Kaj zajtrkujejo Francozinje? Vsako jutro jedo enako in to je njihov recept za vitkost

4. 6. 2024
Deli
Tako izgleda tipičen francoski zajtrk. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ugotovite, kako izgleda tipičen francoski zajtrk!

Francozinje so že od nekdaj sinonim za eleganco, prefinjenost in lepoto življenja (vključno z Italijankami seveda). Njihov način življenja nas pogosto spodbudi k razmišljanju o njegovi kakovosti in delu na njegovem izboljšanju. In medtem ko se sami pogosto ukvarjamo s pospešenim tempom vsakdana, se nam zdi, da francoski pristop do življenja predstavlja svojevrstno umetnost, v kateri sta uživanje v vsakem trenutku in premišljena izbira ključ do ravnovesja.

Ne spreglejte:

Fitnes in življenjske navade Francozinj nam poleg mode in lepote razkrivajo povsem nov svet, kjer lahko najdemo nove ideje. Kako želimo izboljšati svoje rutine kot celoto – začnimo s prvim, najpomembnejšim in obveznim – in gre za prehrano. Posebej se bomo posvetili prvemu obroku dneva, zajtrku, da odkrijemo skrivnost francoskega jutra in ugotovimo, kaj se skriva za njihovimi elegantno pogrnjenimi mizami.

Prihajajo padavine: kdaj bo začelo snežiti

Seveda ne pozabimo, da vse Francozinje ne zajtrkujejo enako in da tradicionalni zajtrk v Franciji zagotovo ni za vse enak. Vendar pa določena pravila obstajajo. Gremo po vrsti!

Tipičen francoski zajtrk ni velik obrok za mizo in je sestavljen iz preprostih sestavin. Zajtrk v Franciji je pogosto sladek in ne slan. Pomislite na popečen polnozrnat kruh in marmelado z visokim deležem sadja ali obvezno pecivo, izpopolnjeno pri nas. V Franciji običajno ne gre za ocvrta jajca ali omleto – jajca pogosteje obravnavajo kot možnost obroka brez zajtrka.

Tukaj je nekaj najpogostejših zajtrkov v Franciji:

Pecivo, kot je pain au chocolat ali rogljički

Masleni rogljiček je preprosto izhodišče vsakega zajtrka v Franciji. Parižanke ga bodo kupile v svoji najljubši boulangerie in nato uživale ob skodelici café au lait (kava z mlekom) ali sveže iztisnjenega pomarančnega/grenivkinega soka.

Francoski toast (sladko popečena rezina bagete)

Ko Francozinje pečejo toast, je to nekaj drugega, kot smo vajeni. Njihov toast je namreč sladek - recept pa je preprosto ocvrt kos kruha v mleku in jajcu, ki mu je treba dodati ščepec cimeta in sladkorja. Popecite ga na kocki masla, za pristen francoski okus.

Nizkokalorični jogurt in/ali kos svežega sadja

Ena od dietnih različic zajtrka se v Franciji skrči na skodelico nizkokaloričnega (grškega) jogurta, ki mu dodamo sveže sezonsko sadje ali jagodičevje (polno antioksidantov).

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 5 znakov edinstvene osebnosti: Psihologi se strinjajo, da so ti posamezniki še posebej zanimivi

Priporočamo tudi: Strokovnjaki razkrivajo: Te vsakodnevne dejavnosti, ki trajajo le nekaj minut, lahko spremenijo strukturo možganov in izboljšajo naše razpoloženje

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić