkor itd. in so zato manj zdrave. Upoštevati je treba tudi razlike v količini kofeina glede na kapsulo in upoštevanje roka uporabe, saj je kava v njej mleta in lahko oksidira, kar vpliva na lastnosti, kot sta aroma in okus, če je ne zaužijemo v navedenem roku.

Kava v kapsulah: rutina, ki je nevarna za naše okolje

Ob predpostavki, da spijemo dve kavi na dan, bi na leto porabili 730 kapsul; če sta doma dva, bi se število povečalo na 1460 in tako naprej. Te skrb vzbujajoče številke se razlikujejo od svetovnih podatkov, saj 7 od 10 ljudi vsak dan uporabi kavne kapsule. To pomeni, da se letno porabi 40.000 ton kave (samo v kapsulah), v koš za smeti pa se odvrže 13.500 kapsul, ki bi se po podatkih kompleksa za obdelavo komunalnih odpadkov v Zaragozi biološko razgradile šele po najmanj sto letih. Stratosferske številke, ki se bodo po pričakovanjih še povečale, saj je v poročilu podjetja za tržne raziskave Mordor Intelligence zapisano, da je "velikost evropskega trga kavnih kapsul in kapsul leta 2024 ocenjena na 16,07 milijarde USD, do leta 2029 pa naj bi dosegla 22,05 milijarde USD in v obdobju napovedi rasla po 6,52-odstotni letni stopnji rasti".

Ali doma in v službi pijete kavo iz kapsul? Potem morate vedeti to...
Profimedia

Rešitev? Po mnenju strokovnjaka za prehrano zamenjajte kapsule z drugimi, manj invazivnimi načini uživanja kave ali pa uporabite kapsule za večkratno uporabo. Večina kavnih kapsul je izdelana iz mešanice plastike in aluminija ali samo iz aluminija. Kot vsi vemo, je to material, ki ga je težko reciklirati in prispeva k onesnaževanju okolja; zato in zaradi že omenjenih razlogov o njegovem možnem vplivu na naše zdravje priporočam, da se jih odpovemo in se namesto njih odločimo za naravno mleto kavo. Druga možnost je, da se odločite za kapsule iz nerjavečega jekla, ki jih je mogoče ponovno napolniti ali ponovno uporabiti, saj ne onesnažujejo okolja in jih je mogoče ponovno uporabiti do 100-krat. Skratka, to, kar priporoča strokovnjak, ni nič drugega kot majhna gesta, ki jo lahko brez večjih zapletov uvedemo v vsakdanje življenje, ima pa več kot eno korist za naše zdravje in zdravje našega okolja. Včasih lahko že malo pomeni veliko.

Nicole Kidman: Je bila obleka namenoma zmečkana ali smo priča veliki modni malomarnosti?

Novo na Metroplay: "Izzivov ne bomo mogli uspešno razreševati, če bomo čakali na tretje življenjsko obdobje"