Čeprav ta sadež ni tako priljubljen, ga je koristno uživati čim več zaradi njegove odlične sestave, polne vitaminov in mineralov, ki prispevajo k boljšemu zdravju.
Ste že imeli priložnost poskusiti žižole? To sadno drevo v naši prehrani še vedno ni tako zastopano, v Evropi pa raste predvsem na območju Sredozemlja. Je sladek sadež, ki ga lahko posušimo in uporabimo v sladicah ali pa ga uživamo svežega kot zdrav prigrizek. Če jih uživamo sveže, imajo malo kalorij, a veliko vlaknin in antioksidantov.
Sadje žižole, znano tudi kot rdeči ali kitajski datelj, je doma v južni Aziji, vendar je postalo priljubljeno po vsem svetu. Tukaj so vse prehranske prednosti, ki jih imajo v izobilju.
Preberite še:
- Ivanka Trump svojega očeta podprla v elegantni obleki čudovitega kraljevsko modrega odtenka, ki nosi posebno sporočilo
- Siva obleka, brez nakita in kakršnih koli detajlov: Umirjen in eleganten enobarvni videz Melanie Trump za veliko zmagoslavje
1. Sadje je bogato z vlakninami, vitamini in minerali
Plod žižole ima malo kalorij, je pa bogat z vlakninami, vitamini in minerali. Porcija 100 gramov surove žižole ali približno 3 sadeži zagotavlja:
- Kalorije: 330 kJ (79kcal)
- Beljakovine: 1 gram
- Maščoba: 0 gramov
- Ogljikovi hidrati: 20 gramov
- Vlaknine: 10 gramov
- Vitamin C: 77 % dnevne vrednosti (DV)
- Kalij: 5 % DV
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in nizke kalorične vrednosti so žižole odličen in zdrav prigrizek. Vsebujejo več vitaminov in mineralov, še posebej pa so bogati z vitaminom C, pomembnim vitaminom z antioksidativnimi lastnostmi in lastnostmi za krepitev imunskega sistema.
2. Antioksidativne lastnosti
Plodovi žižole so bogati z več antioksidativnimi spojinami, predvsem s flavonoidi, polisaharidi in triterpenskimi kislinami. Vsebujejo tudi visoke ravni prej omenjenega vitamina C, ki deluje tudi kot antioksidant. Antioksidanti so spojine, ki lahko preprečijo in odpravijo škodo, ki jo povzročajo presežni prosti radikali. Menijo, da prosti radikali močno prispevajo k številnim kroničnim boleznim, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, srčnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka.
3. Podpora dobri prebavi
Visoka vsebnost vlaknin v žižolah lahko izboljša prebavo. Približno 50 % ogljikovih hidratov v sadju prihaja iz vlaknin, ki so znane po svojih ugodnih učinkih na prebavo. Poleg tega lahko izvlečki žižole pomagajo okrepiti sluznico želodca in črevesja, kar zmanjša tveganje za poškodbe zaradi razjed, poškodb in škodljivih bakterij, ki se lahko zadržujejo v črevesju.
4. Izboljša spanec in delovanje možganov
Ti sadeži se pogosto uporabljajo v alternativni medicini za izboljšanje kakovosti spanja in delovanja možganov, medtem ko nedavne raziskave kažejo, da so njihovi edinstveni antioksidanti lahko odgovorni za te učinke.
5. Krepitev imunitete
Žižole se zaradi edinstvenih sestavin in blagodejnih učinkov na telo izpostavljajo kot močan zaveznik za krepitev imunosti, antioksidativne spojine, kot je lignin, pa spodbujajo nastajanje imunskih celic, ki so ključne za obrambo telesa pred okužbami in boleznimi.
Novo na Metroplay: Lia Zuljan in Milena Gasparin o ustvarjanju UGC vsebin, njuni karierni poti in konkurenci